Aνοδική, με κέρδη 2,02% για τον Γενικό Δείκτη (764,60 μονάδες), 2,64% για τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (1829,28 μονάδες) και 3,43% για τον Τραπεζικό κλάδο (458,46 μονάδες), έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα.
Ωστόσο, προέκυψαν δύο -τουλάχιστον- παρατηρήσεις: ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η έλλειψη συσχέτισης με τις αποδόσεις στις διεθνείς αγορές την αντίστοιχη εξεταζόμενη χρονική περίοδο.
Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, ήταν χαμηλός και στις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας, τουλάχιστον συγκρινόμενος με τον μεσοσταθμικό των τελευταίων 12 εβδομάδων. Μάλιστα, αυτό φαίνεται και κατά την ανάλυση των δεικτών (Γενικός, 25άρης, κλπ.) και κατά την ανάλυση των επιμέρους τίτλων, με έμφαση φυσικά στους δεικτοβαρείς.
Το χαρακτηριστικό αυτό αφενός υποδεικνύει μια στάση αναμονής από τους επενδυτές, που αρνούνται να τοποθετηθούν εντονότερα ή να ρευστοποιήσουν μεγάλο μέρος θέσεων, αφετέρου δημιουργεί εμπόδια στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αναμενόμενη πορεία βάσει της υφιστάμενης - κατα τ' άλλα αισιόδοξης- συμπεριφοράς.
Όσον αφορά στην έλλειψη συσχέτισης, και με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές είτε δοκιμάζουν επαφή με τα ιστορικά τους υψηλά (eurostoxx 50, DAX30, NIKKEI225) είτε καταγράφουν ήδη νέα (S&P 500), είναι προφανές ότι υποαποδίδουμε σαν αγορά, κάτι που... δεν συνηθίζουμε.
Κι αυτό διότι ούτε σε επαφή με τοπικά υψηλά είμαστε (827,19 μονάδες), πολύ περισσότερο δε με ιστορικά, ούτε επιτυγχάνουμε παρόμοια εβδομαδιαία θετική απόδοση (για παράδειγμα ο Nasdaq 100 καταγράφει ήδη +4,8%).
Το τελευταίο έχει διπλή ανάγνωση. Πρώτον, όντας ακόμα μεσοπρόθεσμα ανοδική η αγορά και με το ιδιαίτερα έντονο ανοδικό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να απορροφήσουμε τα επίπεδα. Δεύτερον, τηρουμένων των αναλογιών, επέρχεται έντονο ανοδικό ράλι, καθώς παραδοσιακά κινούμαστε επιθετικά και μονοτασικά.
Έτσι, προς το παρόν έχουμε στόχο τις 790 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Επιπλέον, διατηρούνται όλοι οι επιμέρους στόχοι στους «ενδιαφέροντες» τίτλους, με κυριότερο τον μπροστάρη Mytilineos, του οποίου τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν αρκούντως ικανοποιητικά.
Κοιτώντας δε την πορεία του κλάδου τεχνολογίας διεθνώς, όλες οι «μικρές» εταιρίες μας (Entersoft, Profile, Performance, Epsilon, Ideal, Space, Infoquest) πρέπει να βρίσκονται απαραίτητα στο στόχαστρο.
Τέλος, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι βιώσαμε μια συμπαγή ανοδική τάση και βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το «θεωρητικό» σημείο της διόρθωσης και ευκαιρίας για επανατοποθέτησης, υπό την πεποίθηση ότι μια τέτοια -όχι τυχαία- άνοδος δεν σταματάει ή/και αντιστρέφεται χωρίς σημαντικές μεταβολές. Και τέτοιες μεταβολές, όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά εμφανίζονται συνεχώς νέες επιβεβαιώσεις των υφιστάμενων θετικών δεδομένων.