Τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ και ο δείκτης των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, επαλήθευσαν τους φόβους για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και πτώση στις εισερχόμενες παραγγελίες, στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε ότι η bear market έχει δρόμο μπροστά της και εφεξής θα πρέπει να δίνουμε βάση στην πραγματική οικονομία και όχι στο «λούνα παρκ» των χρηματιστηρίων. Γιατί είμαστε κάπου «στα μισά της διαδρομής» του πλαγιοκαθοδικού καναλιού.
Όποιος περίμενε χθες να επαληθευτούν οι προσδοκίες για σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σαφέστατα απογοητεύτηκε.
Τα στοιχεία μπορεί να έδειξαν μια επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, δεν είχαν όμως καμία «επαφή» με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή λοιπόν υποχώρησε στο 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 8,5% τον Ιούλιο, μην καταφέρνοντας να σημειώσει μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση πέριξ του 8,1% που περίμενε η αγορά.
Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - δεν λαμβάνει υπόψη τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων - κατέγραψε άνοδο 6,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.
Ως εκ τούτου, εντυπωσιακό ήταν το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών σε αρνητικό έδαφος, με τον γερμανικό δείκτη Dax να γυρίζει από το +1,2% στο -1,59%, ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα των αγορών, ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 4%.
H «υπεραντίδραση» των αγορών στα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή οφείλεται στο γεγονός ότι η χθεσινή έκθεση για τον πληθωρισμό είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα μελετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Προφανώς, η μόνη επιλογή της Fed μετά τα χθεσινά στοιχεία δεν είναι άλλη από το να κρατήσει πατημένο το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων.
Επομένως, πολύ δύσκολα να αποφύγουμε μια νέα αύξηση επιτοκίων πέριξ των 75 μονάδων βάσης.
Από τον Αύγουστο είχαμε επισημάνει ότι οι τιμές παραγωγού δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών το καλοκαίρι, που νομοτελειακά αποδείχθηκε εφήμερη.
Τα χθεσινά στοιχεία από τις ΗΠΑ όπως άλλωστε και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία - ακολούθησε εκ νέου ανοδική πορεία τον Αύγουστο μετά την υποχώρηση του Ιουνίου και του Ιουλίου - και την Ισπανία - διαμορφώθηκε στο 10,5%, χαμηλότερα από το 10,8% της περιόδου μέχρι τον Ιούλιο, αλλά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις - επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που τα προβλήματα του ενεργειακού εφοδιασμού αυξάνονται και πληθύνονται.
Την ίδια στιγμή οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία επιδεινώθηκαν εκ νέου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας ZEW.
Για την ακρίβεια, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών «βούτηξε» στις -61,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις -55,3 μονάδες τον Αύγουστο, σε μια ευθεία ανταπόκριση με την προοπτική ένα μεγάλο τμήμα της γερμανικής βιομηχανίας να «κατεβάσει» διακόπτες τον φετινό χειμώνα λόγω της έλλειψης ενέργειας.
Ως επενδυτές θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον συγκεκριμένο δείκτη, καθώς μετράει τις τρέχουσες συνθήκες και υποδεικνύει πτώση στις εισερχόμενες παραγγελίες, στην παραγωγή και στις εξαγωγές.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν μας δύο βασικές παραδοχές:
- Τα τραύματα των σοβαρών ενεργειακών κρίσεων επουλώνονται ως επί το πλείστον μετά από αρκετά χρόνια.
Υπενθυμίζουμε το παράδειγμα της ενεργειακής κρίσης του 1973 που ξεκίνησε με τον Δ' Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, έναν πόλεμο που ενώ κράτησε από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1973, εντούτοις προκάλεσε μια μεγάλη έκρηξη πετρελαϊκών τιμών τροφοδοτώντας για μήνες τον πληθωρισμό, ο οποίος τερματίστηκε μετά από μια σκληρή νομισματική πολιτική και τρομερές περιόδους ύφεσης και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
-Οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να εκτυπώσουν όσο χρήμα θέλουν-όχι χωρίς συνέπειες βέβαια στο τέλος της ημέρας- αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να εκτυπώσουν …ενέργεια.
Ειδικά η Ευρώπη θα βρίσκεται μπροστά από τις συμπληγάδες των υψηλών ενεργειακών τιμών για αρκετούς μήνες, αν όχι για χρόνια.
Βλέπετε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προκειμένου να εξασφαλίσει αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου και LNG από τους νέους της εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ ή η Βόρεια Αφρική, η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε υψηλές τιμές.
Παράλληλα, πρέπει να κατασκευάσει νέα δίκτυα αγωγών, τερματικών σταθμών LNG και λοιπών υποδομών.
Το κόστος αυτών των υποδομών σε συνδυασμό με την στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές του ρεύματος και το εμπορικό έλλειμμα που χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ την ίδια στιγμή η μειωμένη παραγωγή από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα αφαιρέσει πολύτιμες μονάδες από το ΑΕΠ των βιομηχανικών χωρών.
Το γεγονός δε ότι όλα αυτά συμπίπτουν με την νέα τάση της εποχής, την αποπαγκοσμιοποίηση και την αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων κάτω από τη σημαία «η παραγωγή στον οίκο μας», στερεί αυτή την κρίσιμη στιγμή από την Ευρώπη τη δυνατότητα να μεταφέρει την παραγωγή κρίσιμων βιομηχανικών μονάδων σε μέρη με φθηνότερη ενέργεια και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι απλό: η bear market έχει δρόμο μπροστά της και εφεξής τις επενδυτικές μας αποφάσεις θα πρέπει να τις καθοδηγούν πρωτίστως τα μακροοικονομικά στοιχεία και όχι οι ανοδικές αντιδράσεις της αγοράς.
Ή διαφορετικά, ήρθε η ώρα να δώσουμε βάση στην πραγματική οικονομία και όχι στο «λούνα παρκ» των χρηματιστηρίων.
Η παγίδα των bear markets και της φιλοσοφίας “buy the dip”
Το μεγάλο πρόβλημα με τις bear markets υπενθυμίζουμε ότι είναι η δημιουργία νέων γενιών εγκλωβισμένων σε κάθε ανοδική τους αντίδραση.
Καθώς οι επενδυτές είναι εθισμένοι στη 14ετή φιλοσοφία «αγοράζω τον πάτο», πολλές φορές «πέφτουν» μέσα στην παγίδα των ανοδικών αντιδράσεων της αγοράς.
Εδώ και 9 μήνες όμως το παιχνίδι έχει αλλάξει: αν δεν βιαστούν να κατοχυρώσουν γρήγορα τα κέρδη τους, συνειδητοποιούν ότι ο πάτος του βαρελιού είναι ακόμα πιο κάτω και οι καλές τιμές απλά μπορούν να γίνουν… καλύτερες.
Όχι, ότι δεν υπάρχουν κλάδοι που εξαιρούνται στην παρούσα συγκυρία, όπως για παράδειγμα ο ενεργειακός κλάδος με έμφαση την έκθεση στο πετρέλαιο, το LNG και τον άνθρακα.
Όμως, ο γενικός κανόνας είναι ότι η εποχή που αγόραζε κανείς χωρίς μελέτη και διαλογή «ότι κουνιέται στο ταμπλό» έχει παρέλθει προ πολλού.
Η αγορά είναι πλέον εξόφθαλμα πλαγιοκαθοδική και κάθε ανοδική αντίδραση θα πρέπει να συνοδεύεται από εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά είτε κατοχύρωσης κερδοφορίας για όσους έχουν το χάρισμα και την εμπειρία του εύστοχου trader, είτε μείωσης θέσεων για όσους δεν έχουν φροντίσει να έχουν ήδη μια επαρκή δεξαμενή ρευστότητας.
Η πλαγιοκαθοδική τροχιά κατά την άποψη της στήλης πιθανότατα να είναι λίγο πριν το μέσο της, ενώ η τεχνική της επιβεβαίωση δόθηκε για άλλη μια φορά από την αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 4250-4268 μονάδων για τον S&P 500 και των 13710 -13750 μονάδων για τον γερμανικό δείκτη Dax.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.