Τις 900+ μονάδες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που τις είχε πατήσει για τα καλά τον Ιανουάριο του 2020, πλησιάζοντας τις 950 μονάδες, τις ξαναείδαν για λίγο οι επενδυτές, τον Μάιο, τον Ιούνιο και οριακά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Όμως κάθε φορά ζαλίστηκαν, από αυτήν την υπέρβαση και είδαν τον δείκτη να υποχωρεί και σήμερα να βρίσκεται στις 883 μονάδες. Και το ερώτημα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα είναι ένα και μοναδικό. Πότε θα αφήσει το Χρηματιστήριο τις 900 μονάδες πίσω του, για τα καλά;
Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν αριθμητικό απολογισμό των 2/3 της φετινής χρηματιστηριακής χρονιάς, θα καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, δηλαδή το άθροισμα των χρηματιστηριακών αξιών όλων των εισηγμένων εταιρειών υπερβαίνει τα 63 δισ. ευρώ, ανερχόμενη στο 37,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.
Το ισοζύγιο εισροών - εκροών από την πλευρά των ξένων επενδυτών, που αποτελεί ένα φερέγγυο κριτήριο, αφού η συμμετοχή των ξένων στις ημερήσιες χρηματιστηριακές συναλλαγές έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 60% του συνόλου των συναλλαγών, είναι θετικό υπέρ των εισροών, κατά 79 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
Σημαντικότατο ρόλο στην ισχυροποίηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών, έχουν παίξει οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha bank, καθώς και η είσοδος των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank στον βασικό δείκτη MSCI των ευρωπαϊκών μετοχών. Τόσο οι ΑΜΚ, όσο και οι αλλαγές στον MSCI, οδήγησαν αρκετούς ξένους θεσμικούς επενδυτές είτε να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους στην Ελλάδα, είτε να επανακάμψουν μετά από πολύ καιρό, είτε να ακολουθήσουν παθητικά τις μεταβολές στη σύνθεση των δεικτών.
Ασφαλώς, οι καθαρές εισροές των 79 εκατ. ευρώ είναι ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης των 63 δισ. ευρώ, αλλά είναι μια κίνηση που είχε να σημειωθεί από το φθινόπωρο του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές και την έναρξη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.
Το μεγάλο δίδαγμα για την επενδυτική κοινότητα μέσα σε αυτούς του πρώτους 8 μήνες του 2021, είναι η απαγκίστρωση από την προσκόλληση της παρακολούθησης του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ως σημείου αναφοράς των πραγμάτων και κριτηρίου απόδοσης των χαρτοφυλακίων τους.
Η καθήλωση του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα, αντικατοπτρίζει την χρονίζουσα ασθένεια των συστημικών τραπεζών και την κυβερνητική δυστοκία σχετικά με τις επιλογές της στην επίλυση του τραπεζικού προβλήματος. Το ναρκοπέδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η παρατεταμένη δημιουργία νέων ζημιών, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Alpha Bank που από την τιτλοποίηση Galaxy θα εγγράψει ζημίες ύψους 2,1 δισ. ευρώ και η παράταση των λογιστικών κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία, δεν επιτρέπουν να εμφανιστεί ένα διαρκές και υγιές ενδιαφέρον από επενδυτές, που πιθανότατα θα οδηγούσε τις τραπεζικές μετοχές σε ένα υψηλότερο επίπεδο αποτίμησης.
Οπότε τι κάνουν οι επενδυτές; Εστιάζουν πάνω σε συγκεκριμένες μετοχές. Σε μετοχές που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, προσελκύουν το ενδιαφέρον. Είτε διότι υπόσχονται ένα turnaround story, όπως για παράδειγμα η Ιντρακόμ, η Ιντρακάτ και η Άβαξ, είτε διότι συνεχίζουν τη συνεπή ανοδική τους πορεία όπως το Κρι Κρι, η Quest και η Briq, είτε διότι συμμετέχουν στην ψηφιοποίησης της οικονομίας όπως είναι οι εταιρείες της πληροφορικής, είτε διότι αποτελούν τη νέα dream team του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως o OTE, η Mytilineos, η Τενέργα, ο Σαράντης, η EvalHalcor, η Cenergy, είτε διότι εκμεταλλεύτηκαν την υγειονομικά κρίση όπως για παράδειγμα τα Πλαστικά Θράκης, που «μπήκαν δυνατά» στο χώρο των προστατευτικών μασκών, είτε αποτελούν πεδίο εσωτερικών μετοχικών συγκρούσεων όπως η Ελλάκτωρ.
Είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των μετοχών αποτιμώνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 900 χρηματιστηριακών μονάδων. Έχουν κάνει τις «διαδρομές» τους, έχουν προσφέρει τις αποδόσεις τους. Όμως και αυτοί οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στις προαναφερθείσες ή και σε παρόμοιες μετοχές δεν εφησυχάζουν. Μπορεί να μην έχουν την αγωνία για το ανοδικό «σπάσιμο» των 900 μονάδων. Έχουν όμως την αγωνία για το ενδεχόμενο της καθοδικής διάσπασης των 880 μονάδων και της σημαντικότατης στήριξης των 830 μονάδων, που κράτησε βέβαια σθεναρά στην προηγούμενη βύθιση της αγοράς. Η παρακολούθηση της πορείας του Χρηματιστηρίου, γίνεται με το ένα μάτι στραμμένο στη Νέα Υόρκη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.