Ξανά σε αρνητικό έδαφος τα futures Μαΐου του αμερικάνικου αργού

Ξανά σε αρνητικό έδαφος τα futures Μαΐου του αμερικάνικου αργού

Εκ νέου σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι τιμές των futures του West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου, μετά και την χτεσινή «βουτιά» που κατέγραψαν για πρώτη φορά στην ιστορία. Παρότι στην αρχή της συνεδρίασης κατάφεραν να ανακάμψουν και να βρεθούν σε θετικό έδαφος, στη συνέχεια διαπραγματεύθηκαν και πάλι σε αρνητικό. Το συμβόλαιο του Μαΐου διαπραγματεύεται στα -8 δολ. το βαρέλι.

Το εν λόγω συμβόλαιο πρόκειται να λήξει σήμερα και εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της αδυναμίας αποθήκευσης του εμπορεύματος, οι «άτυχοι» επενδυτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν για να το «ξεφορτωθούν». 

Παράλληλα, τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν 10% στα 23 δολ. ανά βαρέλι.

Νωρίτερα, είχε επανέλθει σε θετικό έδαφος η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI καθώς η τιμή του βαρελιού ενός είδους αμερικανικού αργού ανέκαμψε στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο $0,56 έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. Το West Texas Intermediate κινούνταν στα $1,43 το βαρέλι στις απογευματινές συναλλαγές της Ασίας ενώ είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση στα -$14.

Ο πρώην επικεφαλής της BP προβλέπει ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν χαμηλές

Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει χαμηλή για κάποιο διάστημα καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση και η σημερινή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θυμίζει τον κορεσμό της δεκαετίας του 1980, δήλωσε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της BP Τζον Μπράουν.

Ο Μπράουν, που ήταν επικεφαλής της BP από το 1995 έως το 2007, δήλωσε ότι οι αρνητικές τιμές είναι αμερικανικό ζήτημα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου, αν και σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλή ενώ η παραγωγή παραμένει υψηλή.

«Οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές και νομίζω ότι θα παραμείνουν χαμηλές και πολύ ευμετάβλητες για αρκετό χρόνο», δήλωσε ο Μπράουν στο BBC. «Παράγεται ακόμα πολύ πετρέλαιο που αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται».

«Αυτό θυμίζει πολύ την εποχή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν ακριβώς η ίδια κατάσταση --υπερβολικά πολλή πρόσφορά, πολύ λίγη ζήτηση και οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν χαμηλές για 17 χρόνια».

Ο κορεσμός της αγοράς τη δεκαετία τoυ 1980 --όταν οι τιμές καταβαραθρώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980-- οδήγησαν τελικά σε γεωπολιτικούς τριγμούς σε όλο τον κόσμο: η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 ενώ η Αλγερία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση που οδήγησε σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.