Αν το Ιούνιο του 2012 κλείνατε τα χρήματα σας σε μια κατάθεση ενός έτους θα εισπράττατε επιτόκιο 5% για ένα έτος μείον το σχετικό φόρο κατάθεσης, ενώ αν τα τοποθετούσατε σε ένα λογαριασμό όψεως θα εισπράττατε 0,47%. Φθάσαμε στο 2021 και η ετήσια κλειστή κατάθεση δίνει 0,19% μικτά ενώ η κατάθεση όψεως 0,04%. Στα 10.000 ευρώ δηλαδή ο καταθέτης θα εισπράξει 19 ευρώ και 4 ευρώ αντίστοιχα.
Πρακτικά τα τραπεζικά επιτόκια έχουν μηδενίσει από τα μέσα του 2016 και από ό,τι φαίνεται το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται πολύ σύντομα να εισέλθει σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και στις καταθέσεις μετά την υποχώρηση των αποδόσεων σε αρνητικά επίπεδα των εντόκων γραμματίων για περιόδους τριών και έξι μηνών.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα πληρώνεται για να κρατάει τις καταθέσεις, ίσως όχι σε μικρά ποσά αλλά πάντως για μεγαλύτερα μεγέθη. Όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό όπου οι χρεώσεις είναι πολύ αλμυρές και συνοδεύονται και από χρεώσεις ενημέρωσης και φύλαξης.
Για μια κατηγορία επενδυτών η λήξη αυτής της ευδαιμονικής περιόδου, όπου το εύκολο εισόδημα αντικαταστάθηκε με την προστασία του κεφαλαίου, έχει ήδη σημάνει συναγερμό. Οι αξίες σταθερού εισοδήματος με επενδυτική βαθμίδα έχουν αρνητική απόδοση ή στην καλύτερη περίπτωση οι χρεώσεις από τον θεματοφύλακα μηδενίζουν τις πενιχρές αποδόσεις. Ήρθε η ώρα να δούμε την ευγενική φυλή των επενδυτών «απόδοση χωρίς ρίσκο» να ξεχύνεται στις αγορές.
Δεν ξέρουμε αν οι παραδοσιακοί ραντιέρηδες θα ακολουθήσουν μια στρατηγική ανοικτών τοποθετήσεων εντός ή εκτός Ελλάδας ή θα πάνε σε μια επαγγελματική διαχείριση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξουν να έχουν επαναλαμβανόμενη απόδοση στα χρήματά τους, καθώς η φιλοσοφία αυτής της κατηγορίας των επενδυτών είναι πρωτίστως η προστασία του κεφαλαίου συν κάποιο κόστος ευκαιρίας για το ρίσκο που αναλαμβάνουν.
Η μετάβαση σε αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει και φαίνεται από τα νούμερα που δημοσιεύει κάθε μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος. Από τα 162,6 δισ. ευρώ των καταθέσεων που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες τα 42,7 δισ. ευρώ είναι προθεσμιακές καταθέσεις, νούμερο το οποίο έχει μειωθεί περί τα 8 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2019, σε μια συγκυρία δηλαδή που οι καταθέσεις εμφάνισαν αύξηση στην Ελλάδα 23 δισ. ευρώ.
Σε ποσοστιαία μεγέθη οι καταθέσεις προθεσμίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2004 αντιπροσωπεύοντας το 26% του συνόλου των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων. Τέλος, το πρώτο δίμηνο στο ΧΑ είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτών λιανικής (25,6%) από το 2013.
Υπάρχει επομένως πεδίο δόξης λαμπρό. Για όσες εταιρείες εξετάζουν μια ομολογιακή έκδοση με επιτόκια που έχουν νόημα υπάρχει κόσμος που περιμένει, είναι κάτι που φάνηκε και στην εταιρική έκδοση ομολόγου της Motor Oil. Για όσες εταιρείες δώσουν καλά μερίσματα ή υποσχεθούν ότι μπορούν να τα επαναλάβουν θα αποκτήσουν νέους μετόχους.
Για την ΕΧΑΕ και τις Χρηματιστηριακές εταιρείες η είσοδος νέων κωδικών υπόσχεται αν μη τι άλλο αύξηση του τζίρου. Η πίττα είναι - ακόμα - μεγάλη και οφέλη είναι πολλά για όλους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.