Ο τεχνολογικός πόλεμος αποτελεί τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές μετά την πανδημία, σύμφωνα με την πλειονότητα των outlook μεγάλων επενδυτικών οίκων για το 2021. Ένας πόλεμος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με βασικούς αντιπάλους-πρωταγωνιστές ποιους άλλους, τις ΗΠΑ και την Κίνα και φόντο τα δίκτυα 5G και βέβαια την κυριαρχία στη νέα ψηφιακή εποχή που ξεκινά.
Η μία μεγάλη οικονομία βάζει στο μάτι τους τεχνολογικούς κολοσσούς της άλλης, ενώ υποθέσεις παρόμοιες με το «κυνηγητό» της Huawei και την απαγόρευση του TikTok θα μας απασχολήσουν έντονα.
Όσοι μάλιστα πιστεύουν ότι με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ο τεχνολογικός πόλεμος θα σταματήσει μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, ακόμη και αν ο νέος πρόεδρος κρατήσει πιο ήπια στάση από τον Ντόναλντ Τραμπ. Βλέπετε, είναι πολλά… τα λεφτά και γενικότερα τα όσα διακυβεύονται. Διότι σε περιβάλλον 5G η τεχνολογία θα δίνει την τάση στα πάντα, από τη βιομηχανία και τις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής έως τα υπερπολύτιμα data. Επομένως αυτός που θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά θα μπορεί να κυριαρχήσει παγκοσμίως για τις επόμενες δεκαετίες.
Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής που… σέβεται τον εαυτό του – και τις οικονομίες του – σε αυτό το περιβάλλον;
Θα πρέπει να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η καινοτομία και η επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου, είναι η βασική συμβουλή των σημαντικότερων επενδυτικών οίκων. Επίσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θεωρείται το μεγαλύτερο trend του 2021, κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα.
Στη νέα κανονικότητα μετά την πανδημία οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όσο οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατούν τα επιτόκια στο μηδέν. Αυτή η κανονικότητα δεν θα ισχύσει ωστόσο για όλους τους κλάδους και τις αγορές. Η τεχνολογία θα βρίσκεται στο επίκεντρο και οι χρηματιστηριακοί δείκτες που «εξαρτώνται» αυτή, επίσης. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τη Wall Street και εκεί υπάρχει θέμα.
Για τις ΗΠΑ, η προστασία του διανοητικού κεφαλαίου και των προσωπικών δεδομένων είναι υψίστης σημασίας για να διατηρήσουν την ηγετικής τους θέση στο τεχνολογικό μέτωπο. Για την Κίνα, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της υπόκειται στις αμερικανικές απαγορεύσεις.
Όμως οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν και κάτι ακόμη πριν επιλέξουν τον νικητή του τεχνολογικού πολέμου: Η ψηφιακή οικονομία της Κίνας υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται στα 3 τρισ. δολάρια, αντιστοιχεί δηλαδή σε πάνω από το 20% του κινεζικού ΑΕΠ. Προηγμένα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στην Κίνα βρίσκονται παντού. Από τα smartphone μέχρι τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα οπλικά συστήματα.
Οι συνέπειες του τεχνολογικού πολέμου θα γίνουν αισθητές σε βάθος χρόνου όμως οι επιλογές που θα κάνει κάθε χώρα σήμερα θα επηρεάσουν άμεσα ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους, τις αγορές και τις οικονομίες.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές και ορισμένοι βλέπουν «φούσκα», αναλυτές εκτιμούν πως για όσες εισηγμένες είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένες ή έχουν κάποια σχέση με την τεχνολογική πρόοδο οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται απόλυτα.
Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πλέον το σενάριο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης για το 2021 και οι επενδυτές παγκοσμίως διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους με γνώμονα αυτή τη «σταθερά». Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί αφορά στην ταχύτητα και τη δυναμική που θα έχει η ανάκαμψη, κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι εμβολιασμοί και το μέγεθος των μέτρων στήριξης που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους.
Αν, λοιπόν, όλα κυλήσουν ομαλά σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού και η ανθρωπότητα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιταχυνθεί, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές και κυρίως στην Ασία. Τελειώσαμε λοιπόν με τους κινδύνους και επιστρέφουμε σε αναπτυξιακό καλπασμό χωρίς «παγίδες» και εστίες αβεβαιότητας; Όχι βέβαια.