Από τη μια οι προοπτικές για μια πιο επιθετική σύσφιξη από την Fed, από την άλλη οι πρώτες «ψυχρολουσίες» από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, «έσπασαν» τελικά το ανοδικό momentum της μητέρας των αγορών και επακόλουθα όλων των υπολοίπων.
Το κερασάκι στην τούρτα; Η εκρηκτική κατάσταση μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας και οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Το τεχνικό ζητούμενο της εβδομάδος λοιπόν, να κλείσει ο S&P500 πάνω από τις 4530 μονάδες δεν επετεύχθη. Αν δεν αποκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα το επίπεδο του μέσου κινητού των 200 ημερών – ανάλογα αν κοιτά κανείς τον απλό 200άρη ή όχι, είναι η ζώνη πέριξ των 4406-4436 μονάδων η οποία ήδη «τραυματίστηκε» την Παρασκευή- οι επόμενες συνεδριάσεις πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στις 4300 μονάδες….και βλέπουμε.
Ο φόβος της Fed
Ένα από τα σενάρια που κυριάρχησαν στις συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών αυτή την εβδομάδα ήταν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεφύγει σε υψηλότερα επίπεδα. Αν συμβεί αυτό, τότε οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν ν’ ανεβάσουν τα επιτόκια πολύ πιο επιθετικά απ’ ό,τι προβλέπουν οι αγορές, προκειμένου οι πληθωριστικές πιέσεις να μην πλήξουν τις οικονομίες που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης από την πανδημία.
Η προοπτική μιας πιο επιθετικής σύσφιγξης της πολιτικής από τις μεγάλες Κεντρικές τράπεζες δεν είναι κάτι εύπεπτο στον κόσμο των αγορών, γιατί απλούστατα είχαν συνηθίσει ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας εκ των Κεντρικών Τραπεζών να καταλήγει στους κόλπους τους.
Επιπλέον, τα αυξανόμενα επιτόκια θα ασκήσουν καθοδική πίεση σε μια σειρά από κλάδους και πρώτα πρώτα στον εξαιρετικά δημοφιλή κλάδο της τεχνολογίας. Η αιτιολόγηση εδώ είναι είτε γιατί πολλές επιχειρήσεις ανάπτυξης εμφανίζουν μεγάλο δανεισμό-άρα μαζί με το μισθολογικό κόστος αυξάνεται και το χρηματοδοτικό κόστος- είτε γιατί απλούστατα τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά, πόσο μάλλον αν οι επενδυτές θελήσουν να κάνουν στροφή σε στοιχεία ενεργητικού με χαμηλότερο ρίσκο.
Βέβαια η αύξηση επιτοκίων δεν θα επηρεάσει μόνο τις εταιρείες με υψηλό χρέος αλλά και τα κράτη. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ανάπτυξη της Ατζέντας του Νταβός την Παρασκευή, ότι η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους που κυριαρχεί το δολάριο. Ως εκ τούτου, είναι «πολύ σημαντικό» η Fed να κοινοποιεί ξεκάθαρα τα σχέδια πολιτικής της για την αποφυγή εκπλήξεων.
Δεδομένων του πληθωρισμού, της πανδημίας Covid-19 και των υψηλότατων επιπέδων του χρέους, η φράση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:«…το 2022 είναι σαν να περνάς σε τροχιά με εμπόδια» κάθε άλλο παρά υπερβολική είναι.
Κλείνοντας το κεφάλαιο της Fed να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Jerome Powell προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο στη Γερουσία των ΗΠΑ μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων φέτος, με ταυτόχρονη απόσυρση κάποιων από τα μέτρα οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας. Επίσης, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας προχώρησε σε δηλώσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή ακόμα και τέσσερις φορές φέτος.
Ο φόβος των αγορών λοιπόν ότι η Fed θα μπορούσε να μας αιφνιδιάσει δυσάρεστα κατά τη συνεδρίαση στις 25-26 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας για παράδειγμα την έναρξη της μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης ήδη από τον Ιανουάριο έναντι του Μαρτίου, έχουν μια βάση.
Απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και προβλέψεις για το 2022
Ένα από τα επίκεντρα του ενδιαφέροντος για την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά και για τις επόμενες είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου. Ήδη μεγάλα ονόματα όπως η Goldman Sachs, η Bank of America, η JPMorgan, η Procter&Gamble, η Netflix, η UnitedAirlines, η UnionPacific η Siemens Gamesa κλπ μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι πώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση τον τελευταίο μήνα του 2021, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται λόγω των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά απ’ ότι κατέδειξαν οι πρώτες ημέρες, στην αιχμή του δόρατος θα βρεθούν οι προβλέψεις για το 2022. Γι’αυτό άλλωστε η στήλη υποστηρίζει ότι οι τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές θα δώσουν πολλά περισσότερα «λαβράκια» από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων αυτές καθαυτές. Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να τις παρακολουθούν με προσοχή, ειδικά μετά το πρώτο κύμα... «ψυχρολουσίας» της εβδομάδας που μας πέρασε.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μετά την JPMorgan και τη Goldman Sachs(σ.σ περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ άλλο ένα αγαπημένο παιδί των επενδυτών απογοήτευσε. Η Netflix διέψευσε τις ελπίδες που υπήρχαν για μία ταχεία ανάκαμψη καθώς προχώρησε σε εκτιμήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι αναμένει ν’ αυξήσει τους συνδρομητές της κατά 2,5 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο. Πρόκειται για ένα αριθμό μικρότερο κατά 50% από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την εγγραφή 5,9 εκατομμυρίων νέων συνδρομητών.
