Τι ακριβώς αντικατοπτρίζουν οι τιμές των μετοχών σήμερα;

Τι ακριβώς αντικατοπτρίζουν οι τιμές των μετοχών σήμερα;

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, στάθηκε ένα μήνυμα που έφτασε στα χέρια μας, από ένα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της πολιτικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας. Το μήνυμα αναφερόταν στο άρθρο του Ηλία Ζαχαράκη, με τίτλο «Δεν υπάρχει «φθηνό» ή «ακριβό» στις αγορές – Υπάρχει μόνο ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης».

Το μήνυμα ανέφερε: «Περίεργο άρθρο αυτό για τις μετοχές ότι υπόκεινται στους νόμους προσφοράς και ζήτησης λες και είναι αγαθά. Εγώ νόμιζα ότι η τιμή των μετοχών είναι μια συνισταμένη πληροφοριών, που ισχύουν σήμερα και αντικατοπτρίζουν το κόστος ευκαιρίας σε σχέση με άλλες επενδύσεις.» 

Ναι πράγματι, στα πανεπιστήμια και στα σεμινάρια μαθαίνουμε, ότι η τιμή των μετοχών είναι μια συνισταμένη πληροφοριών, που ισχύουν σήμερα και αντικατοπτρίζουν το κόστος ευκαιρίας σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Όμως αυτό, που βιώνουμε σήμερα και που έχουμε ξαναζήσει ή ξαναδιαβάσει, στην  Tulip Mania του 1637, στην Dot-Com bubble του 1990 και στην πρόσφατη U.S. housing bubble που ξεκίνησε στα μέσα του 2000, απέχει σημαντικά από την κλασική θεώρηση του προσδιορισμού της τιμής των μετοχών.

Η προσδοκία είναι πραγματικότητα και το...FOMO

Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούν τη ρήση του πολιτικού στρατηγικού αναλυτή Lee Atwater, «Perception is Reality», θέλοντας να εξηγήσουν ότι πολλές φορές η αντίληψη των ανθρώπων γίνεται πραγματικότητα. Στις αγορές, χρησιμοποιείται η έννοια  του FΟMO, που σημαίνει «Fear Of Missing Out», δηλαδή, ο φόβος να χάσει κάποιος, αυτό που συμβαίνει.

Σήμερα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και σε υπερβολικό βαθμό τόσο το «Perception is Reality”, όσο και το «Fear Of Missing Out». Σαν αποτέλεσμα, δημιουργείται μια υπερβολική ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στην ζήτηση τίτλων

Το «Perception is Reality», βρίσκει για παράδειγμα εφαρμογή στην περίπτωση της Tesla, που κατασκευάζοντας 500.000 οχήματα σε ετήσια βάση έχει πολλαπλάσια αξία, από την αθροιστική αξία της Toyota, της Volkswagen, της Honda, της BMW, της General Motors, της Daimler, της Ford, της Hyundai,της Νissan, της FCA κλπ, οι οποίες κατασκευάζουν κάποια εκατομμύρια οχημάτων.

To «Perception is Reality», βρίσκει επίσης εφαρμογή στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, προεξοφλώντας σήμερα όλες τις εξελίξεις των ψηφιακών νομισμάτων, την αποκαθήλωση των νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, τον «εκδημοκρατισμό» των συναλλαγών και την εξαφάνιση της ρυθμιζόμενης αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών ανάμεσα στα εθνικά νομίσματα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, διαπιστώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ένας πρωτοφανής φόβος να μην χάσουν οι επενδυτές αυτό που συμβαίνει, και να προλάβουν να συμμετάσχουν στην άνοδο. Φόβος να μην χάσουν οι επενδυτές το βαγόνι της αμαξοστοιχίας, που οδηγεί στα κέρδη.

Έτσι οι εισροές κεφαλαίων στα Index Funds, δηλαδή στα funds που ακολουθούν παθητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, καταρρίπτουν καθημερινά, νέα ρεκόρ. Η ζήτηση αυτή, μεταφέρεται στα χρηματιστήρια, διότι τα funds, πρέπει να αγοράσουν τις μετοχές που συνθέτουν τους δείκτες, δημιουργώντας μια υπερβολική ζήτηση για τίτλους. 

Το ίδιο συμβαίνει και στα funds που επενδύουν πλέον και στα κρυπτονομίσματα. Εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων, ακόμα και από παραδοσιακούς «εχθρούς» τους, όπως για παράδειγμα είναι η JP Morgan

H οποία το 2017 χαρακτήριζε το bitcoin ως «fraud», δηλαδή σαν απάτη, όμως σήμερα το προτείνει για αγορά με στόχο τα $146.000. Κι αυτό διότι η JPMorgan, δεν μπορεί να μείνει έξω από το πάρτι, στο οποίο συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι επενδυτικοί παίκτες. 

Ακόμα και ο Anthony Scaramucci πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, παρ’ όλο που εκτιμά, ότι η «φούσκα του bitcoin σύντομα θα σκάσει», ίδρυσε την περασμένη εβδομάδα το SkyBridge Bitcoin Trust, με σκοπό να προλάβει να επενδύσει $300 εκατ. στα crypto, για να μην χάσει το ράλι. 

Οι εισροές κεφαλαίων στις αγορές, προκαλούν μια υπερβολική ζήτηση για μετοχές και κρυπτονομίσματα, που διαταράσσει και διαστρέφει τις τιμές, με τον ίδιο τρόπο, που η ζήτηση για CDOs διατάραξε την αγορά των subprime mortgages, οδηγώντας στην προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.   




 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.