Οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ φαίνεται ότι θα μείνουν πίσω από τις αμερικανικές τους επόμενους μήνες καθώς η κούρσα που ξεκίνησε το 2023 δείχνει κόπωση, ενώ ο ενθουσιασμός με την Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει λάμψη στη Wall Street.
Ο δείκτης S&P 500 κερδίζει 14% φέτος και πάνω από 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι έχει εισέλθει σε τεχνητό bull market. Στο τέλος Μαΐου ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τον ευρωπαϊκό STOXX 600 που κερδίζει 9%.
Οι διαχειριστές στο fund της UBS, Global Multi Strategy Alpha, θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι λιγότερο ελκυστικές πλέον σε σχέση με τις αμερικανικές. Νωρίτερα φέτος οι περισσότερες επιλογές τους ήταν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με θέσεις αγοραστή, ενώ είχαν περισσότερες θέσεις short στις ΗΠΑ. Πλέον η τακτική αυτή έχει αντιστραφεί.
Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπου αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και ο δρόμος προς χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα είναι μακρύτερος, και τον ενθουσιασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη που ευνοεί τις ΗΠΑ.
Και άλλοι διαχειριστές δείχνουν παρόμοιες τάσεις. Έρευνα της Bank of America τον Ιούνιο σε 285 επαγγελματίες διαχειριστές με ενεργητικό υπό διαχείριση $764 δισ. έδειξε ότι η κατανομή επενδύσεων στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η κατανομή σε μετοχές της ευρωζώνης είχε μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι χαμηλές προσδοκίες εξηγούν ένα μέρος της υπεραπόδοσης που σημείωσε η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά νωρίτερα φέτος. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονταν με το μεγαλύτερο discount στην ιστορία τους σε σχέση με τις αμερικανικές τον Σεπτέμβριο πέρυσι.
Το χάσμα αυτό στις αποτιμήσεις άρχισε να κλείνει όταν οι τιμές φυσικού αερίου έπεσαν τον Ιανουάριο, εξουδετερώνοντας τους φόβους για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ελπίδες ότι το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα ευνοούσε την Ευρώπη βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα επίσης.
Στην πραγματικότητα, τα οφέλη περιορίστηκαν κυρίως στις φίρμες της γερμανικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των οίκων ειδών πολυτελείας.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν μια καλή περίοδος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά το τελευταίο δίμηνο αυτό άρχισε να αντιστρέφεται, επισημαίνουν οι strategist στη Morgan Stanley. H οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης οικονομικών εκπλήξεων της Citigroup δείχνει ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη εδώ και εβδομάδες είναι κατώτερα των προσδοκιών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου υπερβαίνουν τις προσδοκίες.
Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά ισοτιμιών όπου το ευρώ έχει χάσει 1,8% από το υψηλό του στις αρχές Μαΐου με τους αναλυτές της Barclays να το αποδίδουν στη δύσκολη συγκυρία επιβραδυνόμενης ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην Κίνα και στη σθεναρότητα που δείχνει η οικονομία των ΗΠΑ.