Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Τρίτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το πτωτικό σερί να συνεχίζεται για τρίτη μέρα εν μέσω ανησυχίας για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,5% στις 367,71 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 5%.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,8% κλείνοντας στις 11.567,96 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στις 5.234,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,7% στις 7.171,69 μονάδες, καταγράφοντας την έκτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε απώλειες 0,37%, στις 4.833,38 μονάδες.
Σημειώνεται ότι το χθεσινό χαμηλό - ρεκόρ του γουάν οδήγησε τις ΗΠΑ να κατηγορήσουν την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, σε μια ταχεία κλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησαν το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος, μια ημέρα έπειτα από την αποδυνάμωση του γουάν πέρα από τα 7 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χαρακτηρισμός είναι περισσότερο συμβολικός, χωρίς να περιέχει πραγματικές ή σοβαρές συνέπειες, ωστόσο σηματοδοτεί μια ακόμη κλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, έπειτα από την ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων την περασμένη Πέμπτη.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας υιοθέτησε πάντως σήμερα μέτρα σταθεροποίησης του γουάν έναντι του δολαρίου, ορίζοντας κεντρική ισοτιμία αναφοράς μεταξύ των δύο νομισμάτων, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στα 6,9683 γουάν ανά δολ.
Στα μακροοικονομικά νέα της Ευρώπης, τα στοιχεία για τον βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας προσέφεραν μια ανακούφιση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,5% τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο μειωμένες κατά 3,6% σε ετήσια βάση.