Στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν περισσότερες «εκπλήξεις» έπειτα από την βουτιά των κρατικών ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, που σχεδόν προκάλεσε την κατάρρευση εκατοντάδων βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.
H αναταραχή, που προκλήθηκε μετά την πτώση της αξίας των βρετανικών gilts ως αντίδραση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις δημοσιονομικών δαπανών, ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια σειρά παρεμβάσεων για να στηρίξει την αγορά. Γεγονός που απέτρεψε την καταστροφή για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
«Έμεινα έκπληκτος όταν είδα πόση μόχλευση υπήρχε σε ορισμένα από αυτά τα συνταξιοδοτικά προγράμματα», είπε ο Ντάιμον σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Παρασκευή, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. «Η εμπειρία μου στη ζωή μου λέει πως όταν αντιμετωπίζεις πράγματα σαν αυτά που περνάμε σήμερα, θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις», ανέφερε, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Σημειώνεται ότι χρηματοοικονομική μόχλευση ονομάζεται η διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μια επιχείρηση ή οργανισμός θεωρείται ότι κάνει ιδιαίτερη χρήση μόχλευσης όταν επιδιώκει χρηματοδότηση μέσω ξένων κεφαλαίων έναντι ιδίων κεφαλαίων (έκδοση ομολόγων ή άλλου χρέους έναντι έκδοσης μετοχών-equity).
Η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια ιστορική άνοδος της αξίας του δολαρίου έχει ωθήσει προς τα κάτω τα ξένα νομίσματα και το δημόσιο χρέος και έχει περιπλέξει τη μάχη που δίνουν άλλες χώρες με τον πληθωρισμό.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τον Ντάιμον, ότι η μόχλευση που κρυβόταν σε απροσδόκητα μέρη, όπως τα συνταξιοδιοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζει να εκτυλίσσεται. «Κάποιος θα είναι οφσάιντ. Δεν βλέπουμε τίποτα που να φαίνεται συστημικό, αλλά υπάρχει μόχλευση σε ορισμένα πιστωτικά χαρτοφυλάκια, υπάρχει μόχλευση σε ορισμένες εταιρείες, επομένως πιθανότατα θα δείτε κάποια από αυτά», ανέφερε. Και επισήμανε πως ενώ το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικά ισχυρό», χάρη κυρίως στις μεταρρυθμίσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά το 2008, οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς όσο η Fed ενισχύει τα επιτόκια και συρρικνώνει τον τεράστιο ισολογισμό της.
Οι αγορές έχουν γίνει πιο εύθραυστες την τελευταία δεκαετία αφού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να διατηρούν πολύ περισσότερα κεφάλαια για να εμπορεύονται περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας τις πολύ λιγότερο ενεργές σε ασταθείς περιόδους.
«Ατυχίες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν σε αναδυόμενες αγορές ή σε hedge funds με υψηλή μόχλευση», σημείωσε ο Ντάιμον.
Αναλυτές και επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Fed κινδυνεύει να διαταράξει τη σταθερότητα της αγοράς καθώς ενισχύει τα επιτόκια. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει πολλές επιλογές, καθώς θεωρεί τον πληθωρισμό ως την πιο ολέθρια απειλή.