Συστημικές πιέσεις έως 16% στις τράπεζες, «σκότωσαν» το Χ.Α.

Συστημικές πιέσεις έως 16% στις τράπεζες, «σκότωσαν» το Χ.Α.

του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε για άλλη μια φορά το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας ότι υπεραντιδρά σε κάθε αρνητική εξέλιξη, φημολογία ή είδηση, καθ'' ότι είναι μια εντελώς περιφερειακή, ρηχή και μονοδιάστατη αγορά, με υπερβολική και... στρεβλή εξάρτηση από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται για τις αιτίες που βρέθηκε εκ νέου στο καναβάτσο ο τραπεζικός κλάδος σήμερα. Κάποιοι δίνουν περισσότερο... πολιτική χροιά, αποδίδοντας το ξεπούλημα στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που φοβίζει όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος περιμένει σκλήρυνση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής με ενδεχόμενη ώθηση στα... άκρα!

Άλλοι, τονίζουν ότι οι νέες παραινέσεις του G. Dijsselbloem για άμεση τακτοποίηση του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος των κόκκινων δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, είναι η αιτία του ξεφορτώματος στον κλάδο.

Φαίνεται όμως πως συνδυασμός όλων αυτών και γενικότερα της δυσμενούς συγκυρίας για την Ελλάδα και τις τράπεζες, «σκότωσαν» σήμερα τον κλάδο με απώλειες έως και 15,79%!

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία και το σοβαρό ενδεχόμενο συνασπισμού του κόμματος της κας Μέρκελ με τους φιλελεύθερους του FDP, προξενεί νευρικό κλονισμό σε όλο το επενδυτικό σύστημα.

Η Αngela Merkel θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με FDP με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, σενάριο εξαιρετικά δυσμενές, σε πρώτη ανάγνωση, για την Ελλάδα.

Με δεδομένες τις θέσεις του FDP που υποστηρίζει το... Grexit, είναι σαφές ότι η Ελλάδα τα βρίσκεται πάνω σε... ηλεκτρική καρέκλα σε ό,τι αφορά τις εκάστοτε διεκδικήσεις της, ενώ φαίνεται πως αποδυναμώνεται και η προσπάθεια διεκδίκησης διευθέτησης του χρέους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του FDP Lindner τονίζει ότι το ΔΝΤ είναι συνυφασμένο με το ελληνικό πρόγραμμα. Αν όλα αυτά συνδυαστούν και δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει απόλυτη στάση για τις ελληνικές τράπεζες ζητώντας AQRs (έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού), τότε καταλαβαίνουμε τους... συνειρμούς των επενδυτών που μπροστά στην αβεβαιότητα, προχώρησαν σε καταιγισμό ρευστοποιήσεων.

Όλα αυτά βεβαίως είναι σενάρια σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά στις αγορές τα σενάρια είναι αυτά που «ταΐζουν» σε συντηρούν το σύστημα, τόσο στις ανόδους, όσο και στις καθόδους.

«Γυμνή» από αναχώματα η αγορά

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική αγορά φάνηκε ξανά «γυμνή» από αναχώματα και άμυνες, στοιχείο που την καθιστά έρμαιο σε κάθε λογής αρνητική φημολογία, προξενώντας ιδιαίτερα σοβαρό ρήγμα τόσο σε επίπεδο τιμών και τεχνικής εικόνας, όσο και ψυχολογίας.

Βεβαίως, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι η τελική... ετυμηγορία ανήκει στην αγορά, αυτή θα μας δείξει προς τα που κατευθύνονται οι εξελίξεις. Μένει να δούμε το φίλτρο των τριών ημερών, αν θα υπάρξει άμεση αντίδραση, ή να το παιχνίδι φθοράς θα συνεχιστεί, κάτι που θα πιστοποιήσει ότι σοβαρεύει πολύ η κρίση.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 742,49 μονάδες με απώλειες 4,06%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 739,12 μονάδες (-4,50%) και υψηλό στις 770,73 μονάδες (-0,41%) στο άνοιγμα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν ότι η ανησυχία μεταγγίστηκε σε όλο τον τραπεζικό κλάδο και δεν εστιάστηκε μόνο στην Πειραιώς όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη, ενώ παρόμοια εικόνα ανησυχίας και νευρικότητας επικράτησε και στις μικρότερες αποτιμήσεις.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.956,85 μονάδες με πτώση 4,35%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.011,61 μονάδες με πτώση 4,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 5μήνου και στις 787,12 μονάδες με ισχυρές απώλειες 11,76%!

Τα στατιστικά στο ευρύτερο ταμπλό

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ, με τα 56,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφτασε στα 98,2 εκατ. τεμάχια, με τα 90,36 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί 58,6 εκατ. τεμάχια!

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 15,79%, η Eurobank -15,48%, η Attica Bank -13,24%, η Εθνική -11,88% και η Alpha Bank -8,33%.

Στο χώρο του Large Cap μόνο οι Σαράντης +1,44% και ΟΛΠ +0,20% έκλεισαν ανοδικά, στοιχείο που δείχνει το κλίμα που επικράτησε, ενώ ακόμη και η Coca Cola HBC που καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έβαζε αναχώματα ευρισκόμενη σε θετικό έδαφος, «παραδόθηκε» στο τέλος στο -1,40%.

Σημαντικές οι πιέσεις επίσης για blue chips όπως Viohalco -5,37%, ΑΔΜΗΕ -4,59%, Ελλάκτωρ -4,08%, ΟΠΑΠ -2,41%, ΕΧΑΕ -2,65%, ΕΛΠΕ -2,57%, Fourlis -2,78%, Lamda Development -2,97%, Jumbo -1,97%, Τιτάν -1,78%, Folli Follie -1,79% κ.λπ.

Σχεδόν καθολικά πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, με τη MIG να σημειώνει πτώση 11,01%, Υγεία -7,12%, Intracom -6,71%, Cenergy Holdings -6,31%, Νηρέας 4,76%, ΕΛΤΕΧ Άνεμος -4,44%, Profile -3,60% και J&P Άβαξ -1,94%.

Στο σύνολο της αγοράς είναι ενδεικτικό ότι 11 τίτλοι είχαν πτώση από 10% έως 21,93% έστω και με μικρές συναλλαγές, ενώ ξεπέρασαν τις 20 οι μετοχές που είχαν πτώση από 7% και πάνω. Συνολικά, 28 τίτλοι ενισχύθηκαν, έναντι 94 που έκλεισαν με απώλειες.