Υπέκυψε στους πωλητές σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης επιδείνωσης -και πάλι- του διεθνούς κλίματος αλλά και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία προς τη ΔΕΘ με την κυβέρνηση να σηκώνει ψηλά τον πήχη της παροχολογίας.
Από τη μια η Τουρκία όπου η λίρα βρίσκεται εκ νέου σε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας σε χαμηλά εβδομάδας, από την άλλη η Ιταλία όπου το κόστος δανεισμού αυξάνεται (υψηλά 4ετίας για το επιτόκιο των 10ετών), διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μεταβλητότητας διεθνώς που έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά. Ενδεικτική των επιπτώσεων η νέα αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα όπου το δεκαετές κινείται και πάλι πάνω από το 4,3%, αλλά και η οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση που έκλεισε με πτώση κατά 0,44% στις 739,70 μονάδες.
Τεχνικά η σημερινή υποχώρηση των τιμών δείχνει να είναι πάντως περισσότερο μια διόρθωση τεχνικού χαρακτήρα που δεν βάζει τέλος στις προσδοκίες διεύθυνσης της ανοδικής αντίδρασης προς τον ευρύτερο στόχο της ζώνης 750-780 μονάδων. Η περιοχή των 737-739 μονάδων διατηρήθηκε αλώβητη αφήνοντας ανοιχτό και το θετικό σενάριο που θα μπορούσε να ακυρωθεί μόνο σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης διεθνώς, ενώ τον δικό τους ρόλο θα έχουν στην αγορά και οι τράπεζες που σήμερα και αύριο ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα σήμερα καταγράφοντας πτώση 1,64% στις 757,64 μονάδες με την Alpha να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 1,69% στα 1,6890 ευρώ, ακολουθούμενη από την Πειραιώς που υποχώρησε κατά 1,02% και την Eurobank που έκλεισε με απώλειες 0,58%.
Από την ευρύτερη αγορά ξεχώρισε θετικά η μετοχή του Μυτιληναίου η οποία ενισχύθηκε κατά 1,52% στα 8,68 ευρώ στον απόηχο της έγκρισης της μεγάλης επένδυσης για νέα μονάδα ηλεκτρισμού από τη ΡΑΕ. Σε θετικό πεδίο η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 2,71%, η Jumbo με κέρδη 1,22%
Στον αντίποδα χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές των Motor Oil, o ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, κ.α.