Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η απειλή του κορονοϊού αποδεικνύεται μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Η ταχεία εξάπλωσή του δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για sell-off ιστορικών διαστάσεων την ερχόμενη Δευτέρα στην Κίνα, με αποτέλεσμα ειδικοί να εκφράζουν φόβους ακόμη και για ντόμινο στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές του πλανήτη. Η κινεζική παρέτεινε την αργία κατά τέσσερις ημέρες όμως έτσι απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα, αφού οι ανησυχίες όλων των προηγούμενων – και επόμενων – ημερών θα αποτυπωθούν με καταιγιστικό τρόπο στις συναλλαγές της 3/2.
Οι κινεζικές αγορές παραμένουν κλειστές από τις 24 Ιανουαρίου, μετά τις απώλειες ύψους 2,8%που σημείωσε την Πέμπτη 23/1 το χρηματιστήριο της Σαγκάης, στη χειρότερη παραμονή πρωτοχρονιάς που έχει βιώσει στην ιστορία του.
Η κατάσταση θυμίζει κάτι από το χάος που προκάλεσε το 2002-03 ο ιός SARS, με τον νέο κορονοϊό να είναι λιγότερο θανατηφόρος αλλά να εξαπλώνεται με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το κλείσιμο των συνόρων από τη Ρωσία, η καραντίνα του κρουαζιεροπλοίου στην Ιταλία και ο φόβος των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με Κινέζους σε ολόκληρο τον πλανήτη, τρομάζουν για το τι θα συμβεί αν η εξάπλωση του ιού ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σε καθαρά επενδυτικό επίπεδο η εξέλιξη του κορονοϊού επισκιάζει οτιδήποτε άλλο και η αποστροφή κινδύνου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής μετά και την… παραδοχή της Fed ότι ο ιός θα πλήξει – έστω βραχυπρόθεσμα – την κινεζική οικονομία. Κινεζικά think tank και αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών προβλέπουν ότι ο κορονοϊός θα «προσγειώσει» απότομα την ανάπτυξη στην Κίνα έως και κάτω του 5%. Και αν πληγεί η κινεζική οικονομία τότε οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση το 2020 δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν.
Οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν, τα ασιατικά χρηματιστήρια ανοίγουν μετά τις διακοπές για τον εορτασμό του νέου έτους με μίνι-κραχ, ο χρυσός δέχεται ισχυρή ώθηση και οι επενδυτές επιστρέφουν με μανία στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κάτω από -0,4%, το ελληνικό 10ετές σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ενώ είδαμε μέχρι και αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί για λίγο κάτω από την απόδοση των 3μηνων εντόκων γραμματίων.
Η πτώση της τάξης του 5,75% που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Ταϊβάν στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές είναι ενδεικτικές των ανησυχιών για την ιογενή αναπνευστική νόσο και του τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές τη Δευτέρα στην Κίνα. Το πετρέλαιο πέφτει θύμα μαζικών ρευστοποιήσεων καταγράφοντας πλέον πτώση 20% από την έκρηξή του στις αρχές του έτους μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί και ο χρυσός ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 4% μέσα στον Ιανουάριο.
Στη Wall Street έχουν αρχίσει οι πρώτες φωνές των «αρκούδων» καθώς ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στον κορονοϊό τον απρόσμενο καταλύτη που μπορεί να φέρει σοβαρή διόρθωση μετά τα ιστορικά υψηλά. Ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια εξέλιξη και στην περίπτωση πανικού ενδέχεται να βγουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που τόσο καιρό κρύβουν οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί. Μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες αν επηρεαστούν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν κυριαρχήσει η αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός SARS το 2002-03 είχε εξαπλωθεί σε 30 χώρες, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 8.000 και οι επισήμως 774 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού σε περίπου 6 μήνες. Σήμερα τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν ήδη ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του SARS παγκοσμίως ενώ τα θύματα έχουν φτάσει τα 171. Το ποσοστό θνησιμότητας του SARS ήταν 9,5% ενώ του νέου κορονοϊού είναι 2,2% ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
AP Photo/Richard Drew