Κλυδωνισμούς που παραπέμπουν σε ημέρες Lehman Brothers και στη «μαύρη» περίοδο του φθινοπώρου του 2008 βιώνει το παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό σύστημα, με την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου να αποδεικνύεται η χειρότερη της τελευταίας 10ετίας τόσο για τη Wall Street, όσο και για τις αγορές της Ευρωζώνης.
Χωρίς να μπορούν να τιμολογήσουν τεχνοκρατικά και με αντικειμενικούς όρους τις εξελίξεις εν μέσω μηδενικής ορατότητας για τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας από την εξάπλωση του ιού αλλά και από τις επιπτώσεις της γενικευμένης καραντίνας εκατομμυρίων ανθρώπων, οι αγορές παραδόθηκαν σε μια συγχορδία σύγχυσης, πανικού και ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
Οι αγορές προεξοφλούν δυσμενές «γύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και ανακοπή του momentum σε κλάδους – οδηγούς όπως ο τουρισμός και οι αερομεταφορές, ενώ, παρ' ότι δεν μπορεί να ζυγιστεί με αμιγώς τεχνοκρατικούς όρους η επίπτωση του κορονοϊού, είναι σαφές ότι προεξοφλείται κατάσταση κοντά στην πανδημία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Έχοντας «κάβα» τα ισχυρά κέρδη από το σχεδόν 11ετές bull market οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές... ξεφόρτωσαν, χάνοντας μέσα σ' αυτό το 4ήμερο περίπου 3,6 τρισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, στο ίδιο 4ήμερο,!το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε 7,2 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης Για να φανεί ξεκάθαρα η ζημιά, θυμίζουμε ότι στο ράλι του 2019 (με τις τιμές βεβαίως να ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ, ενώ μέσα σ' αυτό το 4ήμερο έχασε περίπου το ήμισυ αυτής!
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου σε ποσοστό 13,91%, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 18,51%, ο FTSE 25 είναι στο -13%, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί 16,51%. Το χθεσινό κλείσιμο του Γ.Δ. στις 768,83 μονάδες (-5,24%), είναι το χαμηλότερο από την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, ήτοι από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις Ευρωεκλογές, που προεξόφλησαν την πολιτική αλλαγή, η οποία επιβεβαιώθηκε στις 7 Ιουλίου.
Φόβοι για χτύπημα σε τουρισμό, ναυτιλία και κατανάλωση
Ο ερχομός του κορονοϊού στην Ελλάδα και η αύξηση των κρουσμάτων, φέρνει νέο ντόμινο ανησυχίας, κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση σε ολόκληρο το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγώντας σε κατακόρυφη μείωση οποιουδήποτε επενδυτικού ρίσκου.
Τα νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα φέρνουν ντόμινο ανησυχίας σ' όλη την κοινωνία, επηρεάζοντας νομοτελειακά το οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενώ η ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα, σηματοδοτεί το στίγμα (εσωστρέφειας και μείωσης της κατανάλωσης) που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.
Αν κάτι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνική αγορά ακόμη και από από τον ίδιο τον κορονοϊο, αυτό είναι οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε μια οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων (τουρισμός-ναυτιλία - κατανάλωση), τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.
Μολονότι ίσως είναι νωρίς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, σπεύδει να τιμολογήσει τον κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό γίνεται με τρόπο που μπορεί να δείχνει υπερβολικός.
Σε κάθε περίπτωση, ένα... ασύμμετρο πλήγμα σε ναυτιλία, τουρισμό και κατανάλωση που αποτελούν βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες, είναι πιθανόν να φέρει τα πάνω κάτω και να αποδυναμώσει αισθητά τις βάσιμες προοπτικές ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά. Η κατάσταση στην Ιταλία που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο από πλευράς εξαγωγών της χώρα μας, περιέπλεξε την κατάσταση και συνέβαλε στην όξυνση των ανησυχιών.
Οι συντριπτικές απώλειες σε τράπεζες, FTSE 25 και Mid Cap
Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση αυτού του 4ημέρου έχει λάβει χώρα με κατακόρυφη κλιμάκωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, που και στις τέσσερις συνεδριάσεις ξεπέρασε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. Χθες ο τζίρος έφτασε στα 128,6 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 128,3 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 111,57 εκατ. και τη Δευτέρα, στο μεγάλο ξεφόρτωμα είχε εκτοξευτεί στα 182,8 εκατ. ευρώ, με περίπου 73 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Στις τράπεζες, πρώτη σε απώλειες αυτό το 4ήμερο είναι η Attica Bank που υποχωρεί σε ποσοστό 31,34%, ακολουθεί η Πειραιώς με πτώση 23,45%, η Alpha Bank -19,72%, η Eurobank -17% και η Εθνική -15,34%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, εξαιρετικά μεγάλες είναι οι απώλειες της πλειονότητας των τίτλων. Η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 23,6%, η Aegean Airlines, η οποία δέχεται πλήγμα απ' όλες αυτές τις εξελίξεις (έχει 19 πτήσεις από και προς την Ιταλία) υποχωρεί σε ποσοστό 22,25%, ενώ η ΔΕΗ χάνει 19,62%.
Πτώση άνω του 17% έχουν μετοχές όπως Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 16% χάνουν οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ η Jumbo (μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα) υποχωρεί σε ποσοστό 15,85%.
Στο χώρο του Mid Cap οι μετοχές του ομίλου Intracom είναι στην κορυφή των πιέσεων, με την Intralot να έχει εξαϋλωθεί αυτό το 4ήμερο σε ποσοστό 38,11% (δυσμενείς εξελίξεις με απώλεια συμβολαίων στη Βουλγαρία), η Intrakat -27,27% και η μητρική -27%. από εκεί και πέρα, η MIG καταγράφει πτώση 28,81%, η AVAX -18%, η Cenergy Holdings -17,48% και η Autohellas (μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό) -15,75%.
Beta AXE: Σε κλασική υποτιμητική υπερβολή
Την άποψη πως η αγορά βρίσκεται σε κλασική τεχνική υπερβολή που νομοτελειακά θα φέρει σήμερα ή προσεχώς πολύ γενναία αντίδραση υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σε χθεσινή έκθεσή του. Τονίζει ότι το Χ.Α από τις 24 Ιανουαρίου έχει απολέσει περί τις 180 μονάδες (19%) χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις αποφόρτισης της πτώσης και βρίσκεται σε μια κλασσική υποτιμητική υπερβολή.
Σημειώνει πως «για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου. Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία».
Ο κ. Χατζηδάκης προσθέτει πως «ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται τώρα δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά και δεν εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο».