Η μετοχή του τεχνολογικού αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Palantir Technologies, που ειδικεύεται στο χώρο των Big Data Analytics, υποχώρησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών κατά 31%. Πρόκειται περί μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση στα $42,3 δισ., με κύκλο εργασιών στα $2,6 δισ. και με αναμενόμενη ετήσια ανάπτυξη της εταιρείας της τάξης του 27,7% τη στιγμή, που ο κλάδος τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 15,2%. Με δεδομένο ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας παραμένουν αμετάβλητα, τι οδήγησε τη μετοχή από τα $29,29 στα $20,98;
Η βασική δραστηριότητα της Palantir Technologies, εστιάζεται στις εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα το project Palantir Gotham που συνεργάζεται με το United States Intelligence Community (USIC) δηλαδή τις ευρύτερες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή το project Palantir Foundry που συνεργάζεται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) σχεδιασμό της μάχης κατά της πανδημίας και τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού πλάνου.
Με βάση την υψηλή τεχνογνωσία και τις ισχυρές συμμαχίες και συνεργασίες της, η Palantir έχει αφήσει ικανοποιημένους τους μετόχους της. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Q3, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από ασυνήθεις κινήσεις που θορύβησαν τους επενδυτές.
Η Palantir ενεπλάκη στο επενδυτικό παιχνίδι των SPACs, επενδύοντας σε εταιρείες όπως είναι η Lilium, η Sarcos Robotics, η Roivant Sciences, η Celularity, η Wejo, η Babylon Health, η Boxed, η Pear Therapeutics και άλλες.
Παράλληλα η Palantir προχώρησε στην αγορά φυσικού χρυσού, δηλαδή χρυσών ράβδων. Μάλιστα την τελευταία της κίνηση, η Palantir τη δικαιολόγησε, λέγοντας ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός "black swan event", δηλαδή ενός απρόσμενου δυσάρεστου γεγονότος με επιπτώσεις στις αγορές.
Ακολούθησε ένα κύμα πωλήσεων των μετοχών της PLTR από την πλευρά των μικρών ιδιωτών επενδυτών, που δυσαρεστήθηκαν ή ξαφνιάστηκαν από τις εξελίξεις της εταιρείας. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις μετέβαλλαν και τους μετοχικούς συσχετισμούς εντός της εταιρείας. Έτσι ενώ τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ανερχόταν στο 60% και των θεσμικών επενδυτών στο 24%, η αναλογία αυτή μεταβλήθηκε σταδιακά, μέχρι που η μετοχή ισορρόπησε στο επίπεδο των $20+.
Σαν αποτέλεσμα οι ιδιώτες μέτοχοι μετά από το κύμα πωλήσεων και την υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά 31%, κατέχουν πλέον το 54%, την ίδια στιγμή που οι θεσμικοί επενδυτές ενίσχυσαν τις θέσεις τους φτάνοντας το 31,4%, ενώ ένα ποσοστό τα τάξης του 10,5% ανήκει πλέον στους λεγόμενους insiders, όπως είναι οι ιδρυτικοί μέτοχοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.
Οι αθρόες ρευστοποιήσεις των μετοχών οδήγησαν τη Vanguard Group να αυξήσει τις θέσεις της κατά 20,98% και να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Palantir, την Blackrock να αυξήσει τις θέσεις της κατά 67,52% και να γίνει ο τέταρτος μέτοχος της εταιρείας, τον insider Alexander Karp να αυξήσει τη θέση του κατά 17,76% και το ARK Investment Management της guru Cathie Wood να γίνεται ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της Palantir, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών του κατά 21,38%.
Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές ρευστοποιούσαν τις μετοχές τους, παρ’ όλο η «δίκαιη τιμή» της PLTR, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, βρισκόταν και παραμένει στα $25,57.
Επομένως, η πτωτική πορεία της μετοχής της Palantir, οδήγησε στην ενίσχυση των θέσεων των θεσμικών επενδυτών και των insiders, που ασφαλώς έχουν ορθότερη κρίση και μακροχρόνια στρατηγική. Αντιθέτως, οι ιδιώτες επενδυτές στο ενδεχόμενο ανάκαμψης της τιμής της μετοχής θα συνειδητοποιήσουν, ότι κάτι δεν πήγε καλά με την επιλογή τους.
Οι διαφορετικές οπτικές μέσα από τις οποίες δυο επενδυτικές κοινότητες, η μια των επαγγελματιών και η άλλη των ιδιωτών επενδυτών, τους οδήγησε να κρίνουν το ίδιο γεγονός με δυο αντιδιαμετρικούς τρόπους, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Συμβαίνει κατ’ επανάληψη σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Ωστόσο, συνήθως, δικαιώνεται η πλευρά των θεσμικών επενδυτών των οποίων οι αποφάσεις εδράζονται σε καλύτερη πληροφόρηση, σε ορθολογικότερη εκτίμηση, σε μακροχρόνια λογική και σε υψηλότερη διορατικότητα.