Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή προσγείωση της οικονομίας, ήτοι την αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση, και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιεί για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές που ενδέχεται να διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη, γίνεται αντιληπτό ότι ο ορίζοντας είναι γεμάτος μαύρα σύννεφα για οικονομία και αγορές.
Για τα τεχνολογικά μεγαθήρια η καταιγίδα έχει ήδη ξεκινήσει. Η Apple έχασε τα σκήπτρα της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας του πλανήτη από την Saudi Aramco. Η μετοχή του αμερικανικού γίγαντα υποχωρεί 8% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και 20% από τα υψηλά της, όταν ο πετρελαϊκός κολοσσός κερδίζει 18% από τη ρωσική εισβολή και 25% από την αρχή του έτους λόγω της ανόδου του πετρελαίου.
Microsoft, Google και Amazon παραπαίουν με πτώση από τα υψηλά τους 24%, 23% και 34% αντίστοιχα, ενώ η Netflix έχασε πάνω από 200.000 συνδρομητές στο πρώτο τρίμηνο του έτους και βλέπει τη μετοχή της να καταρρέει με απώλειες της τάξης του 73% από τα υψηλά της. Αποτέλεσμα είναι ο Nasdaq, ο δείκτης που σήκωσε στις πλάτες του τη Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά, να σημειώνει απώλειες 10% από τη ρωσική εισβολή και 27% από τα υψηλά του.
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια των ΗΠΑ έχουν απωλέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης στις τελευταίες συνεδριάσεις καθώς αδυνατούν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματά τους. Στην ουσία οι big techs αντικατοπτρίζουν τον φόβο για πολυετή παύση της εκρηκτικής ανόδου που εμφάνιζαν παγκόσμια οικονομία και αγορές πριν την πανδημία. Η μεγάλη τους κατρακύλα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός πρόδρομου δείκτη ύφεσης.
Αντανακλά επίσης τις ανησυχίες για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη διεθνή σκηνή με την απομάκρυνση Δύσης-Ρωσίας και την άγνωστη κατεύθυνση που θα επιλέξει η Κίνα. Στο νέο περιβάλλον, το κόστος δανεισμού θα είναι αυξημένο, η παγκοσμιοποίηση θα επιβραδύνει σημαντικά και οι τεχνολογικές θα επηρεαστούν. Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αναγκάζει πολλούς επενδυτές να αμφιβάλλουν κατά πόσο οι μετοχές που άνθισαν σε συνθήκες αρνητικών επιτοκίων θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ελκυστικά αποτελέσματα. Η αβεβαιότητα, λοιπόν, για την οποία μίλησε η Γέλεν είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις τεχνολογικές και φυσικά η πιθανότητα ύφεσης.
Από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποκλειστεί η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, είναι λογικό οι επενδυτές να ανησυχούν ότι η μείωση της κατανάλωσης θα επηρεάσει τα ακριβά τεχνολογικά προϊόντα. Πριν λίγους μήνες, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παράγοντες όπως ο Πάουελ, όχι μόνο δεν έβλεπαν ύφεση αλλά δεν ανέφεραν καν τη λέξη. Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό και βλέπουμε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά αφού οι επιπτώσεις του πολέμου θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια. Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ καιρό και η αντιμετώπισή τους προκαλεί ήδη πόνο.
Πρόσφατη είναι η εκτίμηση της Deutsche Bank για μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ το 2023, καθώς οι αναλυτές της πιστεύουν ότι η Fed δεν θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, ο ίδιος κίνδυνος ακούστηκε από τα χείλη του Πάουελ, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη και το debate αφορά στο πόσο βαθιά θα είναι.