Όσο μεγαλύτερη είναι μια σειρά δεδομένων τόσο περισσότερα δημοφιλή στατιστικά παράγει. Ορισμένα από αυτά εκφράζουν μια πιθανότητα και άλλα πρέπει να εξετάζονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των συνθηκών που τα παρήγαγαν.
Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα μοτίβα τιμών που αφορούν τις προσδοκίες του πρώτου μήνα της χρονιάς. Θεωρητικά, μετά την ολοκλήρωση ενός πλήρους ημερολογιακού έτους η επενδυτική ψυχολογία επανεκκινεί από μηδενική βάση αναθεωρώντας τα δεδομένα για την χρονιά που ξεκινάει.
Στην Αμερική για παράδειγμα ο Ιανουάριος προσφέρεται για πολλές προσεγγίσεις. Με βάση την απόδοση της πρώτης ημέρας του έτους η πιθανότητα ο Dow να κλείσει με το ίδιο πρόσημο είναι 73% λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα 124 ετών. (Φέτος ξεκίνησε με πτώση 1,25% για πρώτη φορά μετά το 2001). Σε ένα άλλο στατιστικό δείγμα που αφορά τις 5 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς η συχνότητα εμφάνισης του ίδιου πρόσημου βρίσκεται αρκετά ψηλά με 69%.
Με βάση τα στατιστικά του S&P η προϊστορία δείχνει ότι σε εκλογικές χρονιές η Αγορά από το 1950 κλείνει στο 82% των περιπτώσεων στο πρόσημο στο οποίο έκλεισε ο Ιανουάριος το οποίο και επιβεβαιώθηκε το 2020. Μπορεί κανείς να επεκταθεί και να πιθανολογεί με τα ενδεχόμενα εκλογής των δύο κομμάτων στην Αμερική, την έκβαση της εκλογικής μάχης κ.λπ φτιάχνοντας το μοτίβο που εξυπηρετεί την… άποψη ή την διαίσθηση του.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει τόσο μεγάλο βάθος δεδομένων υπάρχουν όμως κάποιες αξιόλογες συσχετίσεις. Στα προηγούμενα 29 χρόνια η αγορά έχει δείξει ότι συμβαδίζει κατά 60% με το πρόσημο του Ιανουαρίου. Η δυναμική είναι πιο ισχυρή όταν το πρόσημο είναι θετικό (61%) και λιγότερο όταν είναι αρνητικό (54%).
Πάντως, η ιστορία δείχνει ότι η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί και το αντίστροφο: 2000, 2001,2008, 2010, 2015 και 2020 Ο Ιανουάριος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για το τι θα επακολουθούσε. Το ίδιο συνέβη στα έτη 1999, 2004, 2005, 2006, 2007, 2012, 2013 και 2019 αλλά από την θετική πλευρά.
Το 2011 ήταν μια χρονιά που πήγε εντελώς ανάποδα όπως και οι συνεχείς χρονιές 2016, 2017 και 2018. Ο μήνας με την ισχυρότερη προβλεπτική ικανότητα της χρονιάς δεν είναι ο Ιανουάριος. Σε ένα μικρότερο δείγμα 22 ετών ο Απρίλιος πέφτει μέσα 16 φορές. Από εκεί και πέρα έχοντας καλύψει το 30% της χρονιάς δεν έχει και νόημα να ασχοληθεί κανείς με το ποιος μήνας προβλέπει το πρόσημο του δείκτη.
Τι δείχνει η προϊστορία από το 1991 έως το 2020
Ο Ιανουάριος δίνει επομένως μια ένδειξη για τις αγορές αλλά δεν είναι και πανάκεια. Η οικονομική πληροφορία και η είδηση πλέον μεταδίδεται σε μηδενικό χρόνο και οι αγορές μπορεί να γίνουν νευρικές από την μια στιγμή στην άλλη μεταβάλλοντας πολύ γρήγορα την εικόνα τους.
Το 2016 ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 12,44% και έκλεισε θετικός 1,95%. Η απόδοση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά στο παραπέντε: Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 2,5% γυρίζοντας θετικό το πρόσημο της χρονιάς.
H κατανομή των ετήσιων αποδόσεων του Γενικού Δείκτη (%)
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.