Η χρονιά που έρχεται κάθε άλλο παρά ανέμελη αναμένεται σε σχέση με αυτά που είδαμε το 2020. Το τέλος του 2020 αφήνει πολλές εκκρεμότητες οι οποίες πλέον θα φορτιστούν με την διαχείριση της επιδημικής κρίσης. Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από το βαθμό επιτυχίας του εμβολίου στο οποίο έχουν επενδυθεί προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα. Ωστόσο η πρώτη άμεση εκκρεμότητα που έρχεται στο προσκήνιο με την έλευση του 2021 είναι η ολοκλήρωση της συνθήκης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.
Το πέρας της μεταβατικής περιόδου εξόδου που έχει δοθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου και παρά τα τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι ακόμα η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι σημαντική.
Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (hard brexit) εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι θα έχει ως σοβαρότερη επιπλοκή να ξανανοίξει την συζήτηση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας πέρα από τα εξίσου πολύ σοβαρά και σύνθετα θέματα διακίνησης αγαθών και πολιτών στην Ιρλανδία.
Ένα σκωτσέζικο δημοψήφισμα ίσως να μην είναι εντός της ατζέντας του 2021 μετά την σχετικά πρόσφατη ετυμηγορία του δημοψηφίσματος του 2014, η πίεση ωστόσο θα αυξηθεί ενισχυμένη και από την έντονη δυσαρέσκεια για την διαχείριση της επιδημικής κρίσης σε κεντρικό επίπεδο.
Ο Μάιος του 2021 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθώς στις αρχές του μήνα θα λάβουν χώρα βουλευτικές εκλογές στην Σκωτία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισχυρή προτίμηση προς το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας το οποίο δεν κρύβει την αντίθεση του για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.
Τι θα κάνουν «τα παιδιά από το Λονδνίνο» με το ελληνικό χρηματιστήριο ;
Για τις αγορές το «Hard Brexit» θα έχει μετατοπίσεις στις ροές κεφαλαίων. Η έξοδος χωρίς συμφωνία πρακτικά θα αλλάξει το χαρακτηρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου ως «τρίτη χώρα», θα είναι δηλαδή μια χώρα έξω από την περίμετρο ρύθμισης της MiFID (Κοινή Ευρωπαϊκή οδηγία ρύθμισης των αγορών) και άρα ένας επενδυτικός οργανισμός δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται απευθείας (με Ευρωπαϊκό Διαβατήριο) στην ελληνική αγορά όπως γίνονταν μέχρι πρότινος.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί το 42% συνόλου των συναλλαγών των ξένων θεσμικών της spot αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η τάση μέσα στο 2020 δείχνει ότι οι εταιρείες που επενδύουν στην ελληνική αγορά αλλάζουν έδρα με βασικούς προορισμούς το Δουβλίνο ή την Φρανκφούρτη ή δημιουργούν πιστοποιημένα υποκαταστήματα εντός των Ευρωπαϊκών χωρών κυρίως σε χωρες που δραστηριοποιούνται σημαντικά ή επιλέγουν χωρες που επιτρέπουν την διασυνοριακη παροχή υπηρεσιών σε επαγγελματιες πελατες με εθνική νομοθεσία.
Ωστόσο παρά το γεγονός τις αρχικής κινητοποίησης εκτιμάται ότι ένα μέρος των επενδυτικών φορέων (σε επίπεδο ιδιωτών) θα μείνει εκτός αγοράς εώς ότου αποκατασταθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός της έδρας ή αλλάξουν οι εθνικές νομοθεσίες κάτι το οποίο σταδιακά γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ενώ έχει γίνει σχετική εισήγηση και στην Ελλάδα.
Tο Brexit λοιπόν κάνει «ποδαρικό» στο 2021 και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα αν τελικά Ευρώπη και Μ. Βρετανία κουνήσουν τα χέρια πριν το τέλος της προθεσμίας. Η μόνη συμφωνία πάντως που έχει υπάρξει προς το παρόν είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις διαπραγματεύσεις...
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.