Θετική πρεμιέρα για το ΧΑ το Σεπτέμβριο με στήριξη από Alpha – ΟΠΑΠ

Θετική πρεμιέρα για το ΧΑ το Σεπτέμβριο με στήριξη από Alpha – ΟΠΑΠ

Θετικά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια εξ αρχής ανοδική συνεδρίαση με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639,60 μονάδες με άνοδο 0,89% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, έχοντας ισχυρή στήριξη από τις Alpha Bank και ΟΠΑΠ που ενισχύθηκαν 4,04% και 3,71% αντίστοιχα.

Με συνολική διακύμανση για το Γενικό Δείκτη μόλις 3,70 μονάδες ή 0,58%, ήταν η πιο… flat συνεδρίαση των τελευταίων ετών, με το γράφημα του Γενικού Δείκτη σχεδόν επίπεδο, κάτι που αντανακλά και τη γενικότερη εικόνα της αγοράς που εσχάτως συσσωρεύει εντός πολύ στενού εύρους διακύμανσης, χωρίς καταλύτες και χωρίς δυναμική.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. σε εφτά ώρες συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των χαμηλών των 636,03 μονάδων (+0,32%) και των υψηλών των 639,73 μονάδων (+0,91%), σε μια συνεδρίαση που θαρρείς πως είχαν σταματήσει οι συναλλαγές, ή το σύστημα είχε πρόβλημα!

Αντίστοιχη εικόνα και στον FTSE 25 που έκλεισε στις 1.529,80 μονάδες με άνοδο 1,08% και διακύμανση μόλις 0,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 332 μονάδες με άνοδο 2,04% και διακύμανση 1,59%. Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς αυξημένη έναντι των στάνταρ του Αυγούστου καθώς ανήλθε στα 35,6 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να διακινεί 6,34 εκατ., την Alpha Bank 5 εκατ., τη Jumbo 3,2 εκατ. και τον ΟΠΑΠ 3 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap σε αρνητική τροχιά έκλεισαν μόνο ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ θετικά ξεχώρισαν πλην των ΟΠΑΠ και Alpha Bank και οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Εθνική, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο και χωρίς momentum, ενώ στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 27 με πτώση, αν και σε όλο σχεδόν το μικρομεσαίο χώρο, οι όγκοι και οι τζίροι ήταν ασήμαντοι…

Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα αντανακλά την ανησυχία για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική οικονομία, συνδυαστικά με το αυξημένο τελευταία γεωπολιτικό ρίσκο. Κυριότερος αρνητικός παράγοντας που ακυρώνει οποιοδήποτε καταλύτη είναι ασφαλώς η γεωπολιτική κρίση και ο φόβος ενός ατυχήματος στην Ανατολική μεσόγειο, με φόντο τις διαρκείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Θυμίζουμε πως το μήνα Αύγουστο – με τις διεθνείς αγορές να κάνουν νέο ισχυρό ράλι – το Χ.Α. κινήθηκε συντηρητικά ανοδικά, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,65%, τον FTSE 25 στο +1,87% και τον τραπεζικό δείκτη +7,43%. Σε επίπεδο οκταμήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουραγός σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,84%, ο FTSE 25 χάνει 34,14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγάλο βαρίδι της αγοράς έχοντας πτώση 63,24%! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί το οκτάμηνο κατά 17,2 δισ. ευρώ!

Όλα αυτά, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν μηδενίσει σχεδόν τις απώλειες από το σοκ του Covid – 19, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες πέτυχαν τον Αύγουστο την καλύτερη επίδοση των τελευταίων πολλών δεκαετιών!

O Dow Jones που σήμερα βρίσκεται στις 28.500 μονάδες με νέα άνοδο έκλεισε το μήνα που έφυγε με συνολικά κέρδη 7,6%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το μακρινό 1984! Ο S&P 500 που σήμερα κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 3.500 μονάδες έκλεισε με άνοδο 7%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το 1986! Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq που ξεκινάει το Σεπτέμβριο με νέο ιστορικό ρεκόρ, έκλεισε σε μηνιαία βάση με άνοδο 9,6%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το 2000 και την εποχή της φούσκας των dot coms.

Οι κινήσεις στη νομισματική σκακιέρα της Federal Reserve αλλά και η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η παγκόσμια έρευνα για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, ήταν οι κύριοι αρωγοί αυτού του ράλι. Που βεβαίως, για πολλούς, και όχι άδικα, είναι ακραία υπερβολικό, καθώς οι αγορές δείχνουν να έχουν αποκοπεί από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.