Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,64% πλησιάζοντας στο ρεκόρ που έκλεισε το 2019, ο κυριότερος δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου DAX της Φρανκφούρτης κέρδισε 1,81% πλησιάζοντας εκ νέου τις 13.300 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι πλησίασε τις 6.000 ξανά, ενώ ράλι καταγράφηκε και στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου.
Την ίδια ώρα, σημαντικότατο ράλι «επιστροφής» έκαναν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, τακτοποιώντας σε εντυπωσιακό βαθμό το... gap που είχε δημιουργηθεί από την πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας. Παρ' ότι κανείς δεν μπορεί να «εγγυηθεί» συνέχιση αυτού του - εν πολλοίς απρόσμενου στην ένταση και τη δυναμική του ράλι αντίδρασης – αυτό που πιστοποιούν (ξανά) οι αγορές είναι ότι η... απόφασή τους για συνέχιση της «ακόρεστης» καταγραφής κερδών, είναι ισχυρότερη από κάθε γεωπολιτική ή άλλη κρίση.
Παρότι υπάρχει ακόμη σημαντικός δρόμος να διανυθεί, η χθεσινή αντίδραση δεν ήταν μόνο μια κίνηση τεχνικής φύσης ή αντανακλαστικής συμπεριφοράς ύστερα από τις πιέσεις της περασμένης εβδομάδας - που ήρθαν λόγω του πανικού από τον ιό της Κίνας - αλλά είχε στοιχεία εξαιρετικά αξιοσημείωτης δυναμικής. Οι εκτιμήσεις για οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προσεγγίσουν τα 200 δις. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία με τα έως τώρα δεδομένα, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο οι απώλειες θεωρούνται διαχειρίσιμες και οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει με την τελευταία τους διόρθωση ένα σημαντικό μέρος των συνεπειών στις αποτιμήσεις.
Για άλλη μια φορά, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είναι το momentum της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας είναι πολύ πιο ανθεκτικό από κάθε είδους μικρή ή μεγαλύτερη κρίση ξεσπά, έστω και αν πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, που έχει όμως το ισχυρότερο momentum ανάπτυξης.
Το σήμα της «επιστροφής» έδωσαν πρωτίστως οι ασιατικοί δείκτες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Η συμπεριφορά των αγορών δείχνει ότι παρ' ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, εντούτοις – τουλάχιστον προς το παρόν – η επέκταση της ασθένειας αλλά και οι απώλειες από αυτήν δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν πανικό.
Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί γενικευμένη ανησυχία, με το κλείσιμο παγκόσμιων αλυσίδων στην Κίνα, διακοπή αεροπορικών συγκοινωνιών και όλα τα υπόλοιπα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά όχι μια κατάσταση που να δικαιολογεί πανικό.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θα συνεχίσουν να «μετρούν» και να ζυγίζουν τις επιπτώσεις από τον ιό, επιπτώσεις όμως που – τουλάχιστον έως τώρα και πέρα από τις ανθρώπινες ζωές – σε οικονομικό επίπεδο, προέρχονται πρωτίστως από την (υπέρμετρη) ανησυχία και τα μέτρα προφύλαξης, παρά από πραγματικά αίτια!
Ακόμα και οι εκτιμήσεις – προφητείες μεγάλων οίκων που δημοσιεύονται, αφορούν προβλέψεις και εκτιμήσεις πάνω σε «μοντέλα» που εμπερικλείουν πολύ μεγαλύτερη κλιμάκωση της ασθένειας και των επιπτώσεων από αυτή, απ' όση καταγράφεται έως τώρα.
«Χρωστά» συνέχεια της αντίδρασης το Χ.Α.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε μια πρώτη αντίδραση χθες, τακτοποιώντας μερικώς τις τεχνικές ισορροπίες σε δείκτες και μετοχές, με κυριότερη την απομάκρυνση του Γενικού Δείκτη από το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 900 μονάδων. Παράλληλα, το κλείσιμο πλησίον του υψηλού ημέρας, αφήνει καλές παρακαταθήκες και για τη σημερινή συνεδρίαση, συνδυαστικά με το αβανταδόρικο κλείσιμο των διεθνών αγορών.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 916,75 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,47%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 917,65 μονάδες (+1,57%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,6 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.295,40 μονάδες με άνοδο 1,18%, ο τραπεζικός δείκτης (υστερώντας για πολλοστή φορά) έκλεισε στις 836,57 μονάδες με άνοδο 0,73%, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.256,27 μονάδες με άνοδο 2,48%.
Η αλήθεια είναι ότι το 6ήμερο της πτώσης δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες στο Χ.Α. κάτι που αρκετοί έσπευσαν χθες να εκμεταλλευτούν. Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης, πριν τη χθεσινή αντίδραση είχε χάσει στο 6ήμερο της διόρθωσης 4,76% της αξίας του, ο τραπεζικός δείκτης ήταν στο -6%, ο FTSE 25 είχε πτώση 4,11%, ενώ ο Mid Cap είχε απώλειες 5,60%.
Η αγορά λοιπόν κάνοντας μια διόρθωση άνω των 50 μονάδων – ή σε ποσοστό κοντά στο 5% αν «μετρηθεί» ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά από το υψηλό των 949,20 μονάδων (υψηλό Παρασκευής 24 Ιανουαρίου) έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας των 897,39 μονάδων, δημιούργησε αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες χθες αρκετοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν.
Θυμίζουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής με δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Liberal πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του... long σεναρίου, τονίζοντας ότι η πτώση των αγορών το τελευταίο διάστημα - και κατ' επέκταση και του ελληνικού χρηματιστηρίου - είναι ευκαιρία νέων αγορών και τοποθετήσεων σε πιο συμφέρουσες τιμές!
Στο εξαήμερο της διόρθωσης λοιπόν, στο χώρο των τραπεζών η Eurobank βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 11%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips η Viohalco υποχώρησε κατά 11,03%. Ο τίτλος της Ελλάκτωρ είχε απώλειες 9,67%, η Μυτιληναίος έχασε 9,31%, η Aegean Airlines -8,54%, η Motor Oil -8,13%, τα ΕΛΠΕ -7,09% και η Lamda Development -6,38%. Στο χώρο του Mid Cap, η MIG έκλεισε στην κορυφή της διόρθωσης χάνοντας 10,77%, η AVAX -10,33%, η Intracom Holdings -8,10%, η Intrakat -7,63%, Ικτίνος -7,03% και Πλαστικά Θράκης -6,70%.
Αρκετοί τίτλοι λοιπόν δεν έχουν καλύψει ούτε το 1/3 των πρόσφατων απωλειών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, αν συνεχιστεί η εξομάλυνση του επενδυτικού κλίματος.