Θετικές και αρνητικές εξελίξεις στην Οικονομία - Ποιος θα κερδίσει στη διελκυστίνδα;

Θετικές και αρνητικές εξελίξεις στην Οικονομία - Ποιος θα κερδίσει στη διελκυστίνδα;

Από τη μια μεριά όλες οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που αφορούν την Ελληνική Οικονομία, από την άλλη η έντονη ανησυχία που έχει εμφιλοχωρήσει στις κινήσεις των εμπλεκομένων στις αγορές, δεδομένων των ανησυχιών για την πληθωριστική απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο. Tι θα γίνει το επόμενο διάστημα, ποιος θα κερδίσει στη διελκυστίνδα; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η απειλή;

Η είδηση της εβδομάδας  για την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Ελληνική αγορά. Πράγματι η πολύμηνη συσσώρευση της αγοράς συνεχίζεται, με  επί μέρους μετοχές βέβαια να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά αλλά η προχθεσινή και κυρίως η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών, που αντιμετώπισαν την "εισαγόμενη" πίεση των Διεθνών Αγορών.Έτσι η αδυναμία κίνησης του ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα, τον οδήγησε αρχικά κάτω από τις 900 μονάδες που τελικά συγκράτησε με την επανεμφάνιση κάποιων αγοραστών, που περιόρισαν τις απώλειες στο -0,42% και στις 905,48 μονάδες. 

Η διελκυστίνδα είναι ένα παιχνίδι ανταγωνισμού με σχοινί ή άλλο μηχανισμό, στα άκρα του οποίου βρίσκονται αντίπαλα άτομα ή ομάδες που προσπαθούν, τραβώντας το σχοινί ή τον μηχανισμό, να παρασύρουν τον αντίπαλο προς το μέρος τους. Μεταφορικά είναι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ δύο αντιπάλων για την επικράτηση σε κάποιο χώρο. Αυτό ακριβώς το παιχνίδι φανταζόμαστε σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά, καθώς δυο είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι που «κοντράρονται» και προκαλούν προς το παρόν αυτή την ισορροπία του «τρόμου».

Από την μια μεριά όλες οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που αφορούν την Ελληνική Οικονομία, από την άλλη η έντονη ανησυχία που έχει εμφιλοχωρήσει στις κινήσεις των εμπλεκομένων στις αγορές, δεδομένων των ανησυχιών για την πληθωριστική απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θετικοί καταλύτες 

Η μέτρηση του ΑΕΠ του β΄τριμήνου επανέφερε τη χώρα σε προ-πανδημικά επίπεδα με αύξηση 16,2% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020 και με 3,4% έναντι του πρώτου τριμήνου, με ένα εξάμηνο που προσεγγίζει το +7% για τη φετινή χρονιά. Επισημαίνουμε ότι η επίδοση είναι αισθητά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ( +14,3%) αλλά και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς και την εκτίναξη των εξαγωγών κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, όπως και την αύξηση κατά 12,9% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% έναντι του 0,7% της Ευρωζώνης. Από την άλλη, με την εκτίναξη της ζήτησης εκτινάσσονται και οι εισαγωγές που σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 κινήθηκαν στο +5% διευρύνοντας το εμπορικό έλλειμμα και  αποτυπώνοντας τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όπως και να έχει κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται  στην πορεία αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021, δεδομένης και της εικόνας του τουρισμού στο φλέγον γ΄τρίμηνο που θα προσδώσει νέα συνεχόμενη δυναμική στην ανάπτυξη της χρονιάς. 

Θα πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε στους θετικούς καταλύτες και την εμπιστοσύνη με την οποία συνεχίζουν να περιβάλλουν τη χώρα οι επενδυτές όσον αφορά το Ελληνικό αξιόχρεο με τις τελευταίες εκδόσεις του 5ετους και του 30 ετούς ομολόγου με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε προχθές τα senior oμόλογα τριών ελληνικών τραπεζών, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή της διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και του πλειοψηφικού πακέτου  της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αρνητικοί καταλύτες 

Θίγοντας ακροθιγώς το θέμα προ δυο μηνών στο άρθρο μας Logistics: «Άνοδος των τιμών πρώτων υλών, αύξηση κόστους μεταφοράς - Θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας;» η συζήτηση επανέρχεται δριμύτερη όσον αφορά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, τη διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως σε βασικά είδη διατροφής, με το σιτάρι και τον καφέ να πρωτοστατούν, καθώς οι μεγάλες χώρες παραγωγής αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Οι Κεντρικές Τράπεζες κρατούν επιφυλακτική στάση, αλλά επί παραδείγματι  οι αυξημένες τιμές ήδη οδήγησαν τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές ανέβηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ευρωζώνη. Επομένως, το κοκτέιλ αυτό, προδιαθέτει ένα δύσκολο φετινό χειμώνα που φαίνεται ότι θα πλήξει τους καταναλωτές απειλώντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Σε όλη αυτή την εικόνα πρέπει να προσθέσουμε και την υγειονομική κρίση  και παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα λόγω του σχετικά χαμηλού ακόμα αριθμού των εμβολιασμένων.

Επομένως, πράγματι η Ελληνική αγορά προκαλεί με τη συσσώρευση της ερωτήματα σχετικά με την επόμενη κίνηση, καθότι αφενός μεν συντρέχουν πολλοί λόγοι για ανοδική συνέχεια αλλά ταυτόχρονα οι αμφιβολίες για τους επόμενους μήνες, την κρατά «καθηλωμένη», ακριβώς όπως όταν οι ομάδες αντιπάλων που παίζουν τη διελκυστίνδα βρίσκονται σε ισορροπία. Προϊόντος του χρόνου, κάποια ομάδα κερδίζει. Το πόσο γρήγορα θα ξεπεραστούν τα διεθνή προβλήματα, είναι άγνωστο, αλλά η επίδραση στις αγορές από την απάντηση θα είναι… καταλυτική.  Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις.Η συνέχεια επί της οθόνης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.