Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση ακραίων πτωτικών φαινομένων, εν μέσω σύγχυσης, φημών και διαρροών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία θύμισε εποχές... Grexit και συνεδριάσεις που είχαν γίνει το καλοκαίρι του 2015 αλλά και το καλοκαίρι του 2012, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Ακραίες διακυμάνσεις, αγελαίες συμπεριφορές, χαρακτηριστικά sell off, πανικόβλητο ξεπούλημα με εξαιρετικά μεγάλους όγκους και τζίρους με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν σήμερα.
Αυτό οδήγησε σε ένα πρωτοφανές – τουλάχιστον για την τελευταία διετία – σκηνικό ξεπουλήματος στις τράπεζες, που οδηγήθηκαν έως το limit down (κάποιες εξ αυτών), εν και σταδιακά βελτιώθηκε η εικόνα και το κλείσιμο ήταν σαφώς ηπιότερο από την εικόνα που υπήρχε στο χαμηλό ημέρας.
Οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού άλλωστε σχεδόν ποτέ δεν «δικαιώνονται» επενδυτικά, πόσο μάλλον όταν αυτές οι πωλήσεις δεν «πατούν» σε βεβαιότητες και συγκεκριμένα δεδομένα, αλλά σε σενάρια καταστροφής, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
Στην αγορά όπως κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει στο Liberal έχει μεταγγιστεί ιός αναξιοπιστίας, αφερεγγυότητας και μεγάλης ανησυχίας, μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο «κανάλι» διαρροών, φημών και δημοσιευμάτων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.
Η υπόθεση της Folli Follie άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, ενώ η έκθεση της Alvarez&Marsal ήρθε να γιγαντώσει το ρήγμα, ενώ πλέον στο κάδρο της ανησυχίας έχει μπει ο τραπεζικός κλάδος και τα σενάρια που διακινούνται σε εγχώριους αλλά και διεθνείς επενδυτικούς κύκλους για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Είναι σαφές ότι οι ξένοι έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις των ξένων οίκων όλο το τελευταίο διάστημα.
Εν μέσω λοιπόν τεράστιας σύγχυσης, στον τραπεζικό κλάδο υπήρξε καταιγισμός άκριτων και χωρίς αύριο ρευστοποιήσεων, εκτοξεύοντας το τζίρο του Χ.Α. στα 101,32 εκατ. ευρώ με τα 64,9 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 75,4 εκατ. τεμάχια, με τα 65,7 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 506,26 μονάδες με πτώση 8,78%, σημαντικά υψηλότερα όμως από το χαμηλό ημέρας των 456,98 μονάδων όταν και κατέγραφε πτώση περί το 18%!
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις... 666,84 μονάδες με απώλειες 2,10%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 653,14 μονάδες και υψηλό στις 684,28 μονάδες, που σημαίνει ότι είχε ενδοσυνεδριακή διακύμανση 31 μονάδων, εξέλιξη εξαιρετικά σπάνια!
Στις τράπεζες, τις ισχυρότερες πιέσεις τις δέχτηκε η Πειραιώς που έφτασε να υποχωρεί έως 29,5% όμως έκλεισε με πτώση 20,73% στα 1,30 ευρώ, διακινώντας όγκο 13 εκατ. τεμάχια. Η Eurobank έκλεισε με πτώση 14,69% παρ'' ότι έφτασε να υποχωρεί έως 24%, ενώ διακίνησε όγκο 26,7 εκατ. τεμάχια, η Εθνική έκλεισε με πτώση 5,49% και όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως και 19,52%!
Τέλος, η Alpha Bank έκλεισε με τις μικρότερες απώλειες χάνοντας 3,28% με όγκο 15,7 εκατ. τεμάχια, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να χάνει έως και 11,48%.
Με ΑΜΕΜ και σπάσιμο margins
Από τα στατιστικά στοιχεία των τραπεζών, εύλογα καταλαβαίνει κανείς τις συνθήκες όπου εξελίχθηκε η συνεδρίαση. Μετά από καιρό ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) όταν το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις πήραν καταιγιστικό χαρακτήρα, ενώ έσπασαν και πολλά margins, «λύνοντας» τις όποιες τεχνικές και άλλες άμυνες, ανατροφοδοτώντας την πτώση!
Ρόλο πάντως στο μάζεμα το τελευταίο διάστημα της συνεδρίασης έπαιξε η έκθεση της Morgan Stanley που μεταξύ άλλων, επισήμανε πως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές κρίνονται υπερβολικές και ότι θα πρέπει να επικρατήσει περισσότερη ψυχραιμία και καλύτερη αξιολόγηση κινδύνου.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε απολύτως ερήμην του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι περισσότερες εκ των οποίων κινήθηκαν ανοδικά, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών του Νότου. Πάντως, καταγράφηκε νέα αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων με το 10ετές ελληνικό να διαμορφώνεται σήμερα στο 4,41%!
Νέα πτώση στη ΔΕΗ, στηρίξεις από Τιτάν, EEE, ΓΕΚ, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ
Σ'' ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, υπήρξαν blue chips που... πλήρωσαν το «μάρμαρο» των τραπεζικών πιέσεων και του γενικότερου πανικού, αλλά υπήρξαν και στηρίξεις, ειδικά προς το τέλος. Πιο αναλυτικά, στηρίξεις έδωσαν μετοχές όπως Τιτάν +2,40%, ΓΕΚ Τέρνα +3,87%, Μυτιληναίος +1,66%, Τέρνα Ενεργειακή +0,47%, ΕΧΑΕ +0,45%, Coca Cola HBC +0,34% και Grivalia Properties +0,38%.
Από εκεί και πέρα, νέες ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκε ο τίτλος της ΔΕΗ που υποχώρησε κατά 6,67% στα 1,27 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά εξαετίας, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το ιστορικό χαμηλό των 1,13 ευρώ που είχε βρεθεί στις 5 Ιουνίου του 2012, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου!
Με σημαντικές πιέσεις έκλεισε και η Jumbo -4,50%, τα ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 2,76%, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΟΤΕ, Viohalco, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Η... μπάλα των ρευστοποιήσεων πήρε και το χώρο του Mid Cap, όπου η Attica Bank υποχώρησε κατά 13,46%, η MIG κατά 8,43%, η Τεχνική Ολυμπιακή -6,21%, Intralot -4,48%, ΟΛΘ -3,56%, Intracom Holdings -3,05%, Intracom Κατασκευές -1,89% κ.λπ. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Νηρέας +4,41% και MLS +1,12%.
Διόλου «καταστροφική» η ευρύτερη εικόνα
Πάντως, το... εντυπωσιακό της συνεδρίασης ήταν ότι στην κορυφή των απωλειών στο σύνολο της αγοράς έκλεισαν τρεις τράπεζες, ενώ στα small caps του Χ.Α. η εικόνα δεν ήταν «καταστροφική», όπως τα συμφραζόμενα του Γ.Δ. και των τραπεζών δείχνουν.
Στο σύνολο της αγοράς μάλιστα, 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 69 που υποχώρησαν, συσχετισμός που δεν παραπέμπει στο ξεπούλημα που έγινε στα «μεγάλα» χαρτιά... Μάλιστα, στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη με όγκους είχαν τίτλοι όπως Forthnet, Προοδευτική, Quality & Reliability, Βιοτέρ, Ιατρικό Αθηνών, Ελγέκα, Newsphone, ANEK, Μουζάκης, Δρομέας, Centric και ΕΚΤΕΡ.