Τι προεξοφλεί η άνοδος στις μετοχές και η βουτιά στα εμπορεύματα

Τι προεξοφλεί η άνοδος στις μετοχές και η βουτιά στα εμπορεύματα

Αναθάρρησαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλον τον πλανήτη. Αντίθετα, προς την ανοδική κίνηση των μετοχών, κινήθηκαν τα εμπορεύματα. Τι συνέβαλε στη μεταβολή της εικόνας, μετά από πολύ καιρό; Κατά πρώτον η απόφαση Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως αυτές που ισχύουν για το Ιράν.

Κατά δεύτερον η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι χώρες της ΕΕ, δεν θα εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για το υπόλοιπο 2002. Και κατά τρίτον, η ανακοίνωση του REPowerEU, για τη μόνιμη ευρωπαϊκή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο πριν από το 2030.

Όσον αφορά το πολεμικό μέτωπο, η μεν Ρωσία ανακοίνωσε την ύπαρξη προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η δε ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ότι είναι ανοικτή στο διάλογο για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι. Τέλος, ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η τελική πρόταση για το τέλος της κρίσης κρίνεται «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη».

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις χρηματιστηριακές αγορές να ανασάνουν και να κάνουν ένα μικρό ράλι, μετά από την απότομη υποχώρησή τους από τη ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, η αίσθηση ότι πιθανότατα να επέλθει αποκλιμάκωση της έντασης, οδήγησε τα εμπορεύματα σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Τόσο τα εμπορεύματα που υπέστησαν «σοκ», από τις τρέχουσες στρεβλώσεις της αγοράς και τις αρνητικές μελλοντικές προοπτικές ανισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, όσο και τα εμπορεύματα που αποτελούν καταφύγιο ασφάλειας απέναντι στην κρίση.

H υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, δίνει μια στιγμιαία ελπίδα ανακούφισης, για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για μείωση του ενεργειακού βιομηχανικού κόστους, για υποχώρηση των τιμών των τελικών προϊόντων και για ομαλοποίηση του κόστους διακίνησης των προϊόντων.

Με δυο λόγια, αυτό θα σημαίνει για τις εταιρείες, επιστροφή στα business plans του 2022, όπως τα είχαν σχεδιάσει. Και επιστροφή στους κύκλους εργασιών, στις κερδοφορίες και στα μερίσματα, που είχαν υποσχεθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Είναι η χθεσινή άνοδος των χρηματιστηρίων, η νέα πραγματικότητα ή μήπως είναι μια απλή αναπνοή, πριν από τη συνέχιση της πτώσης; Πιστοποιεί η χθεσινή υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, την επάνοδο στην ομαλότητα; Σίγουρα όχι.

Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές, οφείλεται περισσότερο στη μεταβολή της ψυχικής διάθεσης των επενδυτών, παρά στην ανατροπή των δεδομένων. Μπορεί να αποφέρει κέρδη στους γρήγορους «παίκτες» και στους επαγγελματίες, όμως μπορεί να εξοντώσει όσους νομίζουν, ότι μπορούν να πάνε κόντρα στην κυρίαρχη τάση.

Το να βγαίνεις αγοραστής σε μια αγορά που πέφτει για να εκμεταλλευτείς τις μικροαντιδράσεις, είναι σαν να ποντάρεις πτωτικά σε μια αγορά που έχει έντονα ανοδική διάθεση. Και αυτό είναι κάτι που το γνώρισαν με οδυνηρό τρόπο, όσοι όλα αυτά τα χρόνια πόνταραν πρόωρα στο τέλος του πάρτι των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης

Για να συνειδητοποιήσουμε το αν η χθεσινή θεαματική ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων ήρθε για να μείνει ή όχι, αρκεί να κάνουμε στο εαυτό μας δυο τρεις απλές ερωτήσεις. Ομαλοποιήθηκε η αγορά του πετρελαίου; Βρέθηκαν τα 4 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου που απουσιάζουν πλέον από το καθημερινό ισοζύγιο; Αύξησε μήπως την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία;

Μπήκαν τα βαρέλια από τη Βενεζουέλα στο παιχνίδι; Διακόπηκε το εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν; Μήπως υποχώρησε η ζήτηση για πετρέλαιο από τις τίγρεις της Νοτιοανατολικής Ασίας; Ομαλοποιήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου; Είναι βιώσιμη η ευρωπαϊκή οικονομία, μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίων ενεργειακών τιμών; Ασφαλώς και όχι.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διερωτηθούμε, αν οι τιμές των μετοχών είναι τόσο υποτιμημένες και απαξιωμένες, που να αξίζει τον κόπο να πάρουμε το ρίσκο, να τις αγοράσουμε. Διότι πράγματι υπάρχουν μετοχές, των οποίων οι τιμές υπολείπονται ακόμα και των ταμειακών διαθεσίμων τους. Και άλλες μετοχές που ό,τι και να συμβεί, δεν θα δουν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα τους, να μεταβάλλονται προς το χειρότερο.

Ας ετοιμαστούμε πάντως για αρκετά «πάνω-κάτω» στις αγορές. Και μπορούμε να πούμε, ότι οι αυξομειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων είναι πιο σημαντικές για την πραγματική οικονομία και το επίπεδο της ζωής μας, από τις υπεραξίες ή ζημίες από τις μετοχές. Τον μπούσουλα των αγορών τον δίνουν σήμερα τα εμπορεύματα. Και αύριο θα ακολουθήσουν τα επιτόκια, με τα οποία οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να μαζέψουν, όλα όσα δεν μαζεύονται με διαφορετικό τρόπο. Οι μετοχές και τα χρηματιστήρια, έπονται.