Τι δείχνει ο δείκτης Nasdaq που απέχει μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά του

Τι δείχνει ο δείκτης Nasdaq που απέχει μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά του

Οι εργοδότες στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα απέλυσαν τον αριθμό ρεκόρ των 20,236 εκατ. εργαζομένων τον Απρίλιο σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση της ADP, ενώ οι αναλυτές περιμένουν η ανεργία στις ΗΠΑ να ξεπεράσει το 15% φτάνοντας το 20%. Πόσο μακριά φαίνονται πλέον τα ιστορικά χαμηλά πέριξ του 3,5% της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, η μητέρα των αγορών, o δείκτης S&P 500 βρίσκεται μόλις 13,5% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται μόλις 5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του.

Τον πρώτο ύποπτο για την πλήρη αποσύνδεση των αγορών με το οικονομικό γίγνεσθαι πλέον τον γνωρίζουμε όλοι. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ανάψει τις εκτυπωτικές μηχανές, πλημμυρίζουν την αγορά με ρευστότητα κλπ κλπ.

Όμως υπάρχει και άλλο ένας λόγος… και προδίδεται από τον Nasdaq, καθώς είναι η απόδειξη της στατιστικής παρατήρησης ότι οι εισροές στην Wall επικεντρώνονται κυρίως σε συγκεκριμένες εταιρίες τεχνολογίας.

Πέντε από αυτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 20% της κεφαλοποίησης του δείκτη S & P500 και έχουν καταγράψει αύξηση 10% το 2020.

Οι υπόλοιπες 495 μετοχές του δείκτη S&P εμφανίζουν μείωση πέριξ του 11%-13%.

Έχει ενδιαφέρον όμως και μια άλλη παρατήρηση. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν παγώσει τις επαναγορές μετόχων, είτε λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η FED προκειμένου να παρέχει extra μέτρα στήριξης, είτε λόγω της απόφασης των διοικητικών συμβουλίων να αυξήσουν τα μετρητά, εντούτοις οι τεχνολογικές εταιρίες συνεχίζουν κανονικότατα τις επαναγορές ιδίων.

Λαμπρό παράδειγμα η Apple, η οποία σημείωσε άνοδο πέριξ του 7% από τις 4 Μαΐου έως σήμερα, καθώς ενεργοποιήθηκαν ξανά οι επαναγορές ιδίων μετοχών.

Αν συνδυάσουμε τώρα τις επαναγορές ιδίων με τον μειωμένο όγκο συναλλαγών στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ, έχουμε τον δεύτερο δυναμικό παράγοντα που κινεί ανοδικά την αγορά, παρά το γεγονός ότι οι εκροές από τις μετοχές αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Βλέπετε, ταυτόχρονα με την άνοδο των δεικτών της Wall Street, καταγράφεται αύξηση εκροών από τις μετοχές. Μπορεί ο S&P 500 να πλησίασε τις 3000 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με την Bank of America οι εκροές ανήλθαν στα 16,3 δισ. δολάρια – 13,8 δισ από πωλήσεις σε ETF και 2,5 δισ. από πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων.Τα 9,3 δισ. δολάρια δε αφορούσαν μετοχές των ΗΠΑ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εκροή μετά την κατάρρευση του φετινού Μαρτίου.

Εκτός από μετοχές των ΗΠΑ οι επενδυτές πούλησαν ιαπωνικές μετοχές και ευρωπαϊκές, ενώ επένδυσαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.

Οι παρατηρητικοί βέβαια είχαν εντοπίσει το φαινόμενο αυτό και το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν οι μετοχές σημείωναν τον ένα υψηλό μετά το άλλο, η Fed είχε ξεκινήσει το νέο QE, ενώ παράλληλα είχε ρίξει τόνους ρευστότητας στην αγορά των repos.

Όπως σημειώνει όμως η Bank of America, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη εβδομάδα με εκροές ακόμα και από τις εταιρίες  τεχνολογίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Όπως είπαμε όμως και παραπάνω, οι εκροές μπορεί να αυξάνονται από την αγορά μετοχών των ΗΠΑ, αλλά οι μετοχές ανακάμπτουν μιας και οι επαναγορές ιδίων σε συνδυασμό με την πτώση του όγκου συναλλαγών συντηρούν τη μαγική εικόνα που επιβάλλει η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

Καθώς όμως η ποσότητα χρήματος σε κυκλοφορία πολλαπλασιάζεται και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις κατηγορίες αυξάνονται, ταυτόχρονα λόγω της πανδημίας η συνολική ζήτηση μειώνεται και εκ των πραγμάτων μειώνεται και η παγκόσμια παραγωγή. Τι θα μπορούσε να σημαίνει μεσοπρόθεσμα αυτό για τον πληθωρισμό, τον οποίον μέχρι στιγμής παλεύουν ανεπιτυχώς να τονώσουν οι Κεντρικές Τράπεζες; Μήπως στο μέλλον «τρέχουν» προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή; Kαι τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για τα προγράμματα επαναγορών ιδίων;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.