Με πτώση 3,85% ξεκίνησε ο Μάιος στο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από την αντίδραση μερικής αποκατάστασης του Απριλίου, με την αγορά να δείχνει επιφυλακτικότητα και προβληματισμό για το βαθμό της ύφεσης στην οικονομία, όμως κράτησε τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 604,05 μονάδες με οριακή άνοδο 0,26%.
Ο FTSE 25 υποχώρησε το 5ήμερο σε ποσοστό 4,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσε ότι παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, χάνοντας 9,23%. Από την αρχή του 2020 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 34,10%, o FTSE 25 υποχωρεί σε ποσοστό 36,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 65%!
Το Χ.Α. ύστερα από το μίνι ράλι αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης που έκανε κατά τη διάρκεια του Απριλίου όπου ενισχύθηκε κατά 12,53%, δεν μπόρεσε να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή των 640 – 650 μονάδων, με αποτέλεσμα να «κρεμάσει» αυτή την εβδομάδα στην περιοχή των 600 μονάδων, επίπεδα που διασώθηκαν οριακά αλλά μοιάζουν επισφαλή.
Κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η κατακόρυφη συρρίκνωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών καθώς ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 27,3% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει σημαντικά τις συναλλαγές τους, αναμένοντας νέους καταλύτες.
Σήμερα μάλιστα η αξία συναλλαγών έπεσε στα 31,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί τη μικρότερη των τελευταίων δυόμισι μηνών, καθώς η αμέσως προηγούμενη με συναλλαγές στο ναδίρ ήταν στις 17 Φεβρουαρίου όταν είχαν διακινηθεί 28,5 εκατ. ευρώ.
Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ενώ οι καιροί μάλλον δεν ευνοούν οποιαδήποτε οικονομικά ανοίγματα, δεδομένου ότι όπως οι αναλυτές αλλά και οι ψυχολόγοι σημειώνουν, σε τέτοιες «πολεμικές» συγκυρίες, το ένστικτο της αποταμίευσης είναι κυρίαρχο.
Είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ δυσμενών προβλέψεων από διεθνείς φορές, αναλυτές αλλά και θεσμούς για μεγάλη ύφεση σε όλη την Ευρώπη αλλά ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα λόγω υπερεξάρτησης από τον τουρισμό.
Η Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης μετά την πανδημία, διαβλέποντας ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9,7%, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης, με την Ιταλία να ακολουθεί με -9,5% και την Ισπανία με -9,4%, δηλαδή δύο χώρες με επίσης τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό που φέτος καταποντίζεται.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες κάνουν όχι μόνο δυσμενείς εκτιμήσεις, αλλά σχεδόν «ακυρώνουν» τη φετινή χρήση, εύλογα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα το Χ.Α. μπορεί να δει άμεσα χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.
Σ’ ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, οι Μυτιληναίος και Viohalco ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση έχοντας άνοδο άνω του 5%, ενώ καλή εικόνα στον Large Cap είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα (+10,91% το διήμερο), Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 4% είχε η Τιτάν, ενώ περί το 2% υποχώρησαν οι Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.
Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε για πολλοστή συνεδρίαση η Πλαστικά Θράκης με άνοδο 6,86%, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Κέκροπας, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Intrakat, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas, Quest Συμμετοχών κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 35 που υποχώρησαν.