Wall Street: H ευημερία δίχως κέρδη τελείωσε
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: H ευημερία δίχως κέρδη τελείωσε

Η γενναία υποχώρηση των τιμών των μετοχών της ψηφιακής τεχνολογίας στη Wall Street από τα ψηλά που είχαν καταγράψει, μαζί με την πρόσφατη κατάρρευση της μετοχής της Tesla, μας φέρνει στο μυαλό την έννοια της «Profitless Prosperity» που είχε απασχολήσει ήδη από το 2029 την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. 

Τον όρο «Profitless Prosperity» τον είχαμε μεταφέρει στα ελληνικά σε σχετικό άρθρο στον Φιλελεύθερο σαν «ευημερία δίχως κέρδη». Είχαμε σημειώσει πως στον κλάδο των ψηφιακών εταιρειών, εμφανίζεται μια ευημερία στους μετόχους που αποκομίζουν υπεραξίες την ίδια στιγμή που οι εταιρείες αυτές δεν παρουσιάζουν κέρδη. Και είχαμε εκφράσει το φόβο πως αν κάτι δεν πάει καλά και ανατραπεί το κλίμα της χρηματιστηριακής ευεξίας τότε θα το πληρώσουν δυσανάλογα ακριβά οι περισσότερες μετοχές που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην κατηγορία των εταιρειών που προσέφεραν «ευημερία δίχως κέρδη» η επενδυτική κοινότητα είχε εντάξει το 2019 ανάμεσα στις άλλες μετοχές την Tesla (TSLA), την Uber (UBER), την Lyft (LYFT) και την Wework (WE). Ήταν μετοχές με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες τους μεγάλωναν, επένδυαν, αύξαναν τις πωλήσεις τους, αύξαναν τον δανεισμό τους. Ωστόσο αδυνατούσαν να επιτύχουν το βασικότερο. Να παρουσιάσουν κέρδη. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Τα εταιρικά κέρδη και όχι οι χρηματιστηριακές υπεραξίες που πολλές φορές είναι συγκυριακές, οπότε και έρχονται και φεύγουν με την ίδια ευκολία.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες μεγάλωναν δίχως να παρουσιάζουν κέρδη και δίχως να πιέζονται από τους επενδυτές - μετόχους τους να παρουσιάσουν κέρδη και να μοιράσουν μερίσματα, διότι οι υπεραξίες που εμφάνιζαν στα χαρτοφυλάκιά τους επισκίαζαν τα πραγματικά εταιρικά λογιστικά δεδομένα. 

Ωστόσο, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές αλλάζουν διάθεση και γίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί, αναζητώντας χειροπιαστά κέρδη και μερίσματα, παρά προσδοκίες για υπεραξίες. Αναζητώντας ευημερία μέσω κερδών και εταιρικών αποδόσεων. Αυτό είναι κάτι που πίεσε ιδιαίτερα τις προαναφερθείσες μετοχές, όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα γραφήματα.

                                                      Γράφημα μετοχής Tesla 5ετίας

                                              Γράφημα μετοχής Tesla 52 εβδομάδων

                                     Γράφημα μετοχής Uber 5ετίας

                                     Γράφημα μετοχής Uber 52 εβδομάδων

                                    Γράφημα μετοχής Lyft 5ετίας

                              Γράφημα μετοχής Lyft 52 εβδομάδων

                              Γράφημα μετοχής Wework 5ετίας

                         Γράφημα μετοχής Wework 52 εβδομάδων

Δεν θέλει πολύ, για να αλλάξει το κλίμα και να επηρεάσει την πορεία όλων των μετοχών ενός συγκεκριμένου κλάδου. Θυμόμαστε πως η κατάρρευση της Enron είχε συμπαρασύρει με την πτώση της την πλειονότητα των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου των ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Η κατάρρευση της WorldCom και της Qwest, είχε προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση των εξελίξεων στον κλάδο των οπτικών ινών. Η κατάρρευση της Lehman Brothers είχε συμπαρασύρει όλο το τραπεζικό σύστημα και είχε οδηγήσει σε ανυπαρξία τον κλάδο των δομημένων επενδυτικών προϊόντων για πολλά χρόνια. Δεν είναι δύσκολο δηλαδή να δοθεί ένα γενικευμένο σύνθημα υποχώρησης συγκεκριμένων δεικτών, ανεξάρτητα της αφορμής ή της αιτίας που θα δοθεί.

Και φυσικά η αναστροφή της πορείας των εταιρειών που βασίζονται στην ανάπτυξη δίχως κέρδη και στην δημιουργία υπεραξιών χωρίς την υποστήριξη ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων και κερδοφόρων ισολογισμών, έχει συμπαρασύρει δικαίως και αδίκως πολλούς στο γύρισμά της μέσα στο 2022.