Με το μάτι στις εξελίξεις περί τη ΔΕΗ και το Ελληνικό (αλλά και τα νεώτερα σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ) η αγορά κράτησε και χθες το θετικό πρόσημο, αλλά τα δεδομένα δείχνουν... στασιμότητα.
Το χρηματιστήριο κερδίζει μεν για δεύτερη συνεχή μέρα τη «μάχη» των 830 μονάδων, αλλά η γενικότερη «ατονία» και οι ιδιαίτερα χαμηλοί τζίροι αναδεικνύουν τη ρηχότητα και τη στάση αναμονής των επενδυτών απέναντι στις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο αλλά και στην Ιταλία.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε θετικά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 832,7 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο (+0,36%) χάρη στην ανοδική πορεία των τραπεζών που κινήθηκαν θετικά στο σύνολό τους (με την Πειραιώς να ηγείται με +8%), ανεβάζοντας και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από 3% στο όριο των 690 μονάδων.
Πέραν των τραπεζών, όπως δείχνει και ο τζίρος που διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, η κινητικότητα ήταν μικρή. Ξεχώρισε η Lamda Development, (+4,43%) μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το αργότερο έως το ερχόμενο Σάββατο (24 Αυγούστου) θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των τεσσάρων ΚΥΑ που απαιτούνται για να προχωρήσει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Άλλη μία θετική συνεδρίαση είχε η ΔΕΗ (στο +1,93%) εν αναμονή της τοποθέτησης της νέας διοίκησης, αύριο και ενδεχομένως των πρώτων ανακοινώσεων για την νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Αντίθετα, μετά τα χθεσινά «πακέτα», η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε διόρθωση. Οριακές απώλειες για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ, αλλά μεγαλύτερες για τη Motor Oil και τη Jumbo. Ελαφρά ανοδικά Coca Cola, Cenergy, BIOXAKO, ισχυρότερα ο ΟΛΠ.
Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Παρασκευή εν αναμονή της αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (από ουδέτερες σε θετικές) από την Moody''s. Σημειώνεται ότι ο οίκος αναμένεται να διατηρήσει την βαθμολογία Β1 για την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αναμένονται επίσης από τη J.P Morgan, τη Morgan Stanley, τη Goldman Sachs, οι οποίες επίσης αναμένονται θετικές για την Ελλάδα στο ευρύτερο πλαίσιο όμως της διεθνούς αβεβαιότητας.
Για τους επενδυτές το προσεχές διάστημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς πέραν του έργου του Ελληνικού και της ΔΕΗ, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να αποτυπώνεται πλήρως και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μια σειρά σημαντικών αποκρατικοποιήσεων μεταξύ των οποίων των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ.
Οι επιλογές θα είναι καθοριστικές και για τη στάση της αγοράς και εν μέρει εξηγούν και την αναμονή του επενδυτικού κοινού. Ιδίως του ξένου..
Γ. Δασκαλόπουλος
Φωτογραφία intime news