Ο Τζο Μπάιντεν μετακομίζει σε λίγες ημέρες στο Λευκό Οίκο και στις βαλίτσες του παίρνει μαζί του και το «πακέτο» των 2 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα ρίξει στην αμερικανική οικονομία για να τονωθεί η ανάκαμψη παράλληλα με την ώθηση από τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού. Συνολικά, σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δεσμευτεί ποσά που ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολάρια σε μία πρωτοφανή διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα που μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές στα αγορές.
Οι επενδυτές έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα την Παρασκευή όταν παρά τα τρισεκατομμύρια του νέου Αμερικανού προέδρου, οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν, αναγκάζοντας μάλιστα ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για την αρχή της διόρθωσης. Θα γυρίσει… κόντρα ο άνεμος για τους τεχνολογικούς κολοσσούς που οδήγησαν το ράλι του 2020 και ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τον πακτωλό ρευστότητας;
Ένας κλάδος λ.χ. που φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να ωφελείται σημαντικά είναι των καταναλωτικών αγαθών, καθώς η ανάκαμψη θα φέρει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα. Αναλυτές σημειώνουν ότι η βασική ανατροπή από το πακέτο Μπάιντεν θα είναι η ώθηση των επενδυτών σε πιο κυκλικές μετοχές σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η ενέργεια και των υλικών. Πολλοί, λοιπόν, ενδέχεται να αξιοποιήσουν τα κέρδη που αποκόμισαν από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών - για να δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού.
Αν και είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι η συγκεκριμένη τάση παγιώνεται, όλες οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές σημειώνουν απώλειες το 2021, με την Apple στο -4,2%, την Microsoft στο -4,4%, την Amazon στο -4,7%, την Google στο -1,4% και τις Facebook και Netflix στο -8%.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πακέτου των 2 τρισ. δολαρίων, ο οίκος Jefferies προχώρησε στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, στο +6,4% από +5,25% προηγουμένως και ταυτόχρονα αναβάθμισε τις τιμές-στόχους και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των βιομηχανικών μετοχών.
Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος που θέλει τους τεχνολογικούς γίγαντες να συνεχίζουν ακάθεκτοι και συνεπώς πιθανή διόρθωση θα αποτελέσει ευκαιρία εισόδου. Το επιχείρημα όσων βλέπουν άνοδο μετοχών όπως η Amazon, η Apple και η Google είναι ότι οι εταιρείες αυτές διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης καθώς η πανδημία έφερε αλλαγές στη ζωή μας που θα μείνουν για πάντα. Αλλαγές που στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των πρωταγωνιστών του κλάδου της τεχνολογίας.
Εδώ να πούμε ότι το «Σχέδιο Διάσωσης της Αμερικής», όπως λέγεται το πακέτο Μπάιντεν, προβλέπει να δοθούν 1.400 δολάρια σε κάθε πολίτη, επιπλέον των 600 δολαρίων που ενέκρινε τον Δεκέμβριο το Κογκρέσο, την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας (400 δολάρια την εβδομάδα) έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και την αύξηση του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.
Εμπορεύματα: Επιτέλους… bull market;
Εκτός από τις μετοχές, υπάρχουν και τα εμπορεύματα που αναμένεται να δουν ανατροπές. Το πλοίο έχει ήδη σαλπάρει και τα commodities εισέρχονται μετά από πολλά χρόνια πτωτικής τροχιάς, σε bull market, εκτιμά ο Τζέφρι Κάρι, παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της Goldman Sachs. Η αποδυνάμωση του δολαρίου είναι ένας λόγος, καθώς και οι πληθωριστικές προσδοκίες όσο θα ανακάμπτει η οικονομία και το πακέτο Μπάιντεν παίζει σημαντικό ρόλο.
Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέρρευσαν το 2020 εξαιτίας της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πετρέλαιο WTI που έφτασε να έχει μέχρι και αρνητικές τιμές πέρσι τον Μάρτιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, BCOM, ο οποίος καταγράφει τις τιμές 23 futures εμπορευμάτων, βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο και μετά το rebound στα τέλη του έτους κατάφερε να κλείσει το 2020 με απώλειες 3,7%. Όμως το 2021 ξεκίνησε δυνατά με τον δείκτη να σημειώνει κέρδη 4% μέσα στον Ιανουάριο.
Ενώ τα χρηματοοικονομικά assets «προεξοφλούν το μέλλον», τα εμπορεύματα είναι spot assets που ενισχύονται «ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του προσδοκώμενου πληθωρισμού» και αντανακλούν «μη αναμενόμενες φυσικές κινήσεις στην πραγματική οικονομία», σημειώνει η Goldman Sachs, για να προσθέσει: Με την οικονομία να αναμένεται να «εκτιναχθεί» όσο οι εμβολιασμοί φέρνουν βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, οι επενδυτές θα επιθυμούν να είναι αγορασμένοι σε spot assets, πραγματικά assets. Γι’ αυτό το λόγο, η αμερικανική τράπεζα προτιμά τα εμπορεύματα σε σύγκριση με τις μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα.