Έντονες πιέσεις δέχονται για ακόμα μία ημέρα συναλλαγών οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη δεν μπορούν να αναχαιτισθούν από παρεμβάσεις με πακέτα οικονομικών μέτρων, όπως η τελευταία της Fed σήμερα.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς επιπλέον μέτρων που θα βοηθήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα μετά την κρίση του κορονοϊού. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει είναι η δέσμευση να συνεχιστεί απεριόριστα το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).
Επιπλέον, θα προχωρήσει σε νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της αμερικανικής οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Η παρέμβαση της Fed ωστόσο δεν φάνηκε αρκετή για να ωθήσει τους δείκτες της Wall Street σε θετικό έδαφος και να διαγράψουν μέρος από τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων ημερών, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει 535 μονάδες ή 2,75% έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 3ετίας πλέον.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και ο διευρυμένος S&P 500 που χάνει επίσης 2,77% και κινείται στις 2.240 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,56% στις 6.776 μονάδες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολ Χίκι, αναλυτής της Bespoke Investment Group, σε σημείωμά του, «ενώ οι ενέργειες της Fed συνιστούν τεράστια βοήθεια, ο μόνος τρόπος για να δουν οι αγορές βιώσιμη βελτίωση είναι να "επανέλθει στη ζωή" ή τουλάχιστον υπάρχει μια ξεκάθαρη πορεία για το πώς θα συμβεί αυτό».
Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, η οποία αποτυπώνει τη νευρικότητα:
Παράληλλα, αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν σε έκθεσή τους βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πάντως ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια επανάληψη της Μεγάλης Ύφεσης μετά το κραχ του 1929.
Ειδικότερα, στο βασικό τους σενάριο η εκτίμηση είναι ότι η επίδραση του κορονοϊού θα κορυφωθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με την οικονομία να αρχίζει να ανακάμπτει από το γ΄ τρίμηνο. Αν όμως η εξάπλωση συνεχιστεί και στο γ΄ τρίμηνο, τότε το ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να συρρικνωθεί έως και κατά 8,8% το 2020, «σε επίπεδο που έχουμε να δούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930».
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς χθες, Κυριακή, καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού, με τους Δημοκρατικούς που διαφώνησαν να υποστηρίζουν ότι η βοήθεια είναι προσανατολισμένη στη στήριξη της Wall Street και όχι στην ευρύτερη αγορά.