Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα για τον S&P 500 καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός έφθασε στην κορύφωσή του.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 424 μονάδες ή 1,27% στις 33.761 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 1,7% στις 4.280 μονάδες και ο Nasdaq με άνοδο της τάξης του 2% στις 13.047 μονάδες.
Ο S&P 500 για το σύνολο της εβδομάδας καταγράφει άνοδο 3,5%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ανόδου από τον Νοέμβριο του 2021. Ο Dow με άνοδο 2,9% για την εβδομάδα, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έκλεσε την εβδομάδα με άνοδο 3%. Για τον Nasdaq, είναι επίσης η τέταρτη θετική εβδομάδα στη σειρά.
Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν ενισχυθεί από τις θετικές ειδήσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι κινήσεις αυτής της εβδομάδας επέκτειναν το ράλι της αγοράς από τα χαμηλά που είχε καταγράψει στα μέσα Ιουνίου. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 15,5% από τα χαμηλά, ενώ ο Dow είχε σημειώσει άνοδο 12,2% και ο Nasdaq Composite 21,4%.
Τα θετικά νέα ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πιστεύουν ότι τα πρόσφατα κέρδη είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό bear market ράλι, σχολιάζουν αναλυτές.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι η αγορά θα σημειώσει νέα υψηλά φέτος, αλλά δεν θα εκπλαγούμε να δούμε μια πορεία προς τα υψηλά καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», ανέφερε σε σημείωμα ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της MKM Partners.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι οι διαταραχές της προσφοράς στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ θα ήταν βραχυπρόθεσμες, ενώ οι φόβοι ύφεσης θόλωναν τις προοπτικές ζήτησης. Ωστόσο οι τιμές των συμβολαίων κλείνουν την εβδομάδα με κέρδη καθώς αμβλύνθηκαν οι φόβοι για ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,5%, στα 97 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) καταγράφουν πτώση 2,5%, στα 92 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent είναι σε τροχιά ανόδου κατά 3,5%, ανακτώντας μέρος της πτώσης του 14% της περασμένης εβδομάδας, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω φόβων ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση.
Το αργό εμφάνισε εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3,7%, ανακτώντας σχεδόν το ήμισυ της απώλειας της προηγούμενης εβδομάδας.
Κέρδη και στην Ευρώπη
Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, και τους επενδυτές να παρακολουθούν μια σειρά από ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής μέτρησης του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του Ηνωμένου Βασιλείου, του πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία και της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,22%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να υποχωρεί κατά 0,4%.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 13.795 μονάδες ενώ στη Γαλλία ο CAC έκλεισε ανοδικά κατά 0,14% στις 6.553 μονάδες.
Στη Βρετανία ο FTSE στο +0,47% και τις 7.500 μονάδες και στο Μιλάνο ο MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,49% στις 22.970 μονάδες.