Τα υδροηλεκτρικά της Ρουμανίας μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Βουκουρεστίου
Shutterstock
Shutterstock

Τα υδροηλεκτρικά της Ρουμανίας μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Βουκουρεστίου

H Hidrolectrica είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος της Ρουμανίας (6oς στην Ευρώπη) καθώς εξυπηρετεί σχεδόν το 29% των αναγκών της χώρας σε παραγωγή ενέργειας. Κατά μέσο όρο παράγει ετησίως 15,5TWh με μια εγκατεστημένη δυναμικότητα 6,3 GW από 187 υδροηλεκτρικά φράγματα και 108 MW που προέρχονται από αιολικά πάρκα.

Παράλληλα στην προμήθεια ρεύματος, το μερίδιο λιανικής το 2022 έφθασε το 8% από 1% το 2020. Το μελλοντικό πλάνο επέκτασης προβλέπει 3.500 MW σε νέα χερσαία και υπεράκτια αιολικά και ηλιακά έργα, ο στόχος είναι η εταιρεία να διπλασιάσει σχεδόν την υφιστάμενη ενεργειακή της ικανότητα μεσοπρόθεσμα αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Για την εταιρεία η ρωσικο-ουκρανική κρίση είχε επιπτώσεις στην επιβολή οροφής (πλαφόν) από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας στην τιμή χονδρικής της πωλούμενης ενέργειας (90 EUR/MWh), η οποία ωστόσο είναι διπλάσια από την τιμή της περιόδου 2020/2021. Σταδιακά οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν έως το Μάρτιο του 2025 καθώς οι τιμές ενέργειας θα εξομαλυνθούν με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι έχει συμβασιοποιήσει πάνω από το 70% των φετινών της πωλήσεων και η πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη του 2023 είναι ότι θα κινηθούν στα 740 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών στα 2,33 δισ. ευρώ.

Η χρηματοοικονομική διάρθρωση αποτελείται από ισχυρή ταμειακή θέση με αρνητικό δανεισμό 700 εκατ. ευρώ η οποία εξυπηρετεί άνετα τις συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες οι οποίες εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ για το 2023. Η μέση μερισματική απόδοση εκτιμάται μεταξύ 9-11% καθώς η εταιρεία διανείμει σταθερά το 90% των καθαρών της κερδών. 

Το ρουμανικό Δημόσιο ελέγχει το 80,06%, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο Fondul (θυγατρική εταιρεία της αμερικανικής Franklin Templeton) κατέχει το υπόλοιπο 19,94%. Η δημόσια προσφορά μετοχών που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου αφορά στο ποσοστό του επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο αποεπενδύεται πλήρως από την Hidrolectrica. Η εκτιμώμενη προσφορά μετοχών εκτιμάται ότι θα τιμολογηθεί μεταξύ 2 -2,4 δισ. ευρώ, δίνοντας μια κεφαλαιοποίηση εκκίνησης στα 10 - 12 δισ. ευρώ περίπου, για το 100% των μετοχών.

Το μέγεθος των αντληθέντων κεφαλαίων της Δημόσιας Εγγραφής καθιστά το ΙPO ως το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί φέτος παγκοσμίως και σίγουρα το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία. Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της με ΡΕ από 9x έως 11x τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη του 2023 και σχέση επιχειρηματικής αξίας 6,3x - 7,7x μια μάλλον χαμηλή αποτίμηση για τα δεδομένα μια καθαρόαιμης επένδυσης σε ΑΠΕ και μάλιστα με σημαντική έκθεση σε υδροηλεκτρικά έργα. 

Ακόμα και αν το στόρι της Hidroelectica δεν συγκινεί υπάρχει μια παρελκόμενη συνέπεια για τη δική μας ΔΕΗ. Η αποτίμηση των 10 - 12 δισ. ευρώ για τα 6,3 GW της Hidroelectrica με αναγωγή στα 3,2GW των εν λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ υπονοεί μια αποτίμηση επιχειρηματικής αξίας 5,1 -6,9 δισ. ευρώ μόνο για τα συγκεκριμένα πάγια. Και το ταμπλό του ΧΑ δείχνει σήμερα μόνο 3,9 δισ. ευρώ.