Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δέχονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει ακόμα 750 μονάδες, μετά το -1.030 χτες στη χειρότερη ημέρα συναλλαγών των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο Dow Jones παρόλο που είχε ανοίξει με άνοδο 150 μονάδων πέρασε γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο και πλέον χάνει 850 μονάδες ή 3% κατρακυλώντας στις 27.108 μονάδες.
Από τα κέρδη σε ισχυρές απώλειες πέρασαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να βρίσκεται στις 8.988 μονάδες με πτώση 2,5%, όπως και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που καταγράφει απώλειες 3% και κινείται στις 3.128 μονάδες.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως ακόμα και το ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» του χρυσού, που τις τελευταίες ημέρες κατέγραφε ανοδικό ράλι, εμφανίζει σήμερα απώλειες άνω του 1,65%, με τους επενδυτές να έχουν στραφεί στα ομόλογα και την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να πέφτει κατά 4,71% στο νέο ιστορικό χαμηλό 1,312%.
Χτες, η αμερικανική αγορά κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα της από το Φεβρουάριο του 2018 καθώς το Σαββατοκύριακο ο νέος κορονοϊός έδειξε να εξαπλώνεται σε χώρες εκτός Ασίας εντείνοντας κατακόρυφα τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Με τις απώλειες των δύο τελευταίων ημερών, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται πλέον 6% κάτω από τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα και ο Nasdaq 7,5% κάτω από το ιστορικό υψηλό που έφτασε στις 19 Φεβρουαρίου. Παρομοίως, 10% κάτω από τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειώσει μόλις το προηγούμενο μήνα κινούνται και οι μετοχές των Apple (-2,32% σήμερα) και Facebook (-1.17%)
Στις εταιρικές αποδόσεις, η πτώση των ομολόγων οδηγείς σε μεγάλες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, με τον τίτλο της Bank of America να χάνει σχεδόν 4,5%, ενώ απώλειες 3,8% εμφανίζει η JPMorgan Chase, 4% η Citigroup και 2,5% η Wells Fargo.
Παράλληλα, συνεχίζουν την «ελεύθερη πτώση» οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τις United και Delta Airllines να υποχωρούν άνω του 6% η καθεμία ενώ στο -9% βρίσκεται η American Airlines.
Οι πιέσεις στην αμερικανική αγορά σήμερα κλιμακώθηκαν έπειτα την προειδοποίηση που απεύθυνε ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ - Κίνας, δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια επιδημία του κορονοϊού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος» ακόμα να τον αντιμετωπίσει.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, καθώς όπως τόνισε, ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο του νέου κορονοϊού, του Covid-19, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν τη Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, με τον αριθμός των θυμάτων του να έχει φτάσει τα 2.663.
Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ιταλία με τα έκτακτα μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ, μετά τους 11 νεκρούς και τα 283 κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία εξαπλώνονται πλέον σε Σικελία και Φλωρεντία, ενώ αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επικράτειά τους, έχει ανέλθει στους 53, εκ των οποίων οι 19 επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.