Ανοδικά κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η υποχώρηση των ανησυχιών γύρω από την κινεζική Evergrande δείχνουν να έχουν ενισχύσει ξανά την επενδυτική διάθεση ενώ η μετοχή της L’Oreal πραγματοποιεί ράλι έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% και βρίσκεται στις 472,24 μονάδες απέχοντας πλέον λιγότερες από 4 από το ιστορικό υψηλό του (στις 476,16) με τους κλάδους των οικιακών αγαθών και τις τεχνολογίας να ηγούνται της ανόδου, με +0,7% ο καθένας.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,6% και κινείται στις 15.567 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.756 μονάδες με +1,05%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύεται κατά 0,4% και διαπραγματεύεται στις 7.216 μονάδες.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται στις 26.646 μονάδες με άνοδο 0,5%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με εναλλαγές προσήμου γύρω από τις 8.943 μονάδες.
Τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο ταλαιπωρημένος γίγαντας του κινεζικού real estate η Evergrande εξασφάλισε ρευστότητα για την αποπληρωμή κουπονιού του ομολόγου της που είχε λήξει στις 23 Σεπτεμβρίου και βρισκόταν σε περίοδο χάριτος 30 ημερών, δείχνουν πως «ανακούφισαν» σημαντικά τις αγορές.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, με πρωταγωνίστρια σήμερα την L’Oreal που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο και βλέπει τη μετοχή της να πραγματοποιεί ράλι άνω του 6%.
Αντίθετα, ανάμικτα ήταν τα νέα στο μέτωπο των μακροοικονομικών, καθώς ο δείκτης ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου τον Οκτώβριο, κινούμενος χαμηλότερα από τις καθοδικές εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά διατηρήθηκε με άνεση πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 54,3 μονάδες από τις 56,2 του προηγούμενου μήνα, δεχόμενος πίεση από την εκτίναξη του κόστους για τις επιχειρήσεις λόγω των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο ήπια πτώση στις 55,2 μονάδες.