Τεχνικής μορφής αντίδραση με πολύ μικρό τζίρο και με εμφανή τα σημάδια επιφυλακτικότητας και ανασφάλειας από την πλευρά των επενδυτών έβγαλε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 610,39 μονάδες με άνοδο 1,33%, ενώ η αξία συναλλαγών κατήλθε μόλις στα 35,7 εκατ. ευρώ.
Ήταν μια αντίδραση κατώτερη του αναμενομένου και ηπιότερη συγκριτικά με την άνοδο των διεθνών δεικτών, καθώς η αγορά αρχίζει και «ζυγίζει» την επόμενη, εξαιρετικά δύσκολη ημέρα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.
Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες της αγοράς, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.
Όλες οι αγορές καλούνται να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα στις οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται μπροστά στο δυσκολότερο στοίχημα της ιστορίας τους, καθώς καλούνται να επανέλθουν και να λειτουργήσουν ξανά, μετά από περίπου δύο μήνες πλήρους «κλειδώματος».
Η επανεκκίνηση των οικονομιών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, καθώς είναι ένα στοίχημα που ουδέποτε έχει κληθεί – σε τέτοια διευρυμένη μορφή – να κερδίζει η ανθρωπότητα, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα «καινούριο» περιβάλλον, με κατακόρυφα μειωμένη ζήτηση.
Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, η πιο διεθνοποιημένη βιομηχανία των δύο τελευταίων δεκαετιών δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα της ιστορίας της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έναν χώρο που δίνει εργασία σε περίπου 320 εκατ. ανθρώπους και είναι η κινητήριος δύναμη για ολόκληρες οικονομίες.
Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, τίποτα δε θα είναι το ίδιο στα ταξίδια, στον τουρισμό, στην εστίαση, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση, στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση, στις μεταφορές και στο σύνολο σχεδόν των κλάδων που λειτουργούν την οικονομία.
Ήδη το… ακυρωμένο τελευταίο δίμηνο θα «πληγώσει» τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών παγκοσμίως, ενώ χιλιάδες εταιρείες διεθνώς δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jumbo Απόστολος Βακάκης τόνισε πως «είμαστε στην αρχή του προβλήματος, όχι στο τέλος. Η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται χαμένη αλλά καλύτερα ένας χαμένος χρόνος, παρά μια χαμένη εταιρεία».
Τα απόνερα της καταστροφής του τουρισμού για φέτος στη χώρα, ήδη έχουν επηρεάσει πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις, ενώ το lockdown και το κλείσιμο καταστημάτων για περίπου δύο μήνες έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ομίλους όπως ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Jumbo, Fourlis και σε όλο το εμπόριο, πλην των σούπερ μάρκετ.
Σ’ ότι αφορά τον τουρισμό, το γεγονός ότι οι μετοχές των Aegean Airlines και Autohellas χθες υποχώρησαν κατά 24,32% και 13,74% αντίστοιχα τα λέει όλα. Σήμερα, η Autohellas υποχώρησε εκ νέου κατά 2,10%, ενώ η Aegean Airlines παρά το 7,87% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε μόλις στο +0,22%. Πρόκειται για δύο από τις πλέον σταθερές και «συμπαγείς» μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου διαχρονικά, οι οποίες έχουν πιεστεί αρκετά όλο το τελευταίο διάσημα, καθώς το χτύπημα στον τουρισμό φέτος θα είναι άνευ προηγουμένου.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.481,68 μονάδες με άνοδο 1,16% παρ’ ότι έφτασε έως το +2,02% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,33%. Στο χώρο του Large Cap, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΟΤΕ, Lamda Development, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ εντυπωσιακό +7,56% έκανε η Σαράντης, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου. Κέρδη είχαν επίσης οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Fourlis κ.α.
Στον Mid Cap, κέρδη είχαν οι Profile, Ικτίνος, Έλτον και MIG, ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Autohellas, Κέκροπας, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και Cenegry Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 69 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 40 που υποχώρησαν.