Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να διευρύνει το ιστορικό υψηλό του και τον κλάδο της τεχνολογίας να ηγείται των κερδών, ενώ διατηρείται το θετικό κλίμα από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 31.483 μονάδες με άνοδο 0,14% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει νωρίτερα νέο ρεκόρ στις 31.543 μονάδες.
Ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,3% στις 3.918 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με άνοδο 0,46% στις 14.038 μονάδες.
«Υπάρχει στο προσκήνιο μεγάλο κύμα αισιοδοξίας και η αγορά αναζητά πού θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής», ανέφερε ο Γκρέγκορι Φαρανέλο, υπεύθυνος για τα αμερικανικά επιτόκια της AmeriVet Securities, ενώ πρόσθεσε ότι «προχωρώντας, θα πρέπει να δούμε μια μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη, μια γενική επανεκκίνηση και μια ευρύτερη διανομή των εμβολίων».
Από τις αρχές του έτους η αμερικανική αγορά έχει πραγματοποιήσει ράλι με επιπλέον ώθηση από το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας που αναμένεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο εντός 2021 ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 4,3%, την ώρα που ο Russell 2000 των εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχει σημειώσει άλμα 15% σε επίπεδο έτους.
Στο μέτωπο της ανεργίας πάντως τα νέα ήταν ανάμικτα, καθώς οι οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανήλθαν σε 793.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 11 Φεβρουαρίου, αριθμός μειωμένος κατά 19.000 αιτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά μεγαλύτερος των εκτιμήσεων για 760.000.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενδεχόμενη αδυναμία της αγοράς εργασίας δεν αναμένεται να πλήξει το momentum της Wall Street, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αντιθέτως φέρνει το νέο πακέτο στήριξης πιο κοντά.
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ, είχε χαρακτηρίσει χτες «ζοφερή» την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα, τονίζοντας πως απαιτείται η ρύθμιση «χιλιάδων ζητημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
«Η πλήρης συνειδητοποίηση του οφέλους από μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και ισχυρής αγοράς εργασίας δείχνει ότι θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις», είχε αναφέρει ο επικεφαλής της Fed, δείχνοντας και αυτός ουσιαστικά έτσι προς το πακέτο στήριξης, του οποίου το ύψος ωστόσο συναντά ακόμα τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων.