Tα top picks των μετοχών διαστημικής τεχνολογίας

Tα top picks των μετοχών διαστημικής τεχνολογίας

Κατά τη διάρκεια της 15ης ευρωπαϊκής διαστημικής συνδιάσκεψης στις Βρυξέλλες  στις 24 και 25 Ιανουαρίου είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση.

H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία- εφεξής ESA- σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηριακού δείκτη προκειμένου να υπάρχει ένα benchmark για τις ευρωπαϊκές εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας και να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα από την επενδυτική κοινότητα.

Για τη δημιουργία του δείκτη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους η ΕSΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext, η  Promus Ventures και η Deutsche Bank, ώστε να  προσδιορίσουν κάτω από την αρχή της δίκαιης εκπροσώπησης τη λίστα και τη στάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών που είναι κατάλληλες να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της απόδοσης του διαστημικού κλάδου στο χρηματιστήριο. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης διαστημικής τεχνολογίας είναι η απτή απόδειξη ότι ο κλάδος αποκτά αυξημένη βαρύτητα και στρατηγική σημασία για την Ευρώπη, κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί στις δηλώσεις της  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν μιλούσε για την ανάγκη να διασφαλίσει η Ευρώπη την ανεξάρτητη πρόσβαση της στο διάστημα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επικοινωνιών, την πλοήγηση και την παρατήρηση της Γης ή τη διαστημική επιχειρηματικότητα.

Όπως είπε ο διευθυντής της ESA «στον σημερινό προβληματικό κόσμο, η ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα είναι ζωτική για να διασφαλίσει τα οφέλη που το διάστημα φέρνει στη ζωή στη Γη...Η ESA συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και δεκαετίες για να εξασφαλίσει ότι το διάστημα ωφελεί τους πολίτες της ΕΕ και να προωθήσει μια ισχυρή και ανθεκτική ευρωπαϊκή διαστημική οικονομία».

Υπενθυμίζουμε ότι η ESA σχεδίασε και ανέπτυξε το υψηλής ακρίβειας ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo με 28 δορυφόρους σήμερα, ένα σύστημα που πρόσφατα εκκίνησε τη λειτουργία της υπηρεσίας υψηλής ακρίβειας HAS, που προσφέρει στον χρήστη δυνατότητα εντοπισμού θέσης με ακρίβεια κάτω του μέτρου στα περισσότερα μέρη του πλανήτη και  περισσότερους από 30 δορυφόρους Copernicus για την παρατήρηση της Γης. 

Επίσης η ΕΕ θα στηρίξει την ESA όσον αφορά το σύστημα δορυφόρων Iris προκειμένου να  προωθήσει την ψηφιακή αυτονομία της Ευρώπης. Το σύστημα αυτό αναμένεται να είναι λειτουργικό από το 2027 και τα πρώτα σχετικά συμβόλαια θα υπογραφούν το 2024.


Σε τι χρησιμεύει ο νέος δείκτης

Ο νέος αυτός  δείκτης που θα είναι και ο πρώτος του είδους του, θα βοηθήσει τους επενδυτές και τους επαγγελματίες του κλάδου στη δημιουργία επενδυτικών στρατηγικών και στη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, προσφέροντας ένα πολύτιμο benchmark και εξασφαλίζοντας «ορατότητα» στον κλάδο από την επενδυτική κοινότητα και επομένως περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης.

 Εν ολίγοις, θα  επιτρέψει στους επενδυτές και στους ειδικούς περί τα χρηματιστηριακά να παρακολουθούν καλύτερα τις οικονομικές και μετοχικές επιδόσεις των διαστημικών εταιρειών της Ευρώπης, ενώ οι τελευταίες θα εξασφαλίσουν καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Κερδισμένη και η Ευρώπη, καθώς χρειάζεται όσο περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια να συνδράμουν στο εξαιρετικά μεγάλο και φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα.(σ.σ: Μια μικρή μόνο ιδέα μπορείτε να πάρετε εδώ).


Η επιλογή των εταιρειών

Μια ειδική ομάδα  εμπειρογνωμόνων με βαθιά γνώση του κλάδου έχει συσταθεί για την ανάλυση, την παρακολούθηση και τον εντοπισμό εταιρειών που εμπλέκονται στον τομέα του Διαστήματος.

Για  να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στον δείκτη θα πρέπει είτε να είναι  εισηγμένη σε μια οργανωμένη αγορά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε να έχει έστω ιδρυθεί αρχικά σε κράτος μέλος της ESA ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ακόμη λοιπόν και αν οι εταιρείες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την IPO τους σε άλλες αγορές πλην των ευρωπαϊκών, εντούτοις σε περίπτωση που  επωφελήθηκαν από ευρωπαϊκή υποστήριξη (π.χ. επώαση επιχειρήσεων, επιτάχυνση) και χρηματοδότηση (π.χ. μέσω επιχορηγήσεων Ε&Α, συμβάσεων) μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη.

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διάστημα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση το εάν οι υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχουν είναι

Upstream δηλαδή  σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και αναπτύσσουν διαστημικά συστήματα και τα οχήματα εκτόξευσης τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την παράδοση του υλικού και του λογισμικού που απαιτείται στους επίγειους σταθμούς.

Downstream, ήτοι φορείς εκμετάλλευσης που παρέχουν επικοινωνίες, πλοήγηση και δεδομένα παρατήρησης της Γης, καθώς και εφαρμογές και λύσεις που ενεργοποιούνται από αυτά τα σήματα σε τελικούς χρήστες και παρόχους υπηρεσιών. 

Οι τελικοί χρήστες, όπως οι αμιγώς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εξαιρούνται από το ευρετήριο. Περιλαμβάνονται όμως εταιρείες για τις οποίες τουλάχιστον το 90% της επιχείρησής τους εξαρτάται από τις διαστημικές δυνατότητες (π.χ. TomTom). 


Τα μεγάλα ονόματα και η ελληνική συμμετοχή

Μια πρώτη λίστα των μετοχών έχει αναρτηθεί αναλυτικά στον ιστότοπο.

Ο δείκτης θα περιλαμβάνει  γνωστά ονόματα όπως  οι Thales, Airbus,  ASML Holding, BAE Systems, Rolls Royce Holdings, Safran, Dassault Systemes, Saab, Leonardo SpA, MTU Aero Engines AG, Eutelsat Communications, STMicroelectronics, Infineon Technologies, Fugro NV, Danish Aerospace Company A/S , Elecnor SA, TomTom NV,OHB SE μέχρι νεοφυείς εταιρείες όπως οι Spire Global, Mynaric AG, Arqit Quantum, Kleos Space, Nordic Semiconductor. 

Στη λίστα μας εξέπληξε όταν στην 5η σελίδα είδαμε και το όνομα της  ελληνικής SPACE HELLAS Α.Ε.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.