Η ανοδική τάση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στη διεθνή σκηνή είναι αξιοπρόσεκτη. Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, αυτό επιβεβαιώνεται τόσο υπό το πρίσμα της ποσότητας, δηλαδή της υπεραπόδοσης που παρατηρείται (ο ΓΔ επιτυγχάνει +45,98% στο εξάμηνο και +11,91% στο 2021), όσο και ποιοτικά.
Το τελευταίο είναι ίσως σημαντικότερο, διότι αφενός η πλειονότητα των εισηγμένων υπεραποδίδει του δείκτη με εξαιρετική συνέπεια και χωρίς ιδιαίτερα βυθίσματα στις τιμές, αφετέρου διότι η άνοδος των τιμών δικαιολογείται από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία τους και το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον.
Το δίλημμα που ταλανίζει κάθε επενδυτή ο οποίος είτε δεν έχει τοποθετηθεί σε μια τόσο επιθετική αγορά, είτε έχει νωρίτερα ρευστοποιήσει τις θέσεις του, είναι αν αξίζει τον κόπο να επανατοποθετηθεί. Κι αν ναι, σε ποιες μετοχές.
Μια πρώτη χοντρική απάντηση θα έρθει με μια άλλη ερώτηση: Τι είναι πιο πιθανό, να δούμε τον ΓΔ στις 800 ή στις 1.000 μονάδες;
Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι πολύ απλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε μια τέτοια πιθανότητα. Ωστόσο, με δεδομένα πρώτον ότι μια ισχύουσα τάση, και δη τόσο συμπαγής, είναι ευκολότερο να συνεχίσει να υφίσταται από το να αντιστραφεί, και δεύτερον ότι τα δεδομένα της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας μάλλον δικαιολογούν τη συνέχιση της ανόδου, μπορούμε επίσης να πιθανολογήσουμε ότι τελικά ο ΓΔ πιθανότερο είναι να κινηθεί προς τις 1.000 μονάδες.
Ακόμα παραπάνω, είναι αλήθεια ότι πολλές εισηγμένες έχουν υπεραποδώσει και μάλιστα έχουν βρεθεί είτε σε ιστορικά, είτε σε πολυετή υψηλά, είτε βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα με πολύμηνο ανοδικό ράλι να προηγείται. Κι όμως, επιστρατεύεται η αρχή ότι τυχαία δεν έφθασαν σε τέτοιες αποτιμήσεις και ότι ο μηχανισμός προεξόφλησης τις οδήγησε (μέσω των αγοραστών-επενδυτών) εκεί.
Η πρώτη μετοχή που επάξια έφθασε ψηλά, και πιθανόν να συνεχίσει, είναι αυτή της Mytilineos. Εξαιρετική συμπεριφορά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σοβαρότατες διοικητικές αποφάσεις, κλάδος που ευνοεί κάθε είδους επένδυση και όπου τα χρήματα από τα δημοσιονομικά πακέτα θα εστιάσουν, είναι λίγα από τα στοιχεία που έχουν καταστήσει εδώ και καιρό τη μετοχή αυτή ως μια άριστη επενδυτική επιλογή.
Η δεύτερη μετοχή που εξέπληξε θετικά ήταν η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ. Για την ακρίβεια, όλος ο όμιλος Viohalco είναι πολύ ισχυρός, πάντα ήταν, αλλά η παρούσα χρονική συγκυρία ευνοεί τα μάλα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις τιμές του αλουμινίου και την ειδική θέση της ΕΛΧΑ, η αποτίμησή της ακόμα και μετά από τέτοια άνοδο (+92.82 ΥοΥ, +35,88 από 1/1) είναι χαμηλή.
Τρίτη μετοχή που δεν θα μπορούσε να λείψει, είναι ο κραταιός ΟΤΕ. Με μόνη γκρίζα πινελιά την έως τώρα μέτρια απόδοση σε σχέση με τις λοιπές (+19,62% ΥοΥ, +14,54 στο εξάμηνο), έχει εμφανίσει μια ιδιαίτερα αμυντική συμπεριφορά, που δεν εκλαμβάνεται ως αρνητικό, τουναντίον εστιάζει σε "βαρύτερα" χαρτοφυλάκια που δεν ανέχονται μεγάλες απομειώσεις.
Ωστόσο, οι επικείμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο είναι προφανές ότι θα προσφέρουν μεγάλα περιθώρια μεγέθυνσης της εταιρείας. Επίσης, η διοίκησή της και γενικά η μετοχική του διάρθρωση υπόσχεται ότι η εταιρεία θα είναι πάντα πρωταγωνίστρια, οπότε και η επένδυση σε μια τέτοια εταιρεία είναι μονόδρομος για τον μέσο επενδυτή.
Προφανώς, υπάρχουν ακόμα πολλά διαμάντια στο ελληνικό χρηματιστήριο, και κάθε χαρτοφυλάκιο οφείλει να ακολουθεί τη γενικότερη αρχή της διασποράς σε τίτλους και κλάδους, ώστε να επιτυγχάνει καλύτερο λόγο απόδοσης - κινδύνου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.