Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει ένας επενδυτής τις πιθανότητες υπεραποδόσεων στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την περιπέτεια της πανδημίας είναι να ποντάρει στις mega τάσεις που θα κυριαρχήσουν. Σύμφωνα με την JP Morgan οι βασικές τάσεις που θα αλλάζουν το επενδυτικό σύμπαν είναι τρεις: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη και η αειφορία.
Την τελευταία πενταετία πάνω από 1.700 μετοχές έχουν συμβάλλει στην απόδοση που έχει δώσει ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World. Ωστόσο μόλις 42 μετοχές ενίσχυσαν την κεφαλαιοποίησή τους πάνω από 4 φορές. Από αυτές πάνω από το 60% προέρχονται από τους κλάδους της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Σημειώνεται ότι οι 42 αυτές μετοχές που αντιστοιχούν στο 2% του δείκτη ευθύνονται για το 25% των κερδών του δείκτη.
Σε αυτή την τάση ήρθε το 2020 να αναδείξει τη σημασία της καθαρής ενέργειας, των πράσινων project και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μετοχές καθαρής ενέργειας ενισχύθηκαν κατά περίπου 100% μέσα στο 2020 και οι μετοχές που σχετίζονται με τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά οχήματα κατά 33%.
Αυτές οι 3 τάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και να οδηγήσουν τις αγορές τα επόμενα πολλά χρόνια. Η πανδημία αναγκάζει τον πλανήτη να λειτουργήσει σε περιβάλλον ψηφιακής οικονομίας, ενώ φέρνει νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών, την ώρα που τόσο η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και η Ευρώπη έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και υποδομών.
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Η σημαντικότερη τάση του 2020 ήταν παντού. Όλα όσα έγιναν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας εν μέσω πανδημίας είχαν ως βάση τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όμως η τάση μόλις ξεκίνησε και έχει πολλά χρόνια να «τρέξει». Αρκεί να σκεφτούμε τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα εποχή του 5G. Μόνο το 2021 τα 5G κινητά θα διπλασιαστούν στα 450 εκατομμύρια, ενώ οι μεγάλες ευκαιρίες δεν είναι τόσο στην καταναλωτική αγορά αλλά στις εφαρμογές για τις επιχειρήσεις. Η μεταποίηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 19% των κερδών που θα προέλθουν από τις δυνατότητες του 5G έως το 2030 και ο δεύτερος κλάδος θα είναι οι υπηρεσίες υγείας.
Φανταστείτε ένα εργοστάσιο με δυνατότητες 5G όπου τα προϊόντα θα σχεδιάζονται εικονικά και θα τα συναρμολογούν ρομπότ τας οποία θα συνεργάζονται. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι; Θα χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) για να μαθαίνουν γρήγορα να υλοποιούν σύνθετες εργασίες, οι οποίες θα εποπτεύονται ψηφιακά. Τα προϊόντα του εργοστασίου θα μπορούν να είναι εξατομικευμένα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να παραγγέλνει το ακριβές χρώμα και μέγεθος χωρίς έξτρα χρέωση. Το εργοστάσιο αυτό θα μπορούσε να είναι τοπικό αφού δεν θα υπάρχουν διαφορές στο μισθολογικό κόστος.
Υγειονομική καινοτομία: Τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει η JPMorgan στο συγκεκριμένο τομέα και ειδικότερα στο πεδίο των ελέγχων και διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο για τον covid-19. Ακόμα και πριν την πανδημία, οι εργαστηριακοί έλεγχοι ήταν η μεγαλύτερη σε επίπεδο όγκου ιατρική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ελέγχους κάθε χρόνο.
Επίσης, με τις τρομακτικές πιέσεις που δέχθηκαν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις είναι επιτακτική. Για παράδειγμα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 1 στους 5 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ 1 στους 6 θανάτους οφείλονται στον καρκίνο παγκοσμίως. Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος που επιτεύχθηκε αναφορικά με τα τεστ του κορονοϊού θα φέρει μεγάλες αλλαγές σε άλλα τεστ, όπως για την εγκυμοσύνη, τη γρίπη κλπ, τα οποία θα μπορούν να γίνονται παντού.
Οι υγρές βιοψίες αποτελούν μεγάλη ανακάλυψη στο πεδίο των διαγνωστικών ελέγχων και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον καρκίνο και πιθανές θεραπείες. Κοστίζουν μερικές εκατοντάδες δολάρια και δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο 1 χρόνο νωρίτερα από άλλα τεστ.
Κυκλική οικονομία: Το απόλυτο trend στην οικονομία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται στα 7,8 δισεκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια έως το 2050, που σημαίνει ότι θα πιεστούν πολύ οι φυσικοί πόροι του πλανήτη. Αν συνεχίσουμε όπως σήμερα, τότε έως το 2050 η ζήτηση για φυσικούς πόρους το 2050 θα ξεπερνά τα διαθέσιμα κατά 400%. Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν το 2021 έτος καμπής.
Για να γίνει πιο βιώσιμη η παραγωγή τροφίμων ο κόσμος στρέφεται ήδη στη γεωργική τεχνολογία για να ενισχύσει με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο την απόδοση. Το vertical farming είναι μία τάση που προσελκύει ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αγορά θα εξαπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2026. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να παράγουμε βασιλικό με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το καλοκαίρι του 1997 στη Γένοβα, που θεωρούνται οι ιδανικές. Η κυκλική οικονομία είναι ήδη εδώ.