Με ισχυρές απώλειες κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017 και παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την Ασία και συνεχίζοντας το ισχυρό sell off της Wall Street τη Δευτέρα, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες άνω του 3,5%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες άνω του 3% και πλέον κινείται στο -2,5%, οδεύοντας στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο και καταγράφοντας πτώση για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 2,3%, ο γαλλικός CAC 2,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 2,3%.
Αντίστοιχα, πτώση 2,6% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35, ενώ ο FTSE MIB της Ιταλίας κινείται στο -2,2%. Σε αρνητικό έδαφος και ο SMI στην Ελβετία ο οποίος υποχωρεί 1,6% και ο πορτογαλικός PSI 20 στο 1,3%.
«Οι κινήσεις των τιμών καθορίζονται ξεκάθαρα από τεχνικούς παράγοντες και συνδέονται με τη βίαιη άνοδο της μεταβλητότητας των μετοχών», υποστήριξε ο Alessandro Balsotti της JCI Capital Ltd. «Είμαστε αναμφίβολα σε ανεξερεύνητα νερά».
Η Wall Street ξεκίνησε την εβδομάδα με μια «εφιαλτική» συνεδρίαση, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 3,5%. Η Δευτέρα χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως «ιστορική» εξαιτίας των αρνητικών ρεκόρ που σημειώθηκαν.
Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία του, ενώ για τον Nasdaq ήταν η τέταρτη χειρότερη ημέρα όλων των εποχών.
Εξάλλου, τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το 1990 σημείωσε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, καταγράφοντας «βουτιά» 4,7% στις 21.610,24 μονάδες, ενώ το ίδιο καθοδικά κινήθηκε και ο Topix, υποχωρώντας κατά 6,3%.
«Οι μετοχές ξεπουλήθηκαν σε κατάσταση πανικού μετά την κατρακύλα της Wall Street. Ουσιαστικά, το ένα sell-off ακολούθησε το άλλο», επισήμανε ο Maki Sawada, διευθύνων σύμβουλος της Nomura Securities Co.
«Είναι τρελό», τόνισε ο Chris Weston, στρατηγικός αναλυτής της IG στη Μελβούρνη. «Είναι πολύς ο κόσμος, που δε έχει καταλάβει γιατί πήγαν έτσι τα πράγματα».
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο κορεάτικος Kospi, υποχωρώντας κατά 1,5%.
Επίσης, απώλειες κατά 5,1% σημείωσε και o Hang Seng, καθώς όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Επιπλέον, κατά 3,14 υποχώρησε η HSBC, όπως και η Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας κατά 6,55%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και τεχνολογικού κλάδου κατέγραψαν απώλειες το πρωί, με την μετοχή της Toyota να υποχωρεί κατά 4,75%. Σε εταιρικά νέα, η Hyundai Μοtors υποχώρησε κατά 2,2%.
Φωτογραφία AP