Βαριές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη μητέρα των αγορών να εμφανίζει σαφή σημάδια κούρασης και να είναι έτοιμη να αποχαιρετήσει το γνωστό μοτίβο της πρόσφατης bull market: διόρθωση 3,5% και ξανά προς τη δόξα των νέων ιστορικών υψηλών.
Aυτή τη φορά η επαφή με τον μέσο κινητό όρο των 90 ημερών δεν οδήγησε στη συνηθισμένη δυναμική ανοδική αντίδραση. Αντίθετα η αντίδραση εκτονώθηκε μέχρι τα όρια του μέσου κινητού των 50 ημερών, με τον 9άρη μάλιστα τις τελευταίες 8 ημέρες να «πληγώνει» τον έναν κινητό μετά τον άλλο.
Τώρα μένει να δούμε αν θα χαθεί αυτή τη φορά το οχυρό των 4350 μονάδων, ανοίγοντας το διάγραμμα αρχικά για τη ζώνη των 4130-4160 μονάδων.
Οι αγορές φαίνεται ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το βάρος ενός πλήθους αρνητικών εξελίξεων και οι τεχνολογικές μετοχές που οδήγησαν το ράλι οδηγούν πλέον την πτώση, σαφώς επηρεασμένες από το άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που προοιωνίζει την αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους.
Όμως η αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους είναι ένα μόνο από τα χαστούκια που δέχονται οι εταιρείες, καθώς βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια ορατή αύξηση του λειτουργικού κόστους αλλά και μειωμένη παραγωγική δυναμικότητα λόγω
- Της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών
- Τα προβλήματα στις προμήθειες τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται και απο ότι φαίνεται θα αυξηθούν.
- Της αύξησης των τιμών της ενέργειας με το φυσικό αέριο πλέον να κόβει την ανάσα καθώς αναρριχάται από το ένα υψηλό στο άλλο και το πετρέλαιο να δίνει τιμές πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, καθώς δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας.
- Τις υψηλές τιμές άνθρακα
Είναι λογικό λοιπόν οι επενδυτές να προετοιμάζονται για μείωση των περιθωρίων και πτώση των υψηλών ρυθμών κερδοφορίας τα επόμενα τρίμηνα, πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποτιμήσεις είναι σε υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα απαισιοδοξίας φάνηκε άλλωστε στα χτεσινά macro, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κάνει βουτιά και τα στοιχεία από την κινεζική οικονομία να δείχνουν ότι η επιβράδυνση είναι προ το πυλών.
Οι δηλώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν λειτούργησαν ως πυροσβεστήρας
Οι χτεσινές δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζών δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το κλίμα, ίσως γιατί κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος.
Από τη μια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για μια απότομη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής λόγω του υψηλού πληθωρισμού, δηλώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι προσεκτική να μην αντιδράσει υπερβολικά στο άλμα των τιμών.
Ο Πάουελ από την άλλη στην χτεσινή ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας μάλλον έβαλε λάδι στη φωτιά, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα μάλλον θα χειροτερέψουν προτού γίνουν καλύτερα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:«Ας δούμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ας δούμε τα πλοία που έχουν αγκυροβολήσει έξω από τος Λος Άντζελες. Πρόκειται για μια αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς, θα πρέπει αυτές οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς να αμβλυνθούν, να υποχωρήσουν, πριν υποχωρήσει ο πληθωρισμός».
Ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά για να αρχίσει να περιορίζει πριν το τέλος του 2021 τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, μιας και «οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο περιορισμός των αγορών έχουν σχεδόν καλυφθεί».
Το λαβράκι δεν από την ομιλία του είναι ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πολύ υψηλότερα.
Εν ολίγοις, η μεγαλύτερη ατμομηχανή των αγορών, η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών ετοιμάζεται από τη μια πλευρά του Ατλαντικού να κόψει ταχύτητα. Και αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές καταρχήν των ομολόγων θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν και να προχωρήσουν στις ανάλογες προσαρμογές.
Όμως η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία. Με τις εφοδιαστικές αλυσίδες ακόμα αποδεκατισμένες από την πανδημία, με την ενεργειακή κρίση να μας έχει χτυπήσει την πόρτα, τον πληθωρισμό να διατρέχει σχεδόν όλα τα αγαθά μιας οικονομίας και τον ρυθμό της ανάπτυξης να απειλείται με επιβράδυνση.
Θα έλεγε κανείς, ότι το πάρτυ των αγορών κινδυνεύει να κλείσει με ένα ρέκβιεμ, τη στιγμή μάλιστα που τρίζουν τα θεμέλια της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η Κίνα ετοιμάζεται να εκπέμψει SOS
Το κλίμα στις αγορές βάρυνε ιδιαίτερα όταν βγήκαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας επιβράδυνε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι η ενεργειακή κρίση στη χώρα πλήττει ευθέως πια την παραγωγή και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, με πολλά εργοστάσια μεταξύ των οποίων και αυτά που προμηθεύουν εταιρείες όπως η Apple και η Tesla, να έχουν οδηγηθεί σε αναστολή παραγωγής.
Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον 15 κινεζικές εταιρείες έχουν αναφέρει σε ανακοινώσεις τους στο χρηματιστήριο ότι η παραγωγή τους έχει διαταραχθεί λόγω των διακοπών ρεύματος, ενώ περισσότερες από 30 εταιρείες εισηγμένες στην Ταϊβάν με δραστηριότητες στην Κίνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν για να προσαρμοστούν στα όρια κατανάλωσης ρεύματος.
Οι βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τις μειώσεις στην παραγωγή. Περίπου 7% της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου έχει ανασταλεί και το 29% της εθνικής παραγωγής τσιμένου έχει επηρεαστεί.
Ως εκ τούτου οι αναλυτές αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων τους για το κινεζικό ΑΕΠ.
Για παράδειγμα οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν ότι μια παράταση των μειώσεων στην παραγωγή μπορεί να αφαιρέσει ως και μία ποσοστιαία μονάδα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο.
Η Goldman Sachs σε μια πιο ήπια προσέγγιση αναθεώρησε τις προσδοκίες της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο 7,8%, από 8,2% που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ η ιαπωνική Nomura αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 7,7% φέτος, ενώ στην τελευταία εκτίμηση της προέβλεπε αύξηση της τάξης του 8,2%.
Πολύ φοβόμαστε ότι αν συνεχιστούν τα θέματα ενεργειακής επάρκειας οι παραπάνω εκτιμήσεις ίσως να αποδειχθούν αρκετά ήπιες.
Αυτό που γίνεται στην Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ένα καμπανάκι για τις καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και στα υπόλοιπα κράτη. Τα καταστήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λειτουργούν με το φως των κεριών, τα εμπορικά κέντρα κλείνουν νωρίτερα, οι διακοπές ρεύματος είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας ενώ κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας έχει εφαρμοστεί η χρήση δελτίων κατανάλωσης.
Ένας βαρύς χειμώνας χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι ροές εφοδιασμού φυσικού αερίου μπορεί να φέρει παγκοσμίως τους καταναλωτές αντιμέτωπους με ανάλογες καταστάσεις και τη βαριά βιομηχανία κάτω από την ομηρία ενός υψηλού κόστους παραγωγής όταν και αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί.
Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, τον φετινό χειμώνα η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της κινεζικής, αλλά και της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.