Ανάμεσα στις συνεδριάσεις τις Fed και στις επίσημες ανακοινώσεις, που καθορίζουν το ύψος των επιτοκίων, οι αγορές παρακολουθούν με αγωνία τα πρακτικά των συνεδριάσεων της 12μελούς FMOC (Federal Open Market Committee). Διότι μέσα σε αυτά πρακτικά καταγράφονται οι σκέψεις σχετικά με την αναχαίτιση του πληθωρισμού, που επαγωγικά οδηγούν στις αποφάσεις που άπτονται του ύψους των επιτοκίων. Αποφάσεις που θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο. Αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις αγορές.
Τι έχουμε μέχρι στιγμής;
H Fed ακολουθώντας μια σκληρή πολιτική έχει αυξήσει με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια, από το 0,25% στο 3,25%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα.
12μηνη πορεία επιτοκίων Fed
Tα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα.
10ετής πορεία Fed
Οι αποφάσεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων λαμβάνονται στα πλαίσια της αντιμετώπισης των πρωτοφανών πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αφού κατέγραψε το +9,1% τον Ιούνιο, τον Αύγουστο βρέθηκε +8,3%, με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει ισχυρός στο +5%. Στο ακόλουθο γράφημα βλέπουμε την 12μηνη πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
12μηνη πορεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα ο πληθωρισμός που καταγράφεται στις ΗΠΑ, είναι ο υψηλότερος από το 1980.
40ετής πορεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Ωστόσο η επιθετική αυτή στάση της Fed δεν δείχνει να αναχαιτίζει τον πληθωρισμό. Και ενώ η Αμερικανική οικονομία αρχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με την επίσημη ύφεση, η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει με πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
12μηνη πορεία δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ
Τα ποσοστά της ανεργίας στις ΗΠΑ, μετά την έκρηξη λόγω covid στα επίπεδα του 14%, σήμερα βρίσκονται στο 3,5%, στις χαμηλότερες τιμές της πενταετίας.
5ετής πορεία δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ
H μη υποχώρηση των πληθωρισμού οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα πακέτα στήριξης του Λευκού Οίκου συνολικού ύψους $3,5 τρισ. για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σαν αποτέλεσμα σημαντικά κομμάτια της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, παραμένουν όρθια. Κι έτσι έχουμε χαμηλή ανεργία. Η χαμηλή ανεργία από τη πλευρά της, οδηγεί σε αύξηση των μισθών, που ευτυχώς για την ώρα παραμένει σε ποσοστά χαμηλότερα από τα επίπεδα του δομικού πληθωρισμού που αναφέραμε, αλλά πάνω από τον στόχο «τοτέμ» για πληθωρισμό της τάξης του 2%, που έχει θέσει η Fed.
Οι αγορές περιμένουν να διαβάσουν στα πρακτικά της FMOC, αν το δίδυμο της αύξησης του κόστους του χρήματος και της νομισματικής σύσφιξης, θα συνεχίσει να προκαλεί τον «απαραίτητο πόνο» για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Και αναφέρουμε την λέξη «πόνο», διότι τα εργαλεία αυτά θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην κάθετη μείωση της ζήτησης, στην ύφεση και στην ανεργία.
Οι αγορές φοβούνται πως τα υψηλά επιτόκια, αποκλείεται να ρίξουν τον πληθωρισμό, χωρίς να εμφανιστεί ύφεση που θα ακολουθηθεί από ανεργία. Ο φόβος της ανεργίας αποτελεί εφιάλτη για τους Αμερικανούς, καθώς αναμοχλεύει μνήμες από το Κραχ του 1929.
Οι αγορές φοβούνται πως τα υψηλά επιτόκια, θα δημιουργήσουν δημοσιονομική στενότητα, οικονομική αστάθεια και ασφυξία σε ένα μεγάλο αριθμό πτωχών, αναπτυσσόμενων, αλλά και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Και αυτό είναι κάτι που σημειώνει στα πρακτικά του Οκτωβρίου 2022 και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Σημειώνει χαρακτηριστικά τον φόβο για παγκόσμια ύφεση και παρατεταμένη στασιμότητα, που θα προκαλέσει χειρότερη ζημιά ακόμα και από τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και το σοκ από την πανδημία του covid-19.