Η βύθιση της τιμής των μετοχών της κατά περίπου 20%, είναι ενδεικτική της απογοήτευσης των επενδυτών αλλά …και της ψυχραιμίας τους σε κακά νέα.
Ενδεικτική της ψυχολογίας των επενδυτών ήταν και η πτώση της Siemens Gamesa, η οποία σημείωσε βουτιά 14% μετά τη μείωση της καθοδήγησης εσόδων για το 2022 –λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα - παρασύροντας την ιδιοκτήτρια Siemens Energy έως και 15% χαμηλότερα.
Αν και την επόμενη εβδομάδα υιοθετηθεί από τις εταιρείες «ειδικού βάρους» η αναπροσαρμογή προς τα κάτω των προβλέψεων για το 2022, η επενδυτική ψυχολογία προφανώς θα «βαρύνει» εκ νέου.
Ο γόρδιος δεσμός της Ουκρανίας
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μέσω ενός προσχεδίου έθεσε πολλά βασικά αιτήματα για την Ουκρανία, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και να μην επιτρέψουν σε πρώην σοβιετικά κράτη να ενταχθούν στη συμμαχία. Η Ρωσία απαίτησε επίσης στο προσχέδιο της συμφωνίας από τις ΗΠΑ να μη δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη οποιωνδήποτε πρώην σοβιετικών κρατών που δεν είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε να χρησιμοποιήσουν την υποδομή τους για στρατιωτικές δραστηριότητες ή ακόμα και να αναπτύξουν διμερή στρατιωτική συνεργασία μαζί τους.
Μετά την προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία σταθμίζει μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία εντός ενός μήνα και μετά την κίνηση του Κρεμλίνου να μετακινήσει 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνάντησε τον ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, κάτω από την υπόκρουση των προειδοποιήσεων του Μπάιντεν περί «σοβαρού κόστους για τη Ρωσία και τη ρωσική οικονομία» εάν το Κρεμλίνο εξαπολύσει επίθεση.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από την Ουάσιγκτον σχετικά με το άνοιγμα του ΝΑΤΟ φυσικά δεν ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Reuters, επρόκειτο για την πρώτη φάση των συνομιλιών η οποία τελείωσε με την ελπίδα από πλευράς Μπλίνκεν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα βελτιωθούν όσον αφορά την Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ναι μεν μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι αναμένει την επόμενη εβδομάδα γραπτές απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας με νόημα ότι «θα ξέρουμε εάν είμαστε σε καλό δρόμο όταν τις λάβουμε».
H συνάντηση των δύο υπουργών στη Γενεύη αύξησε ως ένα βαθμό τις γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς παρέμεινε το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία.
Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις του επικεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας όσον αφορά ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τα σχέδια της Ρωσίας για αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ταχεία, αυστηρή και ενιαία απάντηση εάν εισβάλει στην Ουκρανία, δεν δείχνουν αποκλιμάκωση.
Ούτε οι αναφορές του ότι δεν θα υπάρξει κανένα βήμα πίσω στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» όσον αφορά τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή όμως είναι λογικό από τις δύο πλευρές να οξύνουν τους τόνους καθώς οι συνομιλίες προχωρούν, προκειμένου η κάθε πλευρά να επιτύχει το καλύτερο σημείο εκκίνησης ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο των διεκδικήσεων της και το ελάχιστο των παραχωρήσεων της.
Το σημαντικό είναι ότι αμφότερα τα μέλη τόνισαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, πράγμα που θα γίνει, όταν το έγγραφο που αναμένει η Ρωσία όσον αφορά τις γραπτές προτάσεις και ανησυχίες των ΗΠΑ αξιολογηθεί από τη Μόσχα.
Η επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα είναι καθοριστική για τις συνομιλίες ΗΠΑ -Ρωσίας αλλά και για το κατά πόσο η Fed θα ανακοινώσει επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη κατά τη διήμερη συνεδρίαση στις 25-26 Ιανουαρίου.
Καθοριστικός για την περαιτέρω τάση θα είναι και ο επόμενος γύρος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και προβλέψεων για το 2022, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα δεν έκλεισε με… θετικό ισοζύγιο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.