Μειωμένες είναι σήμερα οι επενδυτικές πρωτοβουλίες σ’ όλες τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που έχει περιορίσει τη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν ελεγχόμενα, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι κινήσεις είναι πολύ φειδωλές, κάτι που αποτυπώνεται στο τζίρο, με το Γενικό Δείκτη πέριξ των 540 μονάδων.
Εν μέσω ήπια πτωτικού διεθνούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε υπερβάλει στην πτώση όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθεί να κάνει νέα βάση τη ζώνη των 540 – 550 μονάδων, εν μέσω ήπιων κινήσεων στο χώρο των blue chips αλλά και των τραπεζών. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η νέα κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, ένδειξη της παύσης των πρωτοβουλιών από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.
Με τον κορονοϊό να «καλπάζει» σε Ευρώπη και Αμερική ακυρώνοντας κάθε οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξάνοντας γεωμετρικά το κόστος σε ζωές, με τα κράτη – απολύτως αιφνιδιασμένα - να αδυνατούν να απαντήσουν αποτελεσματικά, ασφαλώς κάθε κουβέντα για επενδύσεις, χρηματιστήρια και αγορές περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
Μέσα σ’ αυτό το πρωτοφανές στα χρονικά της ανθρωπότητας περιβάλλον, με το 50% του παγκοσμίου πληθυσμού σε πλήρη ακινησία και σε ιδιότυπο εγκλεισμό, κάθε οικονομική ή παραγωγική δραστηριότητα βρίσκεται σε αναστολή.
Η αεροπορική βιομηχανία έχει καθηλωθεί εντελώς, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια ή σε καθεστώς απόλυσης, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αναστείλει τη λειτουργία της, ή στρέφεται σε υγειονομικού ενδιαφέροντος παραγωγή προσωρινά, ενώ και η βαριά βιομηχανία χάλυβα, μετάλλων και άλλων υλικών έχει σταματήσει.
Παράλληλα, εντελώς ακυρωμένη είναι φέτος ολόκληρη η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία που τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχε σημειώσει τρομερή ανάπτυξη, φέρνοντας το 2019 περίπου 1,8 τρισ. δολάρια, ήτοι περίπου 2% του παγκοσμίου ΑΕΠ, καθιστώντας τον τουρισμό την πιο διεθνοποιημένη αλλά και αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος οι αγορές προσπαθούν να βρουν τις νέες τους ισορροπίες, μετά τη μεγάλη «βουτιά» του Μαρτίου αλλά και συνολικά του πρώτου τριμήνου, που ήταν το χειρότερο των τελευταίων πολλών ετών.
Ορατότητα για προεξόφληση και «ζύγισμα» της επόμενης ημέρας δεν υπάρχει καθώς κανείς, ούτε στον ιατρικό – επιστημονικό χώρο παγκοσμίως, ούτε στις τάξεις των μεγάλων ηγετών δεν μπορεί να εκτιμήσει το αν και το πότε θα «σπάσει» η αλυσίδα καταστροφής που σπέρνει ο κορονοϊός.
Έτσι, οι επενδυτές αρκούνται σε κινήσεις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης, μιας, δύο ή τριών συνεδριάσεων, εξού και οι μεγάλες παλινδρομήσεις και οι ιδιαίτερη μεταβλητότητα όλων των τελευταίων εβδομάδων.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 542 μονάδες με μικρή άνοδο αλλά και συχνές εναλλαγές στο πρόσημο, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.320 μονάδες με άνοδο 0,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 314 μονάδες με άνοδο 0,97%, έχοντας χάσει ήδη τον Απρίλιο 13,29% της αξίας του!
Στο χώρο του FTSE 25 συνεχίζεται η ανοδική διόρθωση της Aegean Airlines που κερδίζει 7,32%, ενώ άνοδο σημειώνουν και οι Viohalco, Εθνική, Fourlis, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Motor Oil και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, διορθώνει άνω του 3% ο ΟΤΕ ύστερα από το +9,38% χθες. Μικρές έως ασήμαντες είναι οι κινήσεις στο ευρύτερο ταμπλό, άλλωστε δεκάδες μετοχές δεν έχουν ανοίξει καν, ενώ συνολικά 55 μετοχές ενισχύονται, έναντι 22 που υποχωρούν.