Τα πάνω-κάτω των αγορών «σκοτώνουν» τους traders
Shutterstock
Shutterstock
Αποτελέσματα Q3

Τα πάνω-κάτω των αγορών «σκοτώνουν» τους traders

Με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, για όσους ενασχολούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στις αγορές, η διακύμανση των δύο τελευταίων ημερών της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε χθες ήταν κάτι περισσότερο από «καρμανιόλα», ειδικά για όσους ασχολούνται με το σπορ των οptions. 

Την Πέμπτη μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέπληξε δυσάρεστα τους αναλυτές, η μητέρα των αγορών βρέθηκε κάτω από τις 3500 μονάδες για να κλείσει εν συνεχεία 178 μονάδες υψηλότερα, στην μεγαλύτερη ανάκαμψη σε ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2008 και σε μια «εκ των πιο τρελών ημερών στην καριέρα πολλών διαχειριστών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock στο παγκόσμιο σταθερό εισόδημα, Rick Rieder. 

Υψηλή μεταβλητότητα και την Παρασκευή, με την αγορά να φτάνει έως τις 3711 μονάδες για να βρεθεί λίγες ώρες αργότερα στις 3594 μονάδες, κλείνοντας πέριξ του κομβικού σημείου του 200άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Όσοι ασχολούνται με ευρύτερο ορίζοντα στις αγορές, ο θόρυβος αυτής της εβδομάδας δεν μπόρεσε να αλλάξει το γεγονός ότι είχαμε ένα νέο χαμηλό πέριξ των 3490 μονάδων και το «κεράκι» της εβδομάδας ήταν εν τέλει καθοδικό.

Για όσους όμως εστιάζουν στο ημερήσιο και ωριαίο διάγραμμα, πιθανότατα και η επόμενη εβδομάδα να τους επιφυλάσσει πολλές διακυμάνσεις, καθώς η Fed έχει «παραδώσει» για λίγες ημέρες την σκυτάλη στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Οι επενδυτές πιθανότατα να εστιάσουν στην πορεία της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία θα έχει ποικιλομορφία εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και την αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους από τη μια και την αυξημένη καταναλωτική διάθεση του τρίτου τριμήνου από την άλλη. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνει δύο καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους και μετά από δύο ολόκληρα καλοκαίρια, δεν ίσχυαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. (σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Κάποιες εταιρείες λοιπόν μπορεί να έχουν «κρατήσει νούμερα» βοηθώντας τις δύο επόμενες εβδομάδες την αγορά στα ανοδικά της διαλείμματα.Οι ταύροι με τις αρκούδες λοιπόν πιθανότατα να συνεχίσουν το αργεντίνικο ταγκό τους. 

Στο τέλος της ημέρας όμως, το πλαγιοκαθοδικό κανάλι θα παραμείνει σε ισχύ όσο υπάρχουν τα δομικά προβλήματα που πολλάκις έχουμε περιγράψει.

Τα δομικά αυτά προβλήματα άλλωστε έχουν ήδη οδηγήσει τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ να προετοιμάζονται για την «επόμενη δύσκολη μέρα».

Τα αποτελέσματα της Παρασκευής και οι αποκαλύψεις από τους CEO

Aύξηση εσόδων λόγω αύξησης επιτοκίων, αλλά μείωση κερδοφορίας λόγω αποδυνάμωσης των συναλλαγών της επενδυτικής τραπεζικής και αύξηση προβλέψεων καθώς έρχονται « δύσκολες μέρες».

Με αυτή και μόνο τη φράση θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα αποτελέσματα των τεσσάρων αμερικανικών κολοσσών JP Morgan Chase, Wells Fargo & Co, Citigroup και Morgan Stanley, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις παρά το ισχυρό δολάριο που ενισχύει την ελκυστικότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, εντούτοις έχουν γίνει εξαιρετικά επιφυλακτικές με τη σύναψη συμφωνιών σε όλον τον κόσμο.

Η κατάρρευση της δραστηριότητας IPO και της έκδοσης χρέους και μετοχών το 2022 άφησε κατά πολύ πίσω τις ένδοξες ημέρες του 2021. Νομοτελειακή ήταν λοιπόν η μεγάλη πτώση στις προμήθειες των τραπεζών από την αναδοχή και την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Για την ακρίβεια οι όγκοι των ΗΠΑ στις παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές έχασαν έδαφος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, υποχωρώντας σχεδόν 63%.

Τα έσοδα επίσης από τα στεγαστικά δάνεια ήταν μειωμένα. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν ακόμα χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν μικρή δυσκολία προς το παρόν στην αποπληρωμή των δανείων. Η αύξηση των επιτοκίων επίσης σημαίνει ότι η βασική δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών γίνεται πιο κερδοφόρα..

Ο φόβος της ύφεσης όμως αναμένεται να οδηγήσει τις τράπεζες σε ενίσχυση των αποθεματικών τους για απώλειες δανείων, μια διαδικασία που ήδη έχει αρχίσει όπως θα δούμε στα επιμέρους αποτελέσματα. Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ σε ενεργητικό αναμένεται να αυξήσουν συνολικά κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα αποθεματικά τους τους προσεχείς μήνες, αν και αν κρίνουμε από όσα είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο CEO της JP Morgan, το ποσό αυτό μάλλον θα ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά τώρα για τον κάθε όμιλο, χαμηλότερα κατά 16,7% διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της JP Morgan Chase, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μείωσε τη διάθεση για συμφωνίες και επηρέασε τον επενδυτικό τραπεζικό κλάδο, με τα έσοδα από το investment banking να σημειώνουν απώλειες 43% .Τουλάχιστον τα έσοδα από συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 8%.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,12 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 3,74 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, αλλά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν 2,88 δολάρια ανά μετοχή.

Στις σημαντικές σημειώσεις είναι ότι

- Η JPMorgan κατέγραψε ζημιές 959 εκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους, αφού επέλεξε να πουλήσει ομόλογα ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων για να επανατοποθετήσει το χαρτοφυλάκιό της.

- Tο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εκτιμά ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, γι’αυτό και εξοικονόμησε 808 εκατ. δολάρια αυτό το τρίμηνο για αποθεματικό.Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η τράπεζα είχε απελευθερώσει 2,1 δισ. δολάρια σε αποθεματικά που είχε εξοικονομήσει για πιθανές ζημιές λόγω της πανδημίας.

Οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ήταν εξαιρετικά ανησυχητικές: «...Ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ήταν οικονομικά εύρωστες αυτήν περίοδο, η οικονομική εικόνα ήταν σκοτεινή: Υπάρχουν σημαντικοί αντίθετοι άνεμοι αμέσως μπροστά μας ....ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για άσχημα αποτελέσματα ....Οι αναλυτές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα είχε στην τράπεζα μια επιβράδυνση της οικονομίας. Εάν τα επίπεδα της ανεργίας στις ΗΠΑ αυξηθούν στο 5% έως 6%, η τράπεζα πιθανότατα θα πρέπει να ενισχύσει τα αποθεματικά των ζημιών δανείων κατά περίπου 5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγα τρίμηνα».

Υπόψιν ότι η JPMorgan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού και ως εκ τούτου παρακολουθείται στενά προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη δυναμική του κλάδου στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Πτώση κερδών και αύξηση προβλέψεων ανακοίνωσε και η Wells Fargo & Co για το γ' τρίμηνο.

Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές ενισχύθηκαν στα 784 εκατ. δολάρια, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα και μετά τα έκτακτα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας, η τράπεζα είχε μειώσει τις προβλέψεις της κατά σχεδόν 1,4 δισ. δολ.

Τα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 3,53 δισ. δολ. ή 85 cents ανά μετοχή σε σύγκριση με 5,12 δισ. δολ. ή 1,17 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,09 δολ.

Υπόψιν ότι και εδώ τα έσοδα ήταν ελαφρώς καλύτερα από πέρυσι όπως άλλωστε και της JP Morgan Chase. Τα έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 19,505 δισ. δολ. από 18,834 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 18,775 δισ. δολ.

Η Wells Fargo, με εστίαση στη λιανική και εμπορική τραπεζική, αναμενόταν ευρέως να είναι ένας από τους μεγάλους δικαιούχους υψηλότερων επιτοκίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 36%, κυρίως λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων και των υψηλότερων δανειακών υπολοίπων. 

Την ίδια στιγμή όμως η τράπεζα που είναι και η πιο εξαρτώμενη από τα στεγαστικά δάνεια από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, αντιμετώπισε πιέσεις, καθώς η δραστηριότητα πωλήσεων και αναχρηματοδότησης μειώθηκε κατακόρυφα λόγω ότι το μέσο επιτόκιο για την 30ετή στεγαστική πίστη έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 20 ετών κοντά στο 7%.

Ως εκ τούτου τα έσοδα από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 52% το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας στεγαστικών δανείων επιβραδύνθηκε.

Η Morgan Stanley δεν ξέφυγε του κανόνα, καθώς η επιβράδυνση των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο έπληξε τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τράπεζας, μεώνοντας τα καθαρά έσοδα κατά 12% στα 13 δισ. δολ.

Τα κέρδη ανήλθαν σε 2,49 δισ. δολάρια ή 1,47 δολάρα ανά μετοχή, έναντι 3,58 δισ. δολάρια ή 1,98 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Ήταν όμως πολύ καλύτερα της διαμέσου των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν κέρδη 1,49 δολάρια ανά μετοχή.

Πτωτικά κατά 25% κινήθηκαν και τα αποτελέσματα της Citigroup. Ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε σε 18,51 δισ. δολάρια από 17,45 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή, από 4,6 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα και 1,42 δολάρια ανά μετοχή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, η Citi, αύξησε τα αποθεματικά της κατά 370 εκατ. δολάρια. Ένα χρόνο νωρίτερα τα είχε μειώσει κατά 1,16 δισ. δολάρια. Υπόψιν ότι η  συνολική πρόβλεψη πιστωτικών ζημιών για το τρίμηνο ανήλθε σε 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή της, η Citigroup έχει περισσότερες δραστηριότητες στο εξωτερικό από τους ανταγωνιστές της. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στα προβλήματα που δημιουργεί το ισχυρό δολάριο σε πολλές οικονομίες, κάτι που όπως θα δούμε τις επόμενες ημέρες, ισχύει και για άλλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική του κινδύνου αυτού ήταν και η τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της τράπεζας: « Υπάρχουν συσσωρευμένες ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και αναμένουμε τώρα να βιώσουμε κυλιόμενες υφέσεις σε επίπεδο χώρας ξεκινώντας αυτό το τρίμηνο... Είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στη ρευστότητα στην αγορά αυτή τη στιγμή και στον αντίκτυπο σε ορισμένους αντισυμβαλλομένους, πολύ περισσότερο από ό,τι στον πιστωτικό κίνδυνο».

Ο Fraser πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σχετικά ισχυρή κατάσταση, αλλά ενδέχεται να δουν μια «ήπια ύφεση» το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.