Mε εντυπωσιακό τρόπο, κέρδη 1,57% και μικτό όγκο συναλλαγών στα 75,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε «alla grande” o Οκτώβριος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πραγματοποιώντας ολική επαναφορά.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο μήνας είχε την καλύτερη απόδοση μήνα από τον Νοέμβριο του 2020, πιστοποιώντας με τα κέρδη του( + 10,26%) μια σειρά καλών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και θετικών αριθμοδεικτών της Ελληνικής Οικονομίας.
Επιπροσθέτως στην προκαταρκτική έκθεση της Eurostat και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε την ανοδική του πορεία για το μήνα Οκτώβριο, αναφέρεται η επιβράδυνση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα στο 9,8% από το 12,1% του Σεπτεμβρίου, με 12 χώρες μεταξύ των οποίων Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Αυστρία, Σλοβενία, Ολλανδία και όλες οι Βαλτικές χώρες να κινούνται σαφώς υψηλότερα, διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 10,7% νέο υψηλό για την Ευρωζώνη.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄τριμήνου, περιμένουμε την Τετάρτη μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων από τη FED με το consensus να ομιλεί για 75 μονάδες βάσης για μια ακόμη φορά.
Μια ακόμα εντυπωσιακή είδηση είναι η εξειδικευμένη ανάλυση του Εconomist Intellingence σχετικά με τη βελτίωση του θεσμικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις χώρες που κατόρθωσαν να γίνουν πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν, βελτιώνοντας τη θέση της κατά 16 ολόκληρες βαθμίδες σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.
Και πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ναι μεν η Ελλάδα βρισκόταν σε χαμηλή θέση στην κατάταξη αυτή λόγω των μνημονιακών χρόνων, αλλά από την άλλη η άνοδος αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικών γεγονότων, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Σιγκαπούρη παραμένει στην 1η θέση όσον αφορά τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης κατά τα επόμενα 5 χρόνια, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να ακολουθούν.
Πρόκειται για ένα επιπλέον στοιχείο, που θα λάβουν υπόψη τους οι Οίκοι αξιολόγησης που μαζί με την μείωση του λόγου χρέος /ΑΕΠ, τη δυναμική ανάπτυξη του 2022 ωθούμενη από τον τουρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση , τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, θα αποτελέσουν το βασικό κορμό για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.
Εάν ο δρόμος αυτός συνεχιστεί με επάρκεια και μεθοδικότητα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτυπωθεί στους δείκτες του χρηματιστηρίου, που συχνά προσπαθούμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» .
ΓΔ - ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Στην μηνιαία διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη, είναι εμφανής η επίδοση του Οκτωβρίου και η επαναφορά του δείκτη εντός της μεγάλης γραμμής τάσης F από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020. Επισημαίνεται επίσης το «πάτημα» των δύο τελευταίων μηνών στον απλό κινητό των 50 μηνών, που έδωσε την απαραίτητη ώθηση για αντίδραση.
Όσο ο δείκτης κινείται πάνω από τις 854 μονάδες και εντός της γραμμής τάσης που ορίζει την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, επόμενοι σημαντικοί στόχοι είναι οι 930 μονάδες και τα υψηλά του 2022 στις 971 μονάδες, που είναι και υψηλά από τον Δεκέμβριο του 2014. Ισχυρά οχυρά σε ενδεχόμενη διόρθωση οι 854 και 830 μονάδες.
ΔΤΡ - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ο πάντα επιδραστικός τραπεζικός δείκτης μας αποτυπώνει τα υψηλά του από τις 9 Ιουνίου του 2022 καθώς και την Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τον απλό κινητό των 200 ημερών. Ο ταλαντωτής RSI 14 στις 72 μονάδες, μόλις εισήλθε στην υπεραγορασμένη ζώνη, αλλά συνωμοτεί για συνέχιση της κίνησης. Επόμενος στόχος η ζώνη 625-640 μονάδων , εφόσον υπερβληθεί άμεσα η αντίσταση των 605 μονάδων. Ενδεχόμενη υποχώρηση θα συναντήσει τη στήριξη του ακμο των 200 ημερών και βέβαια την σημαντική στήριξη των 575 μονάδων.