Με τους Stoxx 600 και CAC 40 σε νέα ιστορικά υψηλά και τους υπόλοιπους δείκτες επίσης σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς διατηρείται το μομέντουμ εν μέσω των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που συνεχίζουν να ανακοινώνονται, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω μετάλλαξης Δέλτα.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτες Stoxx 600 διαπραγματεύεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανοδικά με +0,5% έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ στις 468,07 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται της ανόδου με κέρδη 1,2%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,5% με νέο υψηλό στις 6.766 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,7% και διαπραγματεύεται στις 15.662 μονάδες, όπως και ο βρετανικός που κινείται στις 7.128 μονάδες με +0,33%.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ιταλία, όπου ο FTSE MIB κινείται στις 25.417 με άνοδο 0,2%, ενώ αντίθετα ο IBEX 35 στην Ισπανία έπειτα από εναλλαγές προσήμου πλέον υποχωρεί κατά 0,3% κινούμενος στις 8.747 μονάδες.
Στις εταιρικές επιδόσεις, η μετοχή της JDE Peet πραγματοποιεί άλμα 5%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο παραγωγός καφέ για το δεύτερο τρίμηνο.
Ο βρετανός κατασκευαστής σπιτιών Taylor Wimpey ακολουθεί από κοντά με άνοδο άνω του 4% αφότου αναβάθμισε το outlook για τα κέρδη του έτους, ενώ ο γερμανικός κολοσσός της μόδας Hugo Boss σημειώνει κέρδη 1,2% εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του 2021.
Η ιρλανδική ασφαλιστική Legal & General ενισχύεται επίσης κατά 2,2% έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 14% λειτουργικά κέρδη που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Refinitiv IBES, οι αναλυτές που συμμετείχαν αναμένουν πλέον από τις εταιρείες του Stoxx 600 να κινηθούν με άλμα ρεκόρ 139,6% κατά μέσο όρο στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου τους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν σε προηγούμενη έρευνα κατά την έναρξη της σεζόν ανακοίνωσης αποτελεσμάτων προέβλεπαν μια αύξηση της τάξης του 100%.
«Τα εταιρικά αποτελέσματα εμφανίζονται ιδιαίτερα ισχυρά και αυτό παρέχει άνεση στους επενδυτές μετοχών», επισημαίνει ο Αντρέα Σιτσιόνε, επικεφαλής αναλυτή της TS Lombard.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «το άλλο που ενδέχεται να δώσει επιπλέον ώθηση στους επενδυτές θα μπορούσε να ήταν το ότι, αν δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχωρεί ραγδαία. Αυτό δημιουργεί την προσδοκία πως θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Παράλληλα, τα νέα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο έδειξαν ότι αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η άρση των περιορισμών και η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος παρείχαν ισχυρή ώθηση ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα βέβαια, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού οδήγησαν τις τιμές εισροών να αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό τους για πάνω από δύο δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, που θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής «υγείας», σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες από τις 59,5 του Ιουνίου, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Ιούνιο του 2006, παραμένοντας πολύ πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ωστόσο, διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 60,6 μονάδων.
Στα υπόλοιπα εταιρικά νέα, η ελβετική φαρμακευτική Roche διαπραγματεύεται στο +1,1% έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι το μερίδιο της SoftBank στην εταιρεία έχει φτάσει τα 5 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Commerzbank πραγματοποιεί βουτιά άνω του 4% αφότου ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο με ζημιές, εν μέσω του προγράμματος διευρυμένης αναδιάρθρωσης που τρέχει.