Τα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης ήταν ένα κανονικότατο σκωτζέζικο ντους. Ο πληθωρισμός σημείωσε μεν μείωση τον Μάρτιο, όμως η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά επιταχύνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αν δει κανείς σε ετήσια βάση τα στοιχεία, κλείνει προς το αισιόδοξο σενάριο, καθώς έδειξαν αποκλιμάκωση, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνει στο
6,9% τον Μάρτιο από το 8,5% του Φεβρουαρίου τη στιγμή που η διάμεσος των εκτιμήσεων των αναλυτών είχε συγκλίνει στο 7,1%. (σ.σ:Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 5,4% από το 6,5% που είχε προηγηθεί).
Η εικόνα σε μηνιαίο επίπεδο όμως αλλάζει, καθώς οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,9% ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για ρυθμό αύξησης 0,8% και τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης να προβληματίζουν.
Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα καπνικά εκτινάχθηκαν με ρυθμό 15,4% τον Μάρτιο - από το +15% τον Φεβρουάριο- ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,6% - από 6,8%-και ο κλάδος των υπηρεσιών αύξηση 5%, από 4,8%.
Το μόνο φωτεινό σημείο είναι οι τιμές της ενέργειας , οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,9% . Μετά το χαστούκι της αύξησης του Φεβρουαρίου κατά 13,9%, πρόκειται για μια σαφή πρόοδο.
Όμως πρώτον, η διατήρηση της συνθήκης των χαμηλών τιμών ενέργειας είναι αρκετά αμφίβολη όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Δεύτερον, ο δομικός πληθωρισμός –άνευ τον ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων- επιμένει στην ανοδική του πορεία τόσο σε μηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 5,7% .
Οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά στην άνοδο αυτή γιατί ήταν μέσα στις εκτιμήσεις των αναλυτών και επομένως ήταν προετοιμασμένες. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα επίπεδα του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συνιστούν πλέον νέο ιστορικό υψηλό, έχοντας επιταχύνει από τον ήδη ανησυχητικό ρυθμό ανόδου 5,6% του Φεβρουαρίου.
Μάλιστα η επιτάχυνση του δομικού δείκτη ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση, παρουσιάζοντας ισχυρό ρυθμό αύξησης 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με το 0,8% που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που προέβλεπαν μείωση στο 0,6%.
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ λοιπόν πήραν μια πάρα πολύ ισχυρή «πάσα» από τα χθεσινά στοιχεία, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτινς Καζάκς να δηλώνει απερίφραστα ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω ώστε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την υψηλή αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Πιο «κομψά» τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στην FAZ: «H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη «λίγο δρόμο» να διανύσει όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον δομικό πληθωρισμό»
Ο Βιλερουά μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ΕΚΤ θα θεωρήσει πως κέρδισε τη μάχη κατά του πληθωρισμού μόνο όταν ο δομικός πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο. Στόχος της ΕΚΤ παραμένει λοιπόν το 2% για τον πληθωρισμό και αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ του 2024 και του 2025, δεδομένου ότι απαιτούνται από ένα έως δύο χρόνια για να έχουν αντίκτυπο οι σημερινές αυξήσεις στον πληθωρισμό.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ο Βιλερουά υποστήριξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι επωφελή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών και σε περίπτωση που η τραπεζική κρίση επιστρέψει, τότε η ΕΚΤ προκειμένου να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα, θα παρέχει ρευστότητα σε προσωρινή βάση.
Τουτέστιν, απέκλεισε μια αναστροφή της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που επιστρέψει η νευρικότητα στον τραπεζικό τομέα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Πιο ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Χθες ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης, που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ επιβράδυνε περαιτέρω. Ως εκ τούτου, εκτοξεύτηκαν οι ελπίδες να υιοθετήσει ηπιότερη στάση η Fed τους επόμενους μήνες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και μαζί τους εκτοξεύτηκε και η διάθεση για ρίσκο, οδηγώντας τη μητέρα των αγορών σε ένα εντυπωσιακό κλείσιμο λίγο πάνω από τον 30άρη του μηνιαίου διαγράμματος, επίπεδο που αν διατηρηθεί την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τον δρόμο για τις 4159 μονάδες με τελικό στόχο τις 4200. (σ.σ: Το παρακάτω μηνιαίο διάγραμμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την κίνηση του S&P500 την τελευταία δεκαετία και το πώς διαμορφώθηκαν οι μέσοι κινητοί όροι στην τρέχουσα διόρθωση που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2022).
Επιστρέφοντας στον πληθωρισμό, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 5% τον Φεβρουάριο από 5,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας σε χαμηλό 18 μηνών.
Στα συν είναι ότι και η ετήσια άνοδος στον δομικό δείκτη επιβράδυνε έστω οριακά, στο 4,6% από 4,7%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 0,6% ενώ μηνιαία αύξηση σημείωσε και ο δομικός δείκτης κατά 0,3%, μετά από άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο. (σ.σ:Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν ο δείκτης να εμφανίσει μεγαλύτερη άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση).
Στα μείον είναι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, με τις δαπάνες να σημειώνουν άνοδο 2,0% και όχι 1,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. (σ.σ: Μην ξεχνάμε ότι είναι επιθυμητή μια ήπια μείωση των καταναλωτικών δαπανών προκειμένου να επιτύχουμε την αποθέρμανση της αγοράς και επομένως την πτώση των τιμών).
Συμπεράσματα
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον δομικό αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης τροφοδοτούν περαιτέρω την εκτίμηση της αγοράς ότι η Fed θα υιοθετήσει μια ηπιότερη επιτοκιακή πολιτική εφεξής.
Αν και συμφωνούμε με την μετριοπαθή στάση του επικεφαλή της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς –στα σχόλια του χθες σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχουν θετικά νέα στοιχεία αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές- εντούτοις η αγορά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Fed έχει πλέον μεγαλύτερη ευχέρεια να αφήσει το πόδι από το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων απ’ ότι η ΕΚΤ, κάτι που θα συμβάλει στον περιορισμό του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο δείκτης του δολαρίου κατέγραψε το α΄ τρίμηνο υποχώρηση (-1,2%) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ η μεγάλη εικόνα στο μηνιαίο διάγραμμα του ζεύγους eur/usd υποδεικνύει κίνηση εως τα επίπεδα πέριξ του 1,12, με ενδιάμεσο φυσικά σταθμό στο 1,1033. (σ.σ: απαρραίτητη τεχνική συνθήκη είναι η διακράτηση της στήριξης του 1,0530).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.