Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κινούνται για το WTI πέριξ των $69 και για το Brent χαμηλότερα από τα $74. Παράλληλα, τα συμβόλαια του TTF στην Ευρώπη διαπραγματεύονται γύρω στα $26 ανά MWh. Ειδικά για το TTF η τιμή βρίσκεται στο -90% σε σχέση με την ανώτατη τιμή των $320 του Αυγούστου του 2022, αλλά και στο -65% από την αρχή του έτους.
Γράφημα 52 εβδομάδων τιμής TTF
Είναι άραγε απίθανο αυτό που συμβαίνει, σε σχέση με το παρελθόν; Όχι. Είναι αφ’ ενός αποτέλεσμα της επιστροφής της αγοράς ενέργειας σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας και αφ’ ετέρου στη σχετικά αδύναμη ζήτηση τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας όσο και από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα δε, με τα δημοσιευμένα στοιχεία του AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory) οι αποθήκες φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καλύψει με φυσικό αέριο το 68,37% της χωρητικότητας τους, με «όγκο» 772,51 TWh. Τέλος, η άνοδος του δολαρίου, έχει παίξει και αυτή το ρόλο της στη διαμόρφωση των πρόσφατων τιμών.
Γράφημα 52 εβδομάδων τιμής WTI
Στην υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου, έχουν συμβάλει και η ευρωπαϊκή παραγωγή ενέργειας μέσω μονάδων ΑΠΕ, αλλά και τα ανησυχητικά νέα από την Κίνα που προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, με βάση τον δείκτη ΡΜΙ (Purchasing Μanagers’ Ιndex) που καταγράφει χαμηλότερες τιμές πενταμήνου παραμένοντας κάτω από το 50. Έτσι και οι τιμές του λεγόμενου ασιατικού LNG παραμένουν και αυτές, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Γράφημα 52 εβδομάδων τιμής BRENT
Η αγορά έχει βρει τις ισορροπίες της με το Ρωσικό πετρέλαιο να κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο είτε μέσω Ινδίας είτε μέσω Σαουδικής Αραβίας. Στην περίπτωση της Ινδίας, βαπτίζεται ως αγνώστου προελεύσεως, στη δε Σαουδική Αραβία υποκαθιστά την ντόπια παραγωγή που με τη σειρά της μεταφέρεται στις αγορές της Δύσης.
Το βλέμμα όλων των επενδυτών και των traders πετρελαίου είναι εστιασμένο πάνω στην επερχόμενη συνεδρίαση του OPEC+. Όπως θυμόμαστε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης του OPEC+ και αμέσως μετά από την απόφασή του, η τιμή του πετρελαίου είχε κινηθεί έντονα ανοδικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής. Ωστόσο, όπως καταγράφουν οι αναλυτές, σήμερα υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείονται συγκλίσεις ή και αποκλίσεις μέχρι την Κυριακή.
Η Ρωσία από την πλευρά της επιθυμεί να δει την τιμή του πετρελαίου όσο πιο ψηλά γίνεται. Και αυτό για να μπορεί να εμπορεύεται το δικό της πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές και με σημαντικό discount, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να αποφεύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό πως δεν μπορεί να σταθεί δημοσιονομικά με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα $78. Επομένως, τα $78 είναι η τιμή που προσδιορίζει τις θέσεις της Σαουδικής Αραβίας στις συνεδριάσεις του OPEC+. Ας σημειωθεί πως συγκεκριμένη τιμή δεν έχει την παραμικρή σχέση με το κόστος εξόρυξης στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς και στο Ιράν και Ιράκ, όπου βρίσκεται μεταξύ $1-$2 το βαρέλι.
Μέσα σε αυτό το παζλ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος κατασκευής του μεγαλεπίβολου κατασκευαστικού έργου Neom Project, που θα μεταβάλλει άρδην την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας με το κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει τα $500 δισ. Πρόκειται περί της κατασκευής και ίδρυσης μιας πρωτοποριακής πόλης στην Ερυθρά θάλασσα, που θα αλλάξει τον τρόπο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Το ποσό των $500 δισ. αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στη δημοσιονομική άσκηση ισορροπίας της Σαουδικής Αραβίας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του αργού πετρελαίου.