Στο 1,7526% έχει φτάσει η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η συμπεριφορά των επενδυτών δείχνει να μην επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από αυτήν την εξέλιξη. Όμως η απαίτηση της αγοράς να ζητά υψηλότερη «ανταμοιβή» για τα κεφάλαια, με τα οποία δανείζει το αμερικανικό δημόσιο, σηματοδοτεί μια νέα οικονομική περίοδο με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Διότι δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής των επενδυτών, ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,50% τον Αύγουστο του 2020 και στο 0,72% το Νοέμβριο του 2020. Και διότι δεν μπορεί να παραμένει δίχως απάντηση το ερώτημα του τι συνέβη, ώστε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα μόλις τετράμηνο το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου.
Οι απαντήσεις είναι τρεις. Και ο συνδυασμός αυτών των απαντήσεων συνθέτει την επενδυτική στρατηγική των funds για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο πρώτος λόγος είναι η εκτίμηση για ταχύτερη ανάκαμψη. Η αύξηση των αποδόσεων συνδυάστηκε απόλυτα με την αλλαγή πολιτικής στον Λευκό Οίκο. Το νέο πακέτο των $1,9 τρισ. μαζί με το κυοφορούμενο πακέτο ύψους πάνω από $3 τρισ. που θα βασιστεί κυρίως σε φορολογικά έσοδα, αλλάζει την τοποθέτηση των πιονιών στην οικονομική σκακιέρα. Μετά την αιχμηρή πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ στο Q1 και Q2 του 2020, η ανάπτυξη επανήλθε ραγδαία μέσα στο Q3, λίγο πριν από το 2ο κύμα της πανδημίας.
Η εφαρμογή των μέτρων στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων μαζί με το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ, από την αναμενόμενη κατά τη διάρκεια του Q2 και Q3 του τρέχοντος έτους. Η ομαλή επαναφορά της οικονομίας των ΗΠΑ στην ανάπτυξη δεν θα ωθήσει την Fed στη λήψη περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και θα της δώσει τον ικανό και απαραίτητο χρόνο, μέχρι να απαιτηθεί η υιοθέτηση μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ανησυχία για εκδήλωση σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων. Η αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών μαζί με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, αποτελεί ένα μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχετικά υψηλό πληθωρισμό. Διότι αυτό το μείγμα μαζί με την αυξημένη ρευστότητα και το χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον, θα προκαλέσει ανισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά.
Ο τρίτος λόγος είναι η κατανομή των επενδύσεων των funds. Από το Q4 του 2018, με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν από το 3,2%, ακόμα και οι συντηρητικοί επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων και άρχισαν να τοποθετούνται σε μετοχικές αξίες. Κάτι που συνεχίστηκε και μέσα σε ολόκληρο το 2020.
Προς το παρόν, οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν νέες ισορροπίες μέσα στις χρηματιστηριακές αγορές, μετακινώντας τα κεφάλαια τους μεταξύ διαφορετικών εταιρειών και διαφορετικών κλάδων, επιδιώκοντας το πιο επωφελές μείγμα γι’ αυτούς, ανάμεσα στο ρίσκο και στην απόδοση. Τα σημαντικά μακροοικονομικά δεδομένα, δεν αποτελούν σήμερα κυρίαρχα στοιχεία των επενδυτικών κριτηρίων του 2021.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.