Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν ιστορικό υψηλό στις συναλλαγές της Πέμπτης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να φτάνει στο επίπεδο των 439 μονάδων ξεπερνώντας για πρώτη φορά την επίδοση που σημείωνε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία. Συγκριτικά, ωστόσο, η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πίσω από την Αμερική, αφού η Wall Street «ξεπέρασε» την πανδημία τον περασμένο Νοέμβριο, πέντε ολόκληρους μήνες πριν την Ευρώπη και συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ.
Οι βασικοί λόγοι που η Ευρώπη υστερεί των ΗΠΑ είναι δύο. Ο πρώτος σχετίζεται με τους εμβολιασμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τρόπους να επιταχύνει τη διάθεση των δόσεων, όπως η εμπροσθοβαρής διάθεση από την Pfizer, αλλά τα εμπόδια με την AstraZeneca και την J&J δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Την ώρα που στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 37% του πληθυσμού, στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό μετά βίας ξεπερνά το 16,5%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο 23% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 6,4%.
Ο δεύτερος καταλύτης είναι τα εντυπωσιακά πακέτα στήριξης που διέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση τα οποία ξεπερνούν μαζί με αυτά που έχουν ανακοινωθεί για το προσεχές μέλλον ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολάρια, όταν η Ευρώπη προσπαθεί να… βρει άκρη για να ξεμπλοκάρουν το ταχύτερο δυνατό τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο που ενέκρινε ο Τζο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων ήδη «τρέχει». Σε συνδυασμό με το πακέτο Τραμπ και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις της Fed η ρευστότητα που έχει διοχετευθεί στο σύστημα είναι λογικό να έχει «φουσκώσει» τις μετοχές. Ο βασικός δείκτης της Wall, S&P 500, βρίσκεται σήμερα σχεδόν 20% υψηλότερα από το υψηλό του Φεβρουαρίου 2020 ή το σημείο μηδέν που ξέσπασε η πανδημία. Στο εν λόγω σημείο έφτασε στις 4 Νοεμβρίου στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της διαφαινόμενης νίκης του Μπάιντεν.
Μπορούν οι ευρωπαϊκές μετοχές να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Wall και να καταγράψουν ισχυρό ράλι τους επόμενους μήνες; Ενώ αρκετοί αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές όσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί και θα ανακάμπτει η οικονομία, η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι ότι το rebound της Ευρώπης θα είναι πιο αργό και πιο εύθραυστο.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα σημειώσουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στους επόμενους μήνες για να εμφανίσουν τελικά αύξηση 40% στα κέρδη ανά μετοχή το 2021. Το θετικό momentum θα ενισχυθεί περαιτέρω αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων και αν διοχετευθούν ομαλά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Η JPMorgan, από την πλευρά της, βλέπει περιθώρια ανόδου μόλις 3% φέτος για τον Stoxx 600 ενώ η Bank of America εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, κάνοντας λόγο για άνοδο 7% έως το τέλος του καλοκαιριού.
Πάντως, η οικονομία αναμένεται να δεχθεί ώθηση από το Μάιο και το ΔΝΤ προέβλεψε προχθές ότι το ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022, αργότερα από άλλες μεγάλες οικονομίες. Η Oxford Economics πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν θα αναπτυχθεί ούτε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και η πραγματική ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι η γερμανική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στις αρχές του 2022 και οι χώρες του Νότου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αρκετά αργότερα το ίδιο έτος